LED-lys juletre adventsstake julelys krans
Det er mange fordeler med LED-lys, særlig i forbindelse med pynting til jul. Bilde: Getty Images

Nå bør du bytte til juletrelys i LED

Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Julen nærmer seg med stormskritt, og det begyner å skinne i julestjerner og adventsstaker i de tusen hjem. 

For dette er jo lysets høytid, vi tenner med ekte og kunstige lys, i juletreet, i adventsstaker, på bordene, ute i hagen og ja, egentlig overalt. Og nettopp derfor er det en god idé å se nærmere på lysene man pynter med i disse dager.   

Mange nordmenn er opptatt av tradisjon, og pynter med de samme, gamle lysene og stakene man har gjort i årevis. Men tatt i betraktning at LED-lys trekker mindre strøm, ikke blir varme som glødepærer og er på så og si samme prisnivå som tradisjonelle pærer, er det mange grunner til å bytte ut de gamle julelysene - hvis du ikke allerede har gjort det. 

Vi kontaktet Bodil Holte i designbelysning.no og ba henne kaste litt lys over saken. 

Slanke, fine juletrelys i LED (Foto: designbelysning)

Hvor vanlig er det med LED-lys i belysningen vi bruker i julen?

– De aller fleste lys som selges nå er LED-lys, og det gjelder både ute- og innelys. Overgangen fra andre lystyper har gått gradvis, men de siste tre årene har LED tatt helt over. LED-lys var ganske dyrt da det kom, men det har rast i pris de siste. I tillegg blir jo ikke LED varmt og det trekker lite strøm, så det er forståelig at folk velger det, forteller Holte.

Men selv om det som kjøpes er LED, har vel mange fortsatt gammel belysning hjemme?

– Ja, det er nok mye gammel belysning hjemme hos folk, men man trenger ikke nødvendigvis bytte hele belysningen. På originale, gamle juletrelys kan man bytte pærer og det finnes jo universalpærer i LED. Universalpærene kommer i forskjellige størrelser og passer mange forskjellige typer lys, som juletrelys, adventsstaker, utelys også videre. Vi får mange henvendelser fra folk om trenger slike pærer.

Når bør man bytte ut de gamle juletrelysene?

– Hvis man har ordentlig gammel juletrebelysning, 30 år gammel eller der omkring, så er det faktisk stor sjanse for at lysene er steinbra. For såpass gamle lys ble produsert i en tid da ting var ment å vare lenge, og er bedre enn mange andre masseproduserte billiglys. Men hvis du har lys med morkne ledninger eller ledningen har løsnet fra støpselet, da er det på tide å bytte. Da er det fare for kortslutning og det er vel den største utfordringen med gamle lys.

Realistisk og lunt LED-kubbelys. Kan fås med timer og fjernkontroll (Foto: designbelysning).

Og LED-lys kommer til alt man ønsker av lyssetting?

– Ja, LED kan man ha overalt - ute, inne, på juletreet, i lysestake, hvor som helst. Utvalget har blitt veldig stort. Du har også laserspotter som kan settes ute og rettes på husveggen, som for eksempel et snøfnugglys på veggen. Det er jo kjekt i stedet for å måtte klatre opp på stigen og bale med masse ledninger. I tillegg er det også mange batteridrevne løsninger som passer fint der man mangler støpsler eller ikke vil ha ledninger hengende. Også kommer mange produkter med fjernkontroll som enkelt lar deg skru av og på eller dempe belysningen, og selvfølgelig trådløse julelys, da. Det kan spare en for mye banning og frustrasjon rundt treet.

Hva med problematikken om at LED-lys gir kaldt lys?

– Det problemet er borte. Alt vi selger nå er ”varmhvitt”, og har en fargetemperatur på 2700-3000 Kelvin. Det gir et varmt og fint lys. Tall over 3000 Kelvin gir kaldere farger. Mange bedrifter vil ha det, men privatbrukere vil gjerne ha varmt lys. Vi vil jo gjerne ha det varmt her i nord.

Er det ellers noen gode tips man bør merke seg før man kjøper LED-lys?

– Hehe, nei egentlig ikke. Det er som vanlige pærer, bare at de varer mye lenger. Så når du kjøper julebelysning kan man nesten nesten se på det som engangsinvestering, fordi man bruker jo ikke julebelysning så mange timer i året, avslutter Bodil Skaug Holte. 

2. desember 2019
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak!

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?