15 gode flyttetips

Å bytte bolig er ofte mer kaos enn kos. Vi hjelper deg å få kontroll før flyttedagen, slik at du får fikset alt og kommer på plass i ditt nye hjem uten frynsete nerver, rot og irritasjon.

Velg riktig tidspunkt

Det er heller ikke tilfeldig hvilken ukedag du velger å flytte på. Fredager medfører også økt press på veiene, med mye utfart, så en hvilken som helst annen ukedag er bedre.

Planlegg i god tid

Du bør begynne å planlegge flyttingen seks uker i forveien. Fastsett datoen og sett opp en liste over alt som skal ordnes, gjerne med en tidsplan for hva som skal gjøres når – og hvem i familien som har ansvaret for at hvert punkt gjøres. Heng opp lista på kjøleskapet, og kryss av når hvert punkt er utført. Ingenting kan måle seg med den deilige følelsen av å ha kontroll!

Ha nok kasser

Ha nok kasser

Spør også etter bobleplast som skal kastes i butikkene, og begynn å spare opp gamle aviser for å pakke rundt skjøre ting.

www.zillow.com

Sorter før du pakker

Vurder om hvitevarer skal bli stående igjen i deres gamle hus, eller om det er bryet verdt å flytte dem.

Pakk oversiktlig

Pakk samme type ting i samme esker, og sørg for at de er fra samme rom også. Det gjør det hele mer oversiktlig. Pass på at kassene ikke blir for tunge – fyll ikke bokkassene helt opp, eller sørg i det minste for å mikse innbundne bøker med lettere pocketutgaver. Bruk gjennomsiktige plastsekker eller bager til å pakke ting som klær og dyner. Da ser du med ett blikk hva som er inni posen, og det sparer deg for mye bry når du skal pakke dem opp igjen.

Merk alt godt

Bruk kraftige tusjer, gjerne i ulike farger for hvert rom, til å beskrive innholdet i kassene. Vær så nøyaktig som mulig. Skriv stikkord både på toppen og én av sidene,så er det lett å finne ut hvilken kasse som inneholder hva, uansett hvordan de stables. Gå til innkjøp av en kraftig tape som kan skrives på, slik at du også får merket hva kofferter, bager, poser og lignende inneholder.

Meld fra om adresseforandring

– Selv om du får ettersendt posten din, betyr jo ikke det at alle finner deg automatisk. Det er bare bankene som oppdaterer adresser via Folkeregisteret, opplyser Dan Friis-Møller.

Flytt strøm, TV og bredbånd

Skal du bestille ny fastlinje, kabel-tv eller bredbånd, vær oppmerksom på at dette kan ta tid, så sørg for å melde fra om flytting eller nye abonnementer en måneds tid før flyttingen. Husk å få flyttet avisabonnement på aviser og blader før du flytter – så er alt i orden når du kommer til den nye boligen.

Ikke spar deg sliten

Flyttevask av din gamle bolig tar også tid og krefter, og er noe du med fordel kan sette bort til et byrå.

Bruk seriøse flyttefolk

Vi anbefaler at du tegner en flyttekontrakt, slik at det helt tydelig framgår hva du betaler for og hvem som har ansvaret for det økonomiske om noe skal gå galt underveis i flyttingen.

Trenger du mellomlagring?

Trenger du mellomlagring?

Sjekk ut for eksempel Cityselfstorage.no eller lagerboks.no (de selger også esker og annet flyttemateriale som kan være greit å ha).

Cityselfstorage.no

Pakk inn ting du er redd for:

Selv om du har sørget for forsikring, er det ikke alle eiendelene dine som er lette å erstatte – arvegods har for eksempel høy affeksjonsverdi som du aldri vil få igjen med økonomisk kompensasjon.

Er du forsikret?

De fleste flyttebyråer tilbyr også forsikring, så sørg for at du er dekket på ett av områdene og at du ikke betaler dobbelt opp unødvendig.

Pakk en starteske

Alle familiemedlemmer bør også pakke en lett overnattingsbag med klær og toalettsaker og annet dere trenger for det første døgnet i det nye huset.

Få opp navnet

Lykke til med flyttingen!