Designeren Kristine Five Melvær har merket effekten av 100% Norway: – I fjor fikk jeg gode kontakter og massiv oppmerksomhet. Siden den gang har sju av prototypene mine kommet i produksjon, sier hun. Her med lampen Spring.
Designeren Kristine Five Melvær har merket effekten av 100% Norway: – I fjor fikk jeg gode kontakter og massiv oppmerksomhet. Siden den gang har sju av prototypene mine kommet i produksjon, sier hun. Her med lampen Spring. Bilde: Erik Five Gunnerud / Norsk Designråd

Norsk lysdesign på utstilling i London

Unge og etablerte designere og produsenter i toppklasse går sammen om å sette Norge på kartet under verdens viktigste designmesse. 100% Norway feirer sitt 10-årsjubileum med den sterkeste norske designutstillingen hittil.

Fra 18. til 22. september ble utstillingen arrangert under den internasjonalt anerkjente London Design Festival i Brick Lane.

– 100% Norway er et unikt springbrett for å introdusere norsk design internasjonalt. Gjennom 10 år har utstillingen vært med å hjelpe designere som Northern Lighting, Wik & Walsøe og Magnus Pettersen ut i Europa og resten av verden, sier kurator Benedicte Sunde.

Totalt har 148 designere og bedrifter fått vise seg fram på 100% Norway siden den første utstillingen i 2003. London Design Festival trekker til seg toneangivende medier, produsenter og innkjøpere fra hele verden. Utstillingen har i alle disse årene skapt stor internasjonal medieoppmerksomhet og vært et bindeledd mellom designere og produsenter.

Ikoner og fremtidige stjerner

Jubileet ble markeret ved at 10 unge designtalenter og 10 av Norges fremste nålevende designere stilte ut sine arbeider side om side. Bak utstillingen stod Utenriksdepartementet, ambassaden i London og Norsk Designråd.

– Med utstillingen ønsket vi å vise fram ikonene innen norsk møbel- og interiørdesign, samtidig som vi peker mot en spennende fremtid. De overhengende temaene denne gangen var lys og natur, to av tingene som gjør Norge så eksotisk i utlandet, sier Sunde, som også i år var kurator for 100% Norway sammen med Wallpaper-redaktør Henrietta Thompson.

Det nordiske lyset ble symbolisert i form av en tre meter stor solinstallasjon, utført av kunstnerne Christine Istad og Elizabeth Pacini. Installasjonen ble fraktet fra Tromsø til øst-London.

Mer om innendørsbelysning og lysdesign

Miljø og tidsklemma inspirerer

Kristine Five Melvær er en av våre fremste unge designere. Hun er valgt ut som én av de 10 talentene i utstillingen, og har allerede markert seg ved å få flere av produktene sine i produksjon.

– Min generasjon designere jobber ut fra vår tids premisser. Den økte bekymringen for miljøet gir sterkere fokus på kvalitet og produksjonsprosesser. Tidsklemma inspirerer til sanselige produkter som dveler ved hverdagsritualer, sier Melvær.

Hun viste fram fire produktserier i London, og ser etter produsent til tre av dem. Den fjerde, Soft Bowls, er allerede i produksjon hos When Objects Work i Belgia.

Innpass hos produsenter og forhandlere

Dette er andre gang designeren er med på 100% Norway.

– Det er en fantastisk opplevelse å stille ut her. I kjølvannet har jeg fått innpass hos flere produsenter, og sju prototypserier er nå på vei ut i produksjon. I fjor fikk jeg dessuten verdifull kontakt med britiske forhandlere som jeg kan følge opp nå som prototypene kommer i produksjon, sier Melvær.

Viktig dialog

100% Norway tilbyr i år egne arrangementer i utstillingsperioden, og har invitert en av verdens fremste designere, Tom Dixon, til å delta i en dialog med de unge norske talentene. Dixon har gjennom flere år vært spesielt opptatt av å koble unge designere med produsenter.

– Det at Tom Dixon nå ser til norsk design, sier noe om hvilket høyt nivå og hvilken anerkjennelse norsk design har i utlandet. Gjennom 10 års iherdig tilstedeværelse på London Design Festival og stor oppmerksomhet i internasjonal presse er norsk design for alvor satt på kartet. Vi ser lyst på norsk designs fremtid, sier kurator Benedicte Sunde.

25. september 2013
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time! 

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene...

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak! 

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil. 

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?