Ulike lyskilder

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.


Noen lyskilder er lettere å styre enn andre og egner seg derfor best når noe skal fremheves. Andre lyskilder egner seg best som stemningsskapere.

- Ikke vær redd for å blande ulike lyskilder i ett og samme rom, sier lysdesigner Hans Petter Erikstad hos Lightcom as. Vi skiller mellom glødelamper, halogenlamper, lysrør og fiberoptikk.

Glødelamper
Den eldste og fremdeles mest brukte lyskilden i hjemmebelysning er glødelampen, eller lyspæren som vi ofte kaller den.

Glødelampene finnes som kjent i en rekker former, størrelser, wattstyrker og typer. Den avgir et lunt og intimt lys som virker flatterende og beroligende.

Glødelampen passer derfor godt som "kosebelysning". Den er imidlertid lite egnet som eneste lyskilde i et rom bl.a. fordi taklyset fra en plafond gjerne blir flatt og dårlig. Når det gjelder strømutbytte er glødelampen lite effektiv. Store deler av energien (ca 90 %) omgjøres til varme.

Lavvolt-halogen
Dette er de små pærene med det glitrende og brilliante lyset.Den gir riktig fargegjengivelse og egner seg godt til dimming. Av alle lyskilder som egner seg til husbruk ligger halogenlampen nærmest dagslyset. Derfor er bruk av halogenlamper ideelt til steder som har lite naturlig dagslys eller der man skal utføre et arbeid.

I tillegg er det et stort utvalg både i forhold til lysstyrke og utstrålingsvinkler, noe som gjør halogen like velegnet til effektlys som allmennbelysning. Dessuten er lyskilden rimelig og den har lang levetid, understreker lysdesigneren. Ved bruk av dimmer og normal bruk vil en halogenpære normalt vare i 5 år eller mer, legger han til.

Halogen for nettspenning
Dette er en ny generasjon halogenbelysning. Pærene er like små som lavvolt halogen, men de er tilpasset vanlig nettspenning. Den største fordelen i forhold til lavvolt-halogen er at du ikke trenger transformator. Ulempen er imidlertid at pærene varer kortere og de gir mindre lys i forhold til strømforbruk. De kan også være svært vanskelige å skifte.

Lysrør
Lysrør har ingen glødetråd, men en gass som blir lysende og et belegg på innsiden av røret som avgjør lysets fargetemperatur. Tidligere var lyset fra lysrørene skarpt og lite flatterende. I dag er det kommet en ny generasjon lysrør på markedet som er langt mer anvendelig og faktisk ganske spennende.

Fiberotisk lys
For mange er fiberoptisk lys en forholdsvis ukjent lyskilde. Fiberoptikk er imidlertid teknikken bak ”stjernehimmelen” i hoteller og restauranter. Komponentene er en kraftig lyskilde og tynne bøyelige glasstråder. Lyset ledes gjennom trådene og slippes ut der tråden kuttes.

I hjemmeinnrednings sammenheng er den største fordelen med fiberoptisk lys at det ikke er verken varmeutvikling eller fare for elektrisk støt det lyset slippes ut. Selve lyskilden, som ofte sitter i en metallkasse, kan monteres i god avstand fra der lyset slippes ut.

LED-lys
Light Emitting Diode er små dioder som avgir lys. De fleste kjenner dem som den lille lysende prikken på tv`n som forteller deg at apparater er på eller av eller som lyset på mobiltelefionen.

Det har nærmest uendelig levetid og kan derfor brukes på steder hvor det ellers ville være upraktisk å installere en lyskilde. Det avgir også svært mye lys i forhold til strømforbruk. Fremdeles er dette en forholdsvis kostbar lyskilde, men prisene synker i takt med den voksende utbredelsen.

23. oktober 2008
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time! 

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene...

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak! 

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil. 

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no