Stålampen Oslo Wood fra Northern Lighting skaper fint effektlys.
Stålampen Oslo Wood fra Northern Lighting skaper fint effektlys. Bilde: Produsentene

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

Av: Heidi Sinding-Larsen, 16. oktober 2014

[step]Skap stemning med riktig lys

Lys og lamper er ikke bare nødvendig for å se godt. Lyset er også en stemningsskaper, og med riktig belysning kan du få en hyggeligere atmosfære i hjemmet ditt. Om du pøser på med like mye lys over alt, blir resultatet en dårlig romfølelse.   

Marie Anisdahl jobber som lysdesigner, og lager belysningsplaner til både private hjem og offentlige bygg. 

– Det første du må tenke på, er hva slags lys du trenger i rommet. Hva slags aktiviteter er det som foregår her? Deretter kan du begynne å se på lamper. Har du for eksempel et kombinert gjesterom og kontor, bør du sørge for både godt arbeidslys og hyggelig lys, påpeker Marie Anisdahl. 

Til spott og spe

En feil mange gjør, er at de satser på billige spotter overalt i huset.

– Som regel ser man da at lyset ikke blir optimalt, i tillegg til at de mange spottene i himlingen kan gi preg av en litt grell hotellresepsjon, mener lysdesigneren. 

– Du bør også unngå å ha én stor taklampe som det eneste lyset i rommet. Generelt vil jeg si at mange lyskilder som har ulike effekter, er bedre enn én lyskilde som bare gjør én ting, sier Anisdahl. 

– Det beste er også å kunne styre lyskildene uavhengig av hverandre. Det kommer jo veldig an på settingen hva slags lys som kreves i rommet, og da er det greit å ha separat dimming av taklampa og spottene, forklarer hun. 

Marie Anisdahl anbefaler gjerne kundene sine downlights som sitter på skinner eller vaiere i stedet for innfelte downlights. De er enklere å vinkle slik at lyset ikke bare skinner rett ned i gulvet, og gjør det også enklere å variere belysningen eller flytte spotter mellom rom etter behov. 

– Innfelte downlights kan ofte bare vinkles 30 grader, så du har større valgfrihet om de ligger utenpå, forklarer lysdesigneren.

[step]Baderomsbelysning

Det viktigste her er å ha godt lys rundt speilet. Lys som kommer rett ovenfra eller nedenfra skaper dramatiske skygger, og det er ikke så flatterende for speilbildet.

Mange baderomsinnredninger kommer med belysning som lyser rett ned i vasken – i stedet bør du satse på stående lyskilder på hver side av speilet.

I tillegg kan du gjerne ha downlights som lyser på en vegg – for eksempel om du har en dusjvegg med fine fliser som fortjener å framheves.

[step]Soveromsbelysning

Her bør du satse på en fredelig og hyggelig atmosfære, siden dette skal være et privat rom man kan trekke seg tilbake til.

Spoter som lyser på garderobeskapene er praktisk – det hever bokvaliteten å se hva man gjør.

Det kan også være fint å belyse veggen over sengegavlen, som jo er et ypperlig sted å henge opp et fint bilde.

Sørg for at dette lyset treffer godt over hodet ditt. Skal du lese på sengen, er det fint med nattbordslamper.

Har du et stort soverom, kan du gjerne ha et par hyggelige vegglamper i tillegg. 

[step]Kjøkkenbelysning

Her trenger du godt arbeidslys over alle benkeflater. Har du i tillegg en lyskilde over spisebordet, kan det være at det er nok.

En pendel over spisebordet må ikke hindre blikkontakt, men den bør heller ikke henge så lavt at man får lyset i øynene.

Det kan også være fint med en rekke spoter som lyser opp overskapene, da får du også god oversikt over hva som er inni dem.

[step]Stuebelysning

På grunn av tv-en, er stua gjerne et vanskelig rom å få godt lys i. Taklamper er ofte et dårlig valg som allmennbelysning.

Velg heller flere små spotter som vinkles for å lyse opp de tingene du gjerne vil framheve. Det er også lurt å ha et godt, dreibart leselys ved godstolen.

En kulelignende lampe på gulvet kan gi en artig effekt, siden lys nedenfra gjerne skaper ekstra feststemning.

Skal du ha en pendel over salongen, bør den ikke henge så lavt at den sperrer utsikten mot tv-en – en spot i taket som lyser opp bordet er et fint alternativ.

Veggen bak tv-en bør også ha noen lyspunkter, ellers blir du fort sliten i øynene.

Vis trinnvis
16. oktober 2014 Heidi Sinding-Larsen