Bilde: Colourbox

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Fra 1. september trer første ledd i utfasingen av vanlige lyspærer i kraft. Da vil det bli forbudt å selge vanlige lyspærer, altså glødepærer, av det matte slaget. Klare pærer med høye lysstyrker (høyere enn 950 lumen eller tilsvarende 80 watt og mer) vil også bli forbudt fra og med neste tirsdag.

Du som forbruker vil likevel ikke merke forbudet med én gang. Forbudet gjelder først og fremst produksjon og nysalg av disse produktene. Grossister og utsalgssteder har lov til å selge ut sine lagre, og glødepærer kan derfor være å finne i salg i lang tid fremover.
 

 


Glødepære: Glødepærenes tid er snart omme.

Ikke forbud mot bruk
Det er også verdt å merke seg at forbudet gjelder salg av produktene. Som forbruker har du dermed full rett til å bruke glødepærer så lenge du har dem. Og skulle du ha hamstret inn glødepærer i påvente av forbudet, er det dermed ingen som kan hindre deg i å bruke matte eller lyssterke glødepærer i årevis.

Forbudet mot glødelamper er en utfasing som vil skje over flere år. 1. september 2009 er første steg. Deretter vil det komme nye forbud 1. september hvert år de neste tre årene. Neste år er det klare glødepærer over 65 watt som forsvinner, og i 2011 er det klare glødepærer over 45 watt som står for tur.

Forbudet mot glødepærer er et EU-direktiv, og det vil dermed bli innført over det meste av Europa. Norge er forpliktet til å følge direktivet gjennom EØS-avtalen.  

Dyrere innkjøp, billigere drift

Når glødepærene forsvinner, må naturligvis andre lyskilder ta over. Per i dag er det sparepærer (lysstoffrør), LED-lys, og halogenpærer som står klare til å ta over markedet. Med LED kan du spare inn opptil hele 80% av energiforbruket sammenlignet med en vanlig lyspære. I tillegg har de flere ganger så lang levetid som de klassiske glødepærene.

Har du fått skrekken av gammeldagse sparepærer og forbinder dem kun med de forvokste lysrørpærene, kan det være på tide å orientere seg litt i markedet. Det finnes i dag en rekke produkter som kan erstatte glødepærene, og du får dem i en rekke ulike fasonger og utførelser. Halogenpærer og enkelte LED-lys kan også dimmes med riktig utstyr. Enkelte pærer gir deg til og med muligheten til å variere mellom generell belysning og effektbelysning med en enkel bryter på selve lyspæren.

Etterhvert som glødepærene forsvinner, vil forbudet bety at innkjøp av lyspærer vil bli dyrere, i alle fall om prisen på sparepærer holder seg på dagens nivå. Men til gjengjeld skal sparepærer vare lenger enn vanlige glødepærer og de skal være billigere i drift. De økte innkjøpskostnadene skal derfor kunne tjenes inn - og gi en innsparing - gjennom redusert energiforbruk og økt levetid. På nettsiden til Osram kan du beregne hvor mye du selv kan spare på å gå over til sparepærer.

Farlig avfall
Sparepærer og andre lysstoffrør kan inneholde kvikksølvdamp. Det er derfor svært viktig at disse ikke kastes i søpla men leveres inn for forsvarlig resirkulering. Dessverre er altfor få av oss flinke til dette, og bare noen få prosent blir faktisk levert til resirkulering. Resten havner i søpla, hvor de risikerer å kunne bli en trussel både for miljø og helse.

Alle butikker som selger sparepærer har plikt til å ta imot de brukte pærene, så ta med deg den gamle pæren når du går for å kjøpe ny. Også de gamle glødepærene skal leveres inn når de er utbrente.

Forbrukerrapporten har testet alternativene til glødepærer: Test av sparepærer og Mykje lys og lite varme

27. august 2009
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak!

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no