Belysning skaper stemning

Lyset skal skape stemning, gi et trivelig miljø og gode lysforhold. Samtidig skal belysningen være økonomisk.

Det tilbys mange alternative lyskilder på markedet, fra allmennbelysning til rene dekorasjonslys. Alle med det til felles at man kan møblere med lyset og skape mange stemninger og en lun og trivelig atmosfære.

Belysningen kan ha tre funksjoner. Allmennbelysning gir en jevn, skyggeløs belysning. Som oftest en taklampe eller stor gulvlampe med opplys. I rom som bad og kjøkken brukes også lysrør og kompaktlysrør. Arbeidslys må til for å lese, sy og drive hobbyer. Det finnes en rekke plassbelysningslamper både for lyspærer, halogenpærer, lysrør og sparepærer.

Dekorasjonslys, for å belyse gjenstander eller dekorative i seg selv, for eksempel halogenspotlamper, vegglampetter, bordlampetter osv.

Halogenbelysning – moderne og effektfull
Dette er lyskilder som har fått stort anvendelsesområde de siste årene, og som har mange bruksområder, spesielt innen effektbelysning. Det finnes et utvalg av små og elegante armaturer for halogenlyskildene. Du kan velge mellom smal- og bredstrålere og en mengde wattstyrker.

Halogenlys kan også dempes, og ved bruk av for eksempel flere spoter kan du skape fine lys og skyggevirkninger. Halogen-lyskilder har UV-STOP glass som hindrer at belyste gjenstander blekner. Halogen-lampene har levetid inntil 4000 timer. Benytt halogenbelysning for å fremheve gjenstander, materialer og farger samt skape spennende lys- og skyggeeffekter.

Sparelamper - en lønnsom belysning
Sparelamper er ikke stort større enn en vanlig lyspære. De finnes med både stor og liten sokkel og kan benyttes i de aller fleste armaturer. Sparelamper gir et varmt glødelampelignende lys. De har levetider opptil 15.000 timer, og sparer inntil 80% strøm sammenlignet med de vanlige glødelampene. I stedet for en 60W vanlig lyspære kan du bruke en 11W sparelampe å få like mye lys.

Bruk sparelamper der du ønsker at:
- Lyset skal stå på over lengre tid.
- Har problemer med å komme til for å skifte lyskilden.
- Trenger godt lys, men ikke ønsker varme fra lyskilden.
- Ønsker å belyse varmeømfintlige gjenstander.
- Rett og slett ønsker å spare strøm.
- Trenger godt utelys.

Dekorasjonsbelysning
Dekorasjonsbelysning skaper stemning og det finnes et utall av dekorative lyspærer. De kan benyttes alle steder der du ønsker litt spesiell belysning. Pærene finnes i mange forskjellige former, farger og størrelser. Generelt gir klare lyspærer mer lysglans enn matte.

Fargede lyspærer gir stemningsfull, dempet belysning. Pærer med spesiell form – vridde, med bøyd spiss eller flimrende lys, er dekorative i armaturer med glasskjermer eller der lyskilden er synlig. Det finnes også topp-forspeglede lyspærer som gir indirekte belysning i spesielle armaturer.

Spot-pærer brukes der du ønsker å dirigere lyset i en spesiell retning. Dekorasjons-lamper har levetider inntil 1500 timer.

I taket gir vanlige matte eller klare lyspærer godt lys. I lampetter brukes gjerne mignon, krone eller illum. Krystallmignon er dekorative der lyskilden er synlig. Husk at en 60W lyspære også gir 60W varme. Dette kan du nyte godt av! Husk ellers at kraftig lys opp i et lyst tak gir dagslys-virkning, mens mørke vegger sluker lyset.

Kilde: MAXBO - Bygg&Interiør håndboken 2000-2001

23. oktober 2008
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time! 

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene...

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak! 

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil. 

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no