Unngå vinterdepresjon

Hvordan unngå vinterdepresjon? Mørketiden legger en demper på humøret til de fleste og vinterdepresjoner er definitivt ingen myte.

 

Nordmenn er spesielt utsatt for vinterdepresjoner, forteller psykiater Knut Smidtsrød. Han har en lang karriere i psykiatrien bak seg, blant annet som avdelingsoverlege ved Lovisenberg sykehus, og de siste årene som privatpraktiserende psykiater.

– Forskning viser at plager i forbindelse med vinter og mørketid er omfattende, og at desto lengre nord vi bor, desto større er utbredelsen av vinterdepresjoner. Det er omtrent tjue år siden forskerne satte et navn på denne plagen – Seasonal Affectiv Disorder (SAD). Faktisk viser undersøkelser at minst 5-10 prosent av befolkningen rammes av SAD hvert år.

– Hvilke symptomer kjennetegner en vinterdepresjon?

– Først og fremst starter symptomene i oktober/november, for deretter å forsvinne når våren melder sin ankomst. Man føler seg initiativløs, trett og selvfølelsen er lav. Konsentrasjonen forsvinner, og det kan oppstå problemer med å gjennomføre de daglige rutinene. Tristhet og gråtmildhet er også kjennetegn, og en følelse av at livet ikke er verdt å leve. Skyldfølelse og pessimisme følger også med.

– Lar det seg gjøre å skille en vinterdepresjon fra en ordinær depresjon?

– Det er et par kjennetegn som er atypiske i forhold til annen depresjon. Man får ofte større behov for søvn, og har vanskelig for å komme seg opp av sengen. Dessuten øker behovet for søtsaker, og mange mister kontrollen over matinntaket.


Prøv lysterapi
Lysterapi er en av behandlingsmetodene som er tatt i bruk, noe som i mange tilfeller har vist seg å gi positive resultater.

– Det er påvist en positiv utvikling for mennesker som har tatt i bruk lysterapi. Vi har heller ikke registrert noen skadevirkninger forbundet med bruken. Jeg vet om mennesker som benytter et par timer foran lyskassen hver dag. Ellers tror jeg det er viktig å holde hjulene i gang.

Selv om det virker vanskelig, så er det noe med å komme seg opp av sengen og gjennomføre de daglige rutinene. Fysisk aktivitet viser seg også å hjelpe på sykdomsforløpet. Turer i skog og mark, jogging, eller faste turer til treningsstudioet viser seg i mange tilfeller å være effektive hjelpemidler når depresjonen melder sin ankomst.

Er det snakk om tyngre tilfeller, må man kontakte fagfolk for å få en utredning av sykdommen og behandling, enten i form av psykoterapi eller medikamenter, opplyser Smidtsrød.


Fakta om lysterapi
Siden lite lys er en av årsakene til vinterdepresjoner, er løsningen i mange tilfeller å tilføre tilstrekkelig lys. Det finnes en rekke hjelpemidler på markedet.

Selvsagt kan de som har mulighet forflytte seg til deler av verden med et litt annet klima enn vårt, men dette er ikke alltid praktisk gjennomførbart.

Derfor er en lyskilde, eller en lyskasse det beste alternativet for de fleste. Behandlingen foregår ved at man sitter i lyset fra kilden i 15-45 minutter daglig. Man trenger ikke å sitte og stirre på lyset hele tiden. Du kan godt foreta deg andre gjøremål, som å lese, arbeide, strikke eller sy.

Lyset må imidlertid være plassert på en måte som gjør at det treffer øynene. Lyset må være sterkt nok, minst 2500 lux er en forutsetning for å få effekt. Lampen kan gjerne være på opp til 10 000 lux. Desto sterkere lys, desto hurtigere virkning er en tommelfingerregel.

Ellers bør man finne en lampe som passer der du skal bruke den. Her finnes det mye å velge mellom, enten det er bord eller gulvmodeller.

Mer informasjon om lys og hjelpemidler finnes på Norsk Forening for lysstimulerings hjemmesider: www.lysstumulering.no

 

Leverandører:

Naturlys:  www.naturlys.no

Tynset elektronikk: www.tynsetel.no

Nordic Light Care: www.nordiclightcare.com
23. oktober 2008
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

Dårlig belysning kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak!

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no