Vi gir deg 15 gode flyttetips
Vær snill mot rygg og armer – ikke pakk kassene for tunge, og merk dem godt slik at du slipper å slepe dem fra rom til rom i det nye huset. Bilde: GettyImages

15 gode flyttetips

Å bytte bolig er ofte mer kaos enn kos. Vi hjelper deg å få kontroll før flyttedagen, slik at du får fikset alt og kommer på plass i ditt nye hjem uten frynsete nerver, rot og irritasjon.

Av: Heidi Sinding-Larsen, 24. april 2014
 • Velg riktig tidspunkt

  Tidlig sommer og tidlig høst er høysesong for nordmenn på flyttefot. Mange velger å flytte i starten eller slutten av skoleferien, og lyse kvelder og varmt vær gjør også flytteprosessen enklere.

  Men tenk på at høysesong også betyr økt trøkk hos flyttebyråene og rengjøringsfirmaene, og ferietrafikkk på veiene kan også forsinke flytteprosessen. Hvis du har mulighet, legg gjerne flyttingen til en roligere årstid.

  Det er heller ikke tilfeldig hvilken ukedag du velger å flytte på. Fredager medfører også økt press på veiene, med mye utfart, så en hvilken som helst annen ukedag er bedre.

 • Planlegg i god tid

  Du bør begynne å planlegge flyttingen seks uker i forveien. Fastsett datoen og sett opp en liste over alt som skal ordnes, gjerne med en tidsplan for hva som skal gjøres når – og hvem i familien som har ansvaret for at hvert punkt gjøres. Heng opp lista på kjøleskapet, og kryss av når hvert punkt er utført. Ingenting kan måle seg med den deilige følelsen av å ha kontroll! 

 • Ha nok kasser

  Fem uker før flyttedagen bør du begynne å samle kasser og annet du trenger for å pakke i. Spør etter kasser i butikken, og ta en runde for å høre om familie og venner har kasser liggende fra forrige gang de flyttet.

  Mange har boden full av flatpakkede kasser de er glade for å bli kvitt … En tommelfingerregel er at du alltid trenger flere kasser enn du tror.

  Prøv gjerne kassekalkulatoren på www.zillow.com for å få et estimat av hvor mange du trenger. Om dere er en familie på fire og har et hus på 150 m2, vil dere for eksempel trenge ca. 40 flyttekasser.

  Spør også etter bobleplast som skal kastes i butikkene, og begynn å spare opp gamle aviser for å pakke rundt skjøre ting.

 • Sorter før du pakker

  Jo mer orden dere har i sysakene, jo enklere blir det å flytte til et nytt hus. Fire uker før dere forlater deres gamle rede, bør det tas en skikkelig ryddesjau. Sorter ut alt som skal kastes eller gis bort, så starter dere den nye tilværelsen med mindre rot og kaos.

  Ikke glem boder, loft, kjeller og garasje. Rydd i alle skap og skuffer, og få oversikt over hva dere har og hva dere eventuelt trenger mer av (nye eller andre typer møbler).

  Vurder om hvitevarer skal bli stående igjen i deres gamle hus, eller om det er bryet verdt å flytte dem.

 • Pakk oversiktlig

  Pakk samme type ting i samme esker, og sørg for at de er fra samme rom også. Det gjør det hele mer oversiktlig. Pass på at kassene ikke blir for tunge – fyll ikke bokkassene helt opp, eller sørg i det minste for å mikse innbundne bøker med lettere pocketutgaver. Bruk gjennomsiktige plastsekker eller bager til å pakke ting som klær og dyner. Da ser du med ett blikk hva som er inni posen, og det sparer deg for mye bry når du skal pakke dem opp igjen. 

 • Merk alt godt

  Bruk kraftige tusjer, gjerne i ulike farger for hvert rom, til å beskrive innholdet i kassene. Vær så nøyaktig som mulig. Skriv stikkord både på toppen og én av sidene,så er det lett å finne ut hvilken kasse som inneholder hva, uansett hvordan de stables. Gå til innkjøp av en kraftig tape som kan skrives på, slik at du også får merket hva kofferter, bager, poser og lignende inneholder. 

 • Meld fra om adresseforandring

  Du er pliktig til å melde ny adresse til Folkeregistreret senest åtte dager etter at du har flyttet. Men det er ikke nok å melde ifra bare hit eller til Posten:

  – Adresseforandring er det som oftest henger igjen og skaper irritasjon etter en flytting, sier Dan Friis-Møller hos Flytteportalen.no, som betjener rundt halvparten av alle flyttinger i Norge.

  – Ta en kikk på hvem du betaler regninger til i nettbanken. Dette bør gi en god indikasjon på hvem du bør sende flyttemelding til, sier han. Hos Flytteportalen kan du sende flyttemelding til mange aktører på én gang, og det er helt gratis.

  – Selv om du får ettersendt posten din, betyr jo ikke det at alle finner deg automatisk. Det er bare bankene som oppdaterer adresser via Folkeregisteret, opplyser Dan Friis-Møller. 

 • Flytt strøm, TV og bredbånd

  Skal du bestille ny fastlinje, kabel-tv eller bredbånd, vær oppmerksom på at dette kan ta tid, så sørg for å melde fra om flytting eller nye abonnementer en måneds tid før flyttingen. Husk å få flyttet avisabonnement på aviser og blader før du flytter – så er alt i orden når du kommer til den nye boligen.

 • Ikke spar deg sliten

  Ikke spar deg sliten Det er dyrt å bruke et flyttebyrå, men husk at flytting er slitsomt og stressende nok i seg selv om du ikke skal stå for all sjauing selv også.

  Hvis du ikke har et kobbel av hjelpsomme venner parat, bør du ta deg råd til å få flyttet i hvert fall de fleste tingene av proffe folk. Husk at du skal ha nok energi til å pakke alt opp igjen også … Om du vil gjøre minst mulig selv, er det også mulig å få flyttebyrået til å pakke ned tingene dine.

  Flyttevask av din gamle bolig tar også tid og krefter, og er noe du med fordel kan sette bort til et byrå.

 • Bruk seriøse flyttefolk

  – Velg et trygt og erfarent firma med gode referanser når du skal engasjere flyttefolk, anbefaler Dan Friis-Møller hos Flytteportalen.

  – Sjekk ut for eksempel mittanbud.no – internett har gjort dårlige referanser mer synlige, og flyttebyråene er avhengige av at du skal være fornøyd med den jobben de har gjort. De uproffe får ikke lenger mange oppdrag, sier han.

  Vi anbefaler at du tegner en flyttekontrakt, slik at det helt tydelig framgår hva du betaler for og hvem som har ansvaret for det økonomiske om noe skal gå galt underveis i flyttingen.

 • Trenger du mellomlagring?

  Hvis du for eksempel skal pusse opp den nye boligen før du flytter inn med alt pikkpakket, kan det være greit å ha lagerplass i mellomtiden – du kan klare deg med forbløffende få ting nokså lenge dersom du bare planlegger godt hva du trenger i denne perioden.

  Sjekk ut for eksempel Cityselfstorage.no eller lagerboks.no (de selger også esker og annet flyttemateriale som kan være greit å ha).

 • Pakk inn ting du er redd for:

  Vær ekstra forsiktig med skjøre gjenstander. Pakk dem godt inn i for eksempel bobleplast, og sørg for å merke kasser med knusbare ting i seg.

  – Det kan også være en god idé å dele inn flyttelasset i ting som tåler en trøkk og mer sårbare ting, slik at flyttefolkene vet når de skal kjøre og håndtere ekstra forsiktig, tipser Dan Friis-Møller.

  Selv om du har sørget for forsikring, er det ikke alle eiendelene dine som er lette å erstatte – arvegods har for eksempel høy affeksjonsverdi som du aldri vil få igjen med økonomisk kompensasjon.

 • Er du forsikret?

  Sjekk forsikringene dine og se om du allerede er forsikret i flytteprosessen. Noen skadeforsikringer og innboforsikringer gir deg også dekning når du skal flytte, og dekker skader opp mot  100 000 kroner.

  De fleste flyttebyråer tilbyr også forsikring, så sørg for at du er dekket på ett av områdene og at du ikke betaler dobbelt opp unødvendig.

 • Pakk en starteske

  Når alle tingene er på plass i deres nye hjem, blir det lett litt kaotisk. Sørg for å ha pakket det mest nødvendige i én kasse, så som vannkoker, kaffe, dopapir, fjernkontroll, noen kopper og tallerkner pluss mat som er lett å tilberede.

  Alle familiemedlemmer bør også pakke en lett overnattingsbag med klær og toalettsaker og annet dere trenger for det første døgnet i det nye huset.

 • Få opp navnet

  Sørg for å ha bestilt skilt og merking til dør, postkasse og eventuelt ringeklokke i god tid før dere flytter inn, slik at dere slipper å henge opp en hastig nedskriblet post it-lapp de første dagene i deres nye hjem.

  Lykke til med flyttingen! 

Vis alt innhold
24. april 2014 Heidi Sinding-Larsen