Bilde: Halvor Gudim og Colourbox

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

Denne måneden trådte økodesignforskriften i kraft her til lands.

– Forskriften skal fremme utvikling og anvendelse av energieffektive og miljøvennlige energirelaterte produkter for å bidra til å begrense energibruken og belastningen på miljøet i hele produktenes livssyklus.

Det innebærer blant annet en utfasing av glødelamper og andre ineffektive lyskilder. Den første delen av utfasingen startet 1. september 2009. Da ble det produksjon og nysalg av matte glødepærer forbudt. Fra 1. september i år vil også klare 60W glødelamper forsvinne fra hyllene, og i 2012 forsvinner alle andre glødelamper. Det betyr at nå må vi bruke erstatningsprodukter enten vi vil det eller ikke.


Petter N. Haug: Administrerende direktør i Lyskultur. Foto: H. Gudim

Dårlig kvalitet på markedet
Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys, stiller spørsmålstegn ved kvaliteten for mange av erstatningsproduktene som finnes på markedet. De frykter nå at markedet skal flomme over av lavkvalitets energisløsende lyskilder via useriøse og uetiske aktører.

– Vi ser at de seriøse aktørene nå tilbyr mer energieffektive alternativer, men de har store utfordringer med å selge sine kvalitetsprodukter, da markedet oversvømmes av lyskilder av dårlig kvalitet, sier administrerende direktør Petter N. Haug i Lyskultur.

Etterlyser offentlige stikkprøver
Nå etterlyser Lyskultur et ekte miljøengasjement hos norske myndigheter.

– Vi vil gjerne at norske myndigheter viser økt engasjement ved blant annet å gjennomføre stikkprøver av lysproduktene på det norske markedet med offentliggjøring av resultatene. Dette kan både profesjonelle aktører og forbrukermarkedet forholde seg til. I våre naboland har man for lengst igangsatt informasjonsaktiviteter og man har offentlige tester og lister hvor brukerne kan søke informasjon. Dette ønsker vi også i Norge, sier Haug.


Varierende kvalitet: Lyskildene som skal overta for glødelampene er av varierende kvalitet. Foto: Colourbox

Halogenlyskilder lite energieffektive
Teknologien knyttet til blant annet LED lys (lysdioder) og sparepærer gjør at det kan være store variasjoner i kvaliteten på produktene, både når det gjelder lysfarge, evne til å gjengi farger, levetid og reel energieffektivitet.

I følge Lyskultur har en dansk test demonstrert at de fleste halogenlyskilder sparer lite energi i forhold til den gamle, nå utfasede glødelampen. De 30% besparelse man snakker om er det svært få som klarer.

– Vi kan ikke forvente at kundene selv skal ha kunnskap om utfordringene ved valg av erstatningsprodukter. Vi tror heller ikke at alle aktørene i omsetningsleddet har god dokumentasjon knyttet til kvalitet på produktene de selger. Derfor vil vi i Lyskultur informere og ta initiativ til testing av lysprodukter, avslutter Petter N. Haug i Lyskultur.

8. mars 2011
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak!

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no