God stemning med riktig belysning
Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.
En belysningsplan kan være et nyttig verktøy, spesielt hvis man bygger nytt, foretar en rehabilitering eller har en bolig der belysningen generelt ikke er god nok, sier interiørarkitektene Mette Heimtum og Adele Kløve i arkitektfirmaet Kristiansen & Bernhard i Tønsberg.
Mange er i dag mer bevisste på belysning, og søker etter god belysning som samtidig fremhever boligens personlighet. Interiørarkitektene mottar derfor flere henvendelser på dette området nå enn bare for få år siden.

BELYSNINGSPLAN: vil være et nyttig verktøy enten man bygger nytt eller foretar en rehabilitering av boligen, understreker interiørarkitektene Adele Kløve (t.v.) og Mette Heimtun.
Nok lys hele døgnet
Det er ikke nødvendig at hver krok i boligen er opplyst. Viktigere er det at man har flere typer lyskilder som kan benyttes alene eller sammen for å oppnå ulik type lys til forskjellig tid på døgnet og til ulike situasjoner. Kan lyskildene dimmes, vil det gi ytterligere mulighet for variasjon. Dimming forlenger lyskildens levetid, sparer strøm og gjør at du samtidig kan forandre atsmosfæren i rommet.
Ofte er det slik at vi ikke legger merke til riktig belysning, men fort oppdager når lyssettingen er feil eller utilstrekkelig.
– Riktig planlagt lys vil gi både nok lys og skape den riktige stemningen. Lyset i seg selv er ikke synlig, men blir først til stede i rommet når det treffer en flate. Om overflatene i rommet er lyse, mørke, matte eller blanke har derfor stor innvirkning på hvordan lyset spres og reflekteres. Kontrastene mellom lys og skygge gjør at formene fremtrer og gir rommet karakter, påpeker interiørarkitektene.

GOD STEMNING: Her det samme rommet modelert med lys i mørket. Downlights i taket, strølys over arbeidsbenk på kjøkkenet.

FARGE ETTER HUMØR: Indirekte belysning plassert bak speilet. Den skjulte LED-belysningen inneholder hele fargespekteret, fargene skiftes enkelt ved hjelp av fjernkontroll.
Planlegges ofte for sent
En vanlig feil i bygge- eller oppussingsprosessen er at belysningen planlegges for sent. Godt planlagt arkitektur kan gjøre at dagslyset virker spennende i rommet. I tillegg vil en belysningsplan som utvikles tidlig i prosjektet være med på å gi rommene et eksklusivt uttrykk, med for eksempel intergrerte løsninger og indirekte belysning.
– En god belysningsplan inneholder et balansert forhold mellom den funksjonelle og den stemningsskapende belysningen. Denne prosessen kan være vanskelig å håndtere på egenhånd, og en interiørarkitekt kan derfor være en god rådgiver i denne fasen, mener Mette Heimtun og Adele Kløve

GODT LESELYS: En person på 40 år trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring. Derfor er leselampen ved go’stolen en nyttig investering.
Mange typer belysning
* Generell belysning/allmenbelysning: Lyskilder som gir lys til hele rommet.
* Funksjons- og nyttebelysning: Belyser arbeidsfunksjoner, f.eks over kjøkkenbenken, ved skrivebordet, leselys ved go’stolen eller sminkelys på badet, nattlys, trappelys. Behovet for riktig lys varierer med alder og helse.
* Miljøbelysning skaper en spesiell atmosfære: Indirekte, slepelys mot himling, vegg eller gulv, punktbelysning, downlights, retningsstyrt spot, objektbelysning osv. Skaper ofte en intim atmosfære rundt et bord med pendelarmatur, eller en lun atmosfære i et rom med
stålampe/bordlampe med skjerm. Kan framheve ønskede detaljer i interiøret.
* Lysfarge: Ulike armaturer har lys med ulikt fargespekter, noe som vil si at lyset gjengir fargeflater forskjellig. Varmt lys fra glødepære gjengir de varme fargene godt. Lysstoffrør og sparepærer har forskjellig lysspekter der man kan velge mellom kaldt og varmere lys.
Styringssystemer med dimming eller sensor for bevegelse og/eller dagslys. Unngå unødig bruk av lys og dermed energi. Dimming av lyset fører til lengere levetid på lyskilden.
Mer informasjon:
Nå tar LED-pærer over hjemmene våre
Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys.
Ikke gjør denne feilen!
Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!
Nå bør du bytte til julebelysning i LED
Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.
Så enkelt lager du en bokstavlampe
Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!
Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe
Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.
IKEA tilbakekaller lamper
Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.
Moderne glødepærer kan gi høy strømregning
De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.
Lag egne lamper i vintermørket
Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.
Slik velger du riktig lampetype
Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene...
Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt
Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak!
Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult
Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?
Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom
Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...
Lampen du ikke har sett maken til
Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.
Ønsker offentlig testing av lysprodukter
Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...
Matte glødepærer snart en saga blott
Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?