Her er det brukt rester av panelplater fra et annet rom i huset, som en kontrast mot tapetet fra Designers Guild. Ønsker du å fornye om en stund, kan panelet males.
Her er det brukt rester av panelplater fra et annet rom i huset, som en kontrast mot tapetet fra Designers Guild. Ønsker du å fornye om en stund, kan panelet males. Bilde: Kamilla Weiglin

Forny soverommet med en sengegavl

Ønsker du forandring på soverommet, og liker hurtige interiørløsninger du kan få til selv? Da kan et nytt hodegjerde være midt i blinken. Her viser vi deg tre rimelige, enkle og ikke minst dekorative måter å fornye sengen på. 

Av: Kamilla Weiglin, 4. mars 2015
 • Pent i panel

  Panelplater og listverk finner du i byggvarebutikken. Det finnes mange utførelser og profiler, ferdigbehandlet eller klare til å males i din egen favorittfarge. Ta mål av sengens bredde og la hodegjerdet gå litt utenfor dette.

  Skru eller spikre platen direkte fast i veggen i ytterkant, dette dekkes senere av listverket. Du kan også skru platen fast i sengen dersom du har rammemadrass, eller den kan stå på gulvet og hvile mot veggen.

  Kapp listverket med gjærsag for å få pene skjøter, eller spør om de kan gjøre det for deg der du handler trelast. Bruk små stifter, og dekk eventuelt over med litt sparkel og maling.  

 • Røft og rimelig

  En røff bakgrunn kan fint kombineres med sart eller feminint sengetøy, for et spennende uttrykk. 

  Har du en hobbysnekker i magen og litt elementært verktøy tilgjengelig? Da kan du gjerne lage det nye hodegjerdet ditt av røffe og rimelige materialer. Billige planker som er kappet i sengens bredde, utgjør en stor forandring på soverommet.

  Bruk beis dersom du liker en rustikk stil, eller puss dem glatte og mal i ønsket farge (hodegjerdet på bildet er beiset i fargen Drivved). Ta mål av det området du ønsker å kle, og velg dimensjon for materialene du skal bruke.

  For å unngå unødvendig mange hull i veggen, er det lurt å kun montere et par-tre vertikale lekter og heller feste plankene i disse. Dette gjør også at hodegjerdet kommer litt ut fra veggen, noe som gir en fin effekt. 

 • En drøm av en dør

  For å gi det gamle dørbladet et lite preg av nåtidens interiørtrender, kan du ta i bruk sjablong eller wallstickers og dekorere med et passende utsagn. 

  Gamle dører kan bli riktig sjarmerende som sengemøbel, og mange har slike stående bortgjemt i kjeller eller på loft etter modernisering av huset. Ellers er det veldig greit å få tak fine dørblader på finn.no eller andre bruktmarked.

  De gamle hengslene på døra er vakre detaljer – feminine i formen, men røffe i farge og tekstur.  

  På dette soverommet er det tatt i bruk en gammel dør fra midten av 1800-tallet. For å få mest mulig av døren synlig, kan den gjerne settes på noe du får plassert under enden av sengen. Slik får du døren opp fra gulvet i ønsket høyde.

  Et tynt lag med maling som deretter er tørket over, gir et sartere og lysere uttrykk på en ellers ubehandlet eller mørk tredør.

Vis alt innhold
4. mars 2015 Kamilla Weiglin