Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak! 

Mellom fem og ti prosent av nordmenn rammes av vinterdepresjon. Samtidig opplever hele ni av ti en eller annen grad av forskjell mellom årstidene, som trøtthet og nedstemthet i mørketiden.

– Lys er viktig for god helse. På samme måte som blomster lukker seg i mørket, blir mange mennesker mer tungsindige i mørketiden, sier professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Bergen søvnsenter og Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer (SOVno) ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Lysbehandling med kraftige dagslyslamper er en viktig behandlingsform ved vinterdepresjoner.

Men også den daglige belysningen i hjemmet har innvirkning.

– Dersom du har for lite lys i hjemmet, kan det medvirke til vintertrøtthet. Mørke på dagtid kan gjøre at kroppens søvnrytme kommer i ubalanse. Å øke belysningen fra morgen til kveld er derfor et godt råd mot trøtthet og nedstemthet, sier Bjorvatn.

Bli vekket av lys

Hvis du ønsker å bli vekket på en behagligere måte, kan du bruke oppvåkningslys. Da økes lysstyrken i rommet gradvis før du våkner. 

– Selv om det finnes lite vitenskapelig dokumentasjon, er det svært sannsynlig at disse gir en bedre start på dagen. Forskning viser at lysbehandling er ekstra virkningsfullt om morgenen, sier Bjorvatn.

Med wake-up lys kan du våkne opp til simulert soloppgang. Denne heter Phillips HF3520 og forhandles blant annet av Elkjøp

Oppvåkningslys finnes i mange varianter, for eksempel som bordlamper. Men det finnes også flere "smarte" lysstyringssystemer som gir muligheten til å styre alt lys med mobilen. 

– Du kan programmere oppvåkningslys og våkne av at hele huset gradvis blir lysere. Samtidig kan du planlegge daglig lyssetting og sikre at du har et godt opplyst hus når folk er hjemme, sier kategorisjef Thomas Ulfsrød i Jernia.

Du blir påvirket av fargen

Lysstyringssystemene har spesielle LED-pærer som gjør det mulig å velge hvilken fargetone lyset skal ha. Fargen på lyset har innvirkning på sinnsstemningen, ifølge søvnforskeren. 

– Du kan dimme lyset eller endre det fra kjølig til varmt hvitt. Ønsker du å skape en spesiell stemning, kan du velge mellom et utall forskjellige farger på lyset, sier Ulfsrød.

Fargen på lyset har innvirkning på sinnsstemningen, ifølge søvnforskeren.

– Bølgelengden av lyset har betydning. Blålig lys virker stimulerende på aktivitet, og bidrar derfor til å gjøre oss mer våkne. Varme farger som gult og rødt virker ikke oppkvikkende, sier Bjørn Bjorvatn.

Styr lyset med mobilen

De nye lysstyringssystemene kommer i flere varianter, blant annet fra Osram og Phillips. De lar brukerne regulere belysningen i alle husets rom fra mobil, PC eller nettbrett.

Systemene består av energibesparende LED-pærer som styres via husets trådløse nettverk.

Med Osram Lightify kan du få stemningsfull belysning i alle regnbuens farger. Foto: Osram

Pærene settes i de vanlige soklene du allerede har i lampene. Du trenger i tillegg en styringsboks som kommuniserer med pærene. 

Du kan ha opp til 50 pærer i samme system, og de vil fungere så lenge det er strøm i veggen og ruteren er på.

Osram Lighify kan fåes kjøpt hos blant annet Jernia og Clas Ohlson. Phillips Hue selges blant hos Elkjøp.

Smart og omfattende smarthusløsning

xComfort er et avansert smarthus-system som kan hjelpe deg med langt mer enn en behagelig oppvåkning om morgenen. Her kan du også kombinere naturlig oppvåkning med lyden av for eksempel bølger som slår mot stranden.

I tillegg til belysning kan du justere en rekke andre funksjoner i huset - for eksempel oppvarming, klimaanlegg og sikkerhetsfunksjoner. 

En basisinstallasjon for varme- og lysstyring vil normalt starte på rundt 40.000 kr. Les mer på www.xcomfort.no

26. januar 2015
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil. 

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?