Bilde: Colourbox

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Bruker du sparepærer ute? Da har du kanskje oppdaget paradokset med at sparepærer tennes senere i den mørke, kalde årstiden når vi virkelig trenger dem enn de gjør ellers på året.

Når kvikksølvet i gradestokken kryper under minuspunktet, tar det lengre tid før sparepærer når full  lysstyrke. Hvis du har utelyset stående på hele kvelden, tenker du kanskje ikke så mye over det. Men hvis du har behov for å skru på lyset når du skal ut i garasjen eller ned i en kald kjeller, vil du gjerne at det tennes umiddelbart. Da kan treige sparepærer bli et irritasjonsmoment.

Hvorfor er det slik?
Kvikksølvet påvirker sparepærene i dobbel forstand. Det er nemlig kvikksølvet som får dem til å lyse, og kvikksølvets damptrykk blir påvirket av omgivelsestemperaturene. Når temperaturen er lav, blir gasstrykket lavt, og dermed blir også lysstyrken lav.


Flere valg: Det finnes et tredje alternativ til utelyset: LED.

Det er likevel et par ting du kan gjøre for å bedre effekten. Det ene er å sørge for å at sparepærene som blir brukt i utelamper og andre kjølige steder, blir brukt i et lukket armatur. Det vil bidra til at oppvarmingen av omgivelsestemperaturen går raskere. Dermed øker også lysstyrken raskere.

En annen ting som påvirker sparepæren vinterstid er plasseringen. Du vil oppnå bedrelysytelse om du monterer sparepæren med sokkelen ned.

Mer kvikksølv ikke ønskelig
- Når sparepærer brukes med sokkelen opp, vil bøyninger i glassrørene fungerer som kaldpunkter. Optimal lysytelse nås når disse bøyninger oppnår en temperatur av 45°C, det vil si når omgivelsestemperatur er mellom 20 - 25°C, opplyser teknisk avdeling ved Osram.

For å få lampene til å reagere raskere i kaldt vær, må innholdet av kvikksølv i lampene økes. Av miljøhensyn er ikke dette ønskelig.

- Osram har igjennom mange år lagt ned mye forskning for å redusere kvikksølvinnholdet i sparepærer og kommer ikke til å øke dette for å få raskere tenning i kaldt vær, forteller Embret Arne Mellesmo, administrerende direktør i Osram.

Alternative pærer
- Vi introduserer i høst en ny startteknologi, ”Quick start” på våre sparepærer, noe som gir umiddelbar tenning i romtemperatur men vi har ikke fått testet om lampene tenner raskere også i Norske vintertemperaturer, men mye tyder på det.  Disse lampene har i tillegg markedets laveste kvikksølv innhold.

Hvis du likevel ikke er fornøyd med sparepærer, finnes det et annet miljøvennlig alternativ til de tradisjonelle pærene som nå skal fases ut. LED-lamper

- De fungerer enda bedre og med lengre levetid i kalde omgivelser enn i varme omgivelser.  Det er store kvalitets forskjeller på LED-lamper i dag, så det er viktig å finne en lampe som gir nok lys, sier Mellesmo.

30. oktober 2009
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak!

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

Lyspærer som går

Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no