Getty Images
Getty Images

Puten din gjemmer mer enn du tror

Det siste du vil tenke på før du sovner om kvelden, er at sengen din kryr av bittesmå dyr og bakterier. 

Hodeputen og sengen din gjemmer i virkeligheten på mye mer enn du tror.

Michael René, hygieneekspert ved Professeionshøjskolen Metropol i Danmark, forteller til Idényt.dk om et hav av organismer og bakterier som lever trygt mens du sover.

– Når du sover, skiller du ut fett, svette og hud som setter seg i puta og sengen din. Dette fungerer som mat for støvmidd som lever i senga, sengetøyet og gulvtepper. 

Et eget liv i sengen

Støvmidden vokser seg større og større, og formerer seg raskt gjennom natten. Har du i tillegg tørr hodebunn, gir du fra deg ekstra mye fôr til de små organismene. 

De fleste svetter mest i løpet av natten, og væsken er rene godteriet for bakterier.

Blant annet Colibakterien, som lever best i varme og fuktige klimaer, går i dvale når du forlater sengen din om morgenen. Når kvelden nærmer seg, våkner den og er klar for mer mat.

Er du glad i puten din? Da bør du ta bedre vare på den! Foto: Getty Images

Lukter puten din?

Hodeputen og sengen din har ikke godt av de ubudne gjestene, og det kan derfor være en god idé å undersøke eventuelle skader.

Michael René har skrevet boken "Håndbok i praktisk hjelp" hvor han anbefaler at man lukter på hodeputen sin. Lukter puten din litt sterkt kan det være et tegn på at fettet i tekstilen har utviklet seg til fettoxidation, og dermed ligget der for lenge. 

Vask puten hver måned

For å unngå lukt og smådyr bør du vaske sengetøyet ditt én gang i uken og minst én gang hver 14. dag.

Det anbefales i tillegg at man støvsuger sengen hver gang man bytter sengetøy for å fjerne alt bakteriene kan sette seg på.

Når det gjelder lufting, bør man slenge dyner og puter over kanten av vinduet cirka en gang i måneden, mens soverommet bør luftes 2-3 ganger om dagen.

Luftingen vil føre til at fuktigheten synker, og vil gjøre levevilkårene til støvmidden vanskeligere. På den måten stopper du formeringen, og får et renere og sunnere soverom.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27. januar 2016
Mer om Barnerom og soverom

Slik bretter du stretchlaken

Synes du det er vanskelig å brette stretch-laken? Vi og. Men her lærer du å brette dem helt perfekt!

Slik rengjør du madrassen din

Har den deilige madrassen din begynt å lukte? Du kan få den som ny på en halvtime med dette enkle trikset!

IKEA-hack: 7 personer i 1 seng

For at både foreldrene og de fem barna skulle få sove godt, laget Elisabeth like godt en smart seng som rommer hele familien!

10 tips til deg som skal innrede et rom til to

Barn vil alltid ha godt av å dele rom med søsken, men det vil nødvendigvis ikke foregå i stillhet. Her er ti råd du bør ta med i planleggingen hvis du ønsker husfred.

Få hotellfølelsen hjemme

Vi elsker å være på hotell! Slik får du lukusfølelsen på soverommet hjemme også.

Forny soverommet med en sengegavl

Ønsker du forandring på soverommet, og liker hurtige interiørløsninger du kan få til selv? Da kan et nytt hodegjerde være midt i blinken. Her viser vi...

Aldri har det vært så vanskelig å legge på et laken!

Formsydde laken kan være geniale, men det kan være en kamp å få satt dem på! 

Gutterommet som ble godt å leve i

Noen ganger går ikke alt som planlagt. Tvillingguttene som skulle bo på dette rommet ble født for tidlig, og kjempet en hard kamp for å leve. Da de...

Slik ble lagerrommet et lekkert lekerom

I to år var sønnen lykkelig uvitende om hva som skjulte seg bak kommoden - på fireårsdagen fikk han seg en gledelig overraskelse!

I disse 12 sengene vil du sove som en stein

Vi tilbringer en stor andel av livet i sengen - her er 12 senger vi tror du vil sove godt i!

10 ideer til barnerommet

Til barna velger vi lekne løsninger og fine, fargerike ting. Her er noen tips til hvordan du innreder rommet til familiens kreative rotekopp.

Tre smarte tips til barnerommet

Nordmenn bruker mye tid og penger på å pusse opp barnerommene. Og det er ikke så rart, det er vel få rom vi tør å utfolde oss like mye som på et barnero...

Soveromsinnredning som gir hotellstil

Vi bruker mer tid og penger på  soveromsinnredning til vår private boltreplass. Aller helst skal et soverom være som et hotellrom - et rom med flere funksjoner.

Soverom i ulike stiler

Er du på jakt etter inspirasjon til innredningen av soverommet, finner du det her.

Morsomt til barnerommet

Barnerommet er det værelset i huset hvor det virkelig er lov å hente frem det lekne og sprelske i interiøret.