Kaktus er en dekorativ og enkel stueplante, som gjør seg godt i flokk.
Kaktus er en dekorativ og enkel stueplante, som gjør seg godt i flokk. Bilde: iStock

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Blomster inne

Kaktusen krever lite stell, er enkel å holde – og ikke minst trendy! Her er seks kaktustyper som egner seg spesielt godt hjemme. 

Kaktuser til hjemmet

Kaktusen har blitt utrolig populær de siste årene, og du kan velge og vrake blant mange forskjellige typer. Det finnes til og med hele butikker som utelukkende selger de hardføre ørkenplantene.

Kaktuser er fine og krever ikke mye av deg. Dermed egner de seg godt til folk som ikke har mye tid eller rett og slett glemmer å vanne blomstene. 

Men hvilke typer kaktus finnes egentlig – og hvordan skal de stelles? Vi har samlet seks sorter som egner seg godt til stueplanter. Dermed er du rustet til å handle inn til din nye kaktushage! Her har du litt inspirasjon.

Opuntia

Den er også kjent som fikenkaktus, og får flate og runde/ovale skudd uten ordentlige torner, men nesten små hår eller børster. 

Les også:

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Opuntia microdasys egner seg fint i stuen, men det er noen ting du bør ta hensyn til: I plantens første sesong i en ny potte skal den vannes ofte, så jorden holdes fuktig (men ikke våt) og planten kan skape et godt rotsystem.

Etter første sesong skal planten vannes mer sporadisk, og om vinteren trenger den ikke vann i det hele tatt. 

Fikenkaktusen skal helst stå ved 21-37 grader om sommeren og kjøligere temperaturer på rundt 10-18 grader om vinteren. 

Om vinteren må du sette kaktusen et kjøligere sted enn i stuen, ellers kan den dø den påfølgende sesongen. I vinterperioden blir noen deler av planten lysegrå.

Aporocactus Flagelliformis

Denne kaktusen går også under navnet "rottehalekaktus" eller "slangekaktus", og den skiller seg ut med sitt artige utseende. 

Les også:

Slik monterer du oppheng på badet uten å bore hull i veggen

Så slipper du å ødelegge membranen på våtrommet.

Kaktusen fungerer godt som hengeplante med sine lange, hengende stengler med korte torner. Den kan får rødlige, traktformede blomster, som kommer ut om våren og blomstrer i opp til fem dager.  

Rotehalekaktusen kan dyrkes både inne og ute, men egner seg ikke utendørs i norsk klima.

Den trives i lyse omgivelser, men ikke i direkte sollys. Planten skal vannes ofte om sommeren og sjeldent om vinteren. Temperaturer mellom 10-23 grader fungerer best for denne kaktusen.  

Cereus

Cereus-kaktuser, også kjent som søylekaktus, finnes i mange forskjellige former, og de varierer veldig i høyde alt ettersom hvilken art de tilhører. 

Les også:

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Som stueplante er for eksempel cereus peruvianus velegnet: Den skal ha masse sollys og trenger mer vann i vekstperioden om sommeren og mindre om vinteren. 

Sommer og vår skal den vannes når jorden begynner å tørke ut, og etter hvert skal vanningen reduseres inntil neste vår. I mellomperioden kan jorden gjerne være relativt tørr. 

Kaktusen skal stå i temperaturer mellom 15,5-23 grader om sommeren og våren, og litt kjøligere om vinteren (10-13 grader).

Julekaktus

Julekaktusen er en tropisk og populær potteplante med fine blomster. Om vinteren skal planten gjerne ha mye sollys, og resten av året skal den helst stå i delvis sollys.

Julekaktusen blomstrer fra november til januar, og etterpå vil den gjerne ha en hvileperiode der den står ved 12-13 grader og vannes mindre.

Rundt oktober-november, like før blomstringsperioden, bør jorden holdes relativt tørr (men ikke helt uttørket). Når de første blomsterknoppene dukker frem, skal den vannes normalt igjen og stå ved temperaturer rundt 20 grader. 

De øverste par centimeterne av jordlaget skal gjerne holdes konstant fuktig, siden dette er en tropeplante.  

Påskekaktus

Påskekaktusen minner litt om julekaktusen, og har fått navnet sitt fordi den blomstrer rundt påsketider. Planten tåler ikke direkte sol, så hold den i halvskygge om sommeren og helst i et lyst vindu om vinteren. 

Hvis du gjennomfukter jorden, kan røttere lett råtne, men planten trives med jevnlige spruting av vann fra spruteflaske. Om sommeren og våren trives planten ved 24-27 grader. 

Sent på høsten skal planten stå tørt og kjølig (rundt 10 grader), og fra januar skal den stå litt varmere, så blomsterknoppene dukker opp. 

Jorden skal holdes konstant fuktig, men ikke våt – kaktusen bør ikke stå med vann i underskålen.

Echinocactus Grusonii

På folkemunne kalles den lille runde kaktusen for "gullkule", noe som matcher det kuleformede utseendet med gule torner.

Den lille planten skal helst stå et sted som holder mellom 10-23 grader, og den trenger mye sollys. Gullkulen får sjelden blomster innendørs. 

Fra vår til høst skal den vannes på samme måte som andre stueplanter, altså når jorden begynner å bli tørr. Sent på høsten og om vinteren skal den bare ha litt vann. Vannes den for mye, kan den råtne. Særlig hvis temperaturen er lav. 

Vil du har flere råd om stort og smått til hjemmet? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

Kilder: haveabc.dk, houseplantsexpert.com 

5. januar 2017
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Blomster inne Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Blomster inne Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Blomster inne Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Blomster inne Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

6 mirakler stueplanter kan utrette

Blomster inne Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil.

7 planter som får deg i bedre humør om vinteren

Blomster inne Mange stueplanter har god effekt på innemiljøet, men visste du at noen planter også kan få deg i bedre humør?

8 planter som er bra for helsen din

Blomster inne Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Blomster inne Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren.

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Blomster inne Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Triksene som får syrinbuketten til å vare lenger

Blomster inne Syriner er fantastiske å ha på bordet, men blir fort slappe og stygge. Med disse triksene får du syriner i vase til å holde lenger.

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Blomster inne Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret...

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Blomster inne Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Blomster inne Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Blomster inne Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Blomster inne Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.