Kaktus er en dekorativ og enkel stueplante, som gjør seg godt i flokk.
Kaktus er en dekorativ og enkel stueplante, som gjør seg godt i flokk. Bilde: iStock

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Kaktusen krever lite stell, er enkel å holde – og ikke minst trendy! Her er seks kaktustyper som egner seg spesielt godt hjemme. 

Kaktuser til hjemmet

Kaktusen har blitt utrolig populær de siste årene, og du kan velge og vrake blant mange forskjellige typer. Det finnes til og med hele butikker som utelukkende selger de hardføre ørkenplantene.

Kaktuser er fine og krever ikke mye av deg. Dermed egner de seg godt til folk som ikke har mye tid eller rett og slett glemmer å vanne blomstene. 

Men hvilke typer kaktus finnes egentlig – og hvordan skal de stelles? Vi har samlet seks sorter som egner seg godt til stueplanter. Dermed er du rustet til å handle inn til din nye kaktushage! Her har du litt inspirasjon.

Opuntia

Den er også kjent som fikenkaktus, og får flate og runde/ovale skudd uten ordentlige torner, men nesten små hår eller børster. 

Opuntia microdasys egner seg fint i stuen, men det er noen ting du bør ta hensyn til: I plantens første sesong i en ny potte skal den vannes ofte, så jorden holdes fuktig (men ikke våt) og planten kan skape et godt rotsystem.

Etter første sesong skal planten vannes mer sporadisk, og om vinteren trenger den ikke vann i det hele tatt. 

Fikenkaktusen skal helst stå ved 21-37 grader om sommeren og kjøligere temperaturer på rundt 10-18 grader om vinteren. 

Om vinteren må du sette kaktusen et kjøligere sted enn i stuen, ellers kan den dø den påfølgende sesongen. I vinterperioden blir noen deler av planten lysegrå.

Aporocactus Flagelliformis

Denne kaktusen går også under navnet "rottehalekaktus" eller "slangekaktus", og den skiller seg ut med sitt artige utseende. 

Kaktusen fungerer godt som hengeplante med sine lange, hengende stengler med korte torner. Den kan får rødlige, traktformede blomster, som kommer ut om våren og blomstrer i opp til fem dager.  

Rotehalekaktusen kan dyrkes både inne og ute, men egner seg ikke utendørs i norsk klima.

Den trives i lyse omgivelser, men ikke i direkte sollys. Planten skal vannes ofte om sommeren og sjeldent om vinteren. Temperaturer mellom 10-23 grader fungerer best for denne kaktusen.  

Cereus

Cereus-kaktuser, også kjent som søylekaktus, finnes i mange forskjellige former, og de varierer veldig i høyde alt ettersom hvilken art de tilhører. 

Som stueplante er for eksempel cereus peruvianus velegnet: Den skal ha masse sollys og trenger mer vann i vekstperioden om sommeren og mindre om vinteren. 

Sommer og vår skal den vannes når jorden begynner å tørke ut, og etter hvert skal vanningen reduseres inntil neste vår. I mellomperioden kan jorden gjerne være relativt tørr. 

Kaktusen skal stå i temperaturer mellom 15,5-23 grader om sommeren og våren, og litt kjøligere om vinteren (10-13 grader).

Julekaktus

Julekaktusen er en tropisk og populær potteplante med fine blomster. Om vinteren skal planten gjerne ha mye sollys, og resten av året skal den helst stå i delvis sollys.

Julekaktusen blomstrer fra november til januar, og etterpå vil den gjerne ha en hvileperiode der den står ved 12-13 grader og vannes mindre.

Rundt oktober-november, like før blomstringsperioden, bør jorden holdes relativt tørr (men ikke helt uttørket). Når de første blomsterknoppene dukker frem, skal den vannes normalt igjen og stå ved temperaturer rundt 20 grader. 

De øverste par centimeterne av jordlaget skal gjerne holdes konstant fuktig, siden dette er en tropeplante.  

Påskekaktus

Påskekaktusen minner litt om julekaktusen, og har fått navnet sitt fordi den blomstrer rundt påsketider. Planten tåler ikke direkte sol, så hold den i halvskygge om sommeren og helst i et lyst vindu om vinteren. 

Hvis du gjennomfukter jorden, kan røttere lett råtne, men planten trives med jevnlige spruting av vann fra spruteflaske. Om sommeren og våren trives planten ved 24-27 grader. 

Sent på høsten skal planten stå tørt og kjølig (rundt 10 grader), og fra januar skal den stå litt varmere, så blomsterknoppene dukker opp. 

Jorden skal holdes konstant fuktig, men ikke våt – kaktusen bør ikke stå med vann i underskålen.

Echinocactus Grusonii

På folkemunne kalles den lille runde kaktusen for "gullkule", noe som matcher det kuleformede utseendet med gule torner.

Den lille planten skal helst stå et sted som holder mellom 10-23 grader, og den trenger mye sollys. Gullkulen får sjelden blomster innendørs. 

Fra vår til høst skal den vannes på samme måte som andre stueplanter, altså når jorden begynner å bli tørr. Sent på høsten og om vinteren skal den bare ha litt vann. Vannes den for mye, kan den råtne. Særlig hvis temperaturen er lav. 

Vil du har flere råd om stort og smått til hjemmet? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

Kilder: haveabc.dk, houseplantsexpert.com 

5. januar 2017
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

6 mirakler stueplanter kan utrette

Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil.

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren. 

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Dette trikset får hageblomstene i vase til å vare lenger

De vakre hageblomstene henger dessverre fort med hodet med en gang de settes i vase. Lær å lage din egen blomsternæring og får blomstene til å vare...

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret ditt.

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understreker de et grasiøse blomstene, men det er fritt frem å lage sin egen vri.

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

Vår i vindusposten

Ute snør det, men i vindusposten kan vi skape vår med glade blomster.