Bilde: A. Johnsen

Den viktige belysningen

Med lange, mørke kvelder merker vi fort hvor viktig lyset er. Belysningen preger både oss og interiøret. Så hvorfor bryr vi oss så lite om det?

- De fleste begynner med å se på lamper, jeg begynner i andre enden, sier Lorang Brendløkken. Han er lysplanlegger og daglig leder i Hamar Elektro og Lysdesign, og er mer opptatt av lys enn de fleste.

- Hva skal det belyse og hvordan skal lyset virke? Hvilket miljø er vi ute etter? Dette er de første spørsmålene jeg stiller meg, forteller Brendløkken. - Deretter velger jeg lyskilde i forhold til lysform. Skal det være halogenpærer, kan jeg bruke sparepærer osv? Så tenker jeg på hvor lyskilden kan plasseres, og helt til slutt velger jeg lampen.

Stemning og miljø

De fleste av oss har ulike miljøer i en og samme stue. I en del av stua står fjernsynet, i en annen del har vi salongen. Kanskje står det en spisestue der også, eller et skatoll hvor vi har hjemmekontoret.
- Alle disse miljøene krever forskjellige stemninger til forskjellig tid, sier Brendløkken.

Han opplever at mange glemmer belysningen som et element i planleggingen.
- Folk nedprioriterer lyset. Det kommer særlig godt frem på kjøkken og på bad. Folk har belysning som gir dårlig arbeidslys på benken, strukturen i skapdørene kommer ikke frem, man ser ikke hva som står i skapene. Lys gjør et stort inngrep i rommet uten at du trenger gjøre noen særlig fysiske inngrep. Setter du opp feil lampe med feil lys, kan det ødelegge hele stua.


Manglende forståelse for betydningen av lyset gjelder også blant de som bygger nytt. Mange plukker gjerne ut både tapet og sofa før de i det hele tatt husker på at det kunne vært kjekt å se det de har kjøpt.
- Når folk bygger hus, er de ikke særlig forberedt på belysning. Det er sjelden tatt med i budsjettet, og når man nærmer seg mål er gjerne pengene allerede brukt opp. Men bruker man litt midler på belysning i starten, blir det billigere enn å ta det igjen senere, sier Brendløkken.

Fremhev interiøret

Riktig lyssetting handler ikke bare om å skape et miljø og fremme en stemning. Det er også nødvendig for at interiøret du har brukt flere titalls tusen kroner på, skal komme til sin rett.
- Du skal ta vare på det du har av interiør også om kveldene. De fleste av oss bruker stort sett rommene i huset mens det er mørkt, for om dagen er vi på jobb og om sommeren når det er lyst, er vi gjerne ute. Utfordringen er derfor å ta vare på fargene i tekstilene, å få vist frem løden i treverket, selv når det er mørkt. Du har jo kjøpt møblene fordi du liker dem, så sørg for å få vist dem frem, sier Brendløkken

En måte å få dette til på, er å la det gå automatikk i det.
- Styringssystemer gir mulighet til å programmere lyssettingen i stua. Da kan du enkelt skape en stemning til enhver tid du møtte ønske det.

Rett folk til rett jobb
En annen måte er å hyre inn en lysplanlegger som kan hjelpe deg å få kontroll på miljø og stemning.
- Mange bruker elektrikeren til lysplanlegging, men elektrikere kan strøm og sjelden noe om lys. Mange bruker også interiørarkitekter, men det er ikke alle der heller som vet så mye om lys. De kan lamper, men ikke hvordan lyset virker. La heller interiørarkitekten få bistå når du velger gardiner og møbler, så kan lysplanleggeren hjelpe deg å få vist frem gardinene og resten av interiøret.

Det behøver ikke koste så mye. Å få hjelp fra en lysplanlegger koster fra 1 300 kroner og oppover.

- Alt henger sammen, og det krever planlegging for at alt skal gå opp. Men det er veldig spennende å se hvordan lyset kan påvirke oppfatningen vår av et rom. Bruk litt tid og penger, og kan du få et flott resultat, sier Brendløkken.

5. november 2008
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak!

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no