stueplanter
Stueplanter trenger nok lys, skygge og vann for å leve lenge. Bilde: iStockphoto

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

Hvis du har ambisjoner om at stueplantene skal holde seg så lenge som mulig, så krever det også at de får godt stell.

Med en rekke enkle regler, kan du sikre at inneplantene lever lenger og samtidig holder seg grønne og flotte. 

1. Når du får nye planter 

Det første du må gjøre når du får nye planter i hjemmet, er å sørge for at planten blir plassert på det mest optimale stedet. Det kan dessuten være fordelaktig for planten hvis du lar den bli stående i krukken som den kom i. Når den har stått en stund, kan du plante den over i en ny potte. 

Undersøk også hvilke forhold planten vil klare seg best i. Det kan eksempevis dreie seg om hvor mye sol og skygge den skal ha og hvor mye vann den har behov for. 

2. Alle planter trenger lys

Lys har stor betydning for hvor godt en blomst eller plante vokser. Alle planter har i en viss utstrekning bruk for lys, men sørg alltid for å lese veiledningen som følger med planten. På den måten vet du om det er best for plantene at den plasseres på skyggefult sted eller et sted med direkte sol. 

Hvis du ønsker å flytte på en plante som allerede har funnet seg godt til rette på plassen sin, er det en god idé å la den stå noen halve dager på ny og gammel plass. På den måten sikrer du at planten langsomt blir vant til nye forhold. Det kan for eksempel være nødvendig hvis planten skal stå på et mørkere sted. 

3. Plantene skal vannes

Hvis du er for raus med vannet, kan det lett bety slutten for planten din. Det er derfor, akkurat som med lys, viktig at du setter deg inn i hvor mye vann planten trenger. Hvor du setter planten er også av betydning, samt når på året det dreier seg om. 

Det er heller ikke bra for plantene hvis vanner plantene for uregelmessig. Det er derfor en god idé å vannet plantene etter et skjema eller en form for rutine. Hvis planten ikke får nok vann, begynner bladene å henge. Deretter vil de bli brune og tørre. Et godt råd, er at du unngå å vanne selve planten,m en i stedet vanner direkte i plantejorden. Er du for raus med vanningen, risikerer du at plantenes blader blir gule, at stilkene råtner og blir angrepet av sykdommer og skadedyr. 

4. Gjødsling av stueplanter

Særlig i perioden hvor planten er i ferd med å få konopper bør du sørge for at planten får den riktige mengden gjødsel - selv om de fleste planter kan klare seg ganske lenge uten. Men, hvsid har en ambisjon om at planten skal leve i mange år, så er det en god idé å få det gjort. Husk at gjødselen skal og må foregå i plantens vekstperiode. 

En hovedregel man kan følge, er at jo mer vann planten får, desto mer gjødsel er det behov for. Sørg dessuten for å tilføre gjødsel når plantens jord er fuktig, og unngå å gjøre det når planten står i direkte sol. Har du flyttet planten over i en ny potte bør du vente 6-8 uker med å gjødsle. 

5. Vælg den rigtige potte 

Plantens levetid påvirkes også hvis du ikke velger riktig potte og skjuler. De fleste planter kommer i en vanlig potte av plast, og de er utmerkede. Men det er også mange som foretrekker en leirpotte, det er også fine potter. Men du bør passe på at potten er glassert. Planten kan nemlig tørkere fortere ut hvis den står i en uglassert potte. Det skyldes at potten lettere kan gjennomtrenges av vann. 

6. Temperatur og luftfuktighet

De fleste planter trives med en stuetemperatur på mellom 18 og 25 grader. Huska at det alltid er litt varmere i vinduskarmer og vedvarmeovner. Setter du planten der, må du passe på at det ikke er for varmt for planten. 

Luftfuktigheten i de fleste hjem er sannsynligvis en anelse for tørr. Du bør derfor hjelpe planten ved å gi den en liten dusj med en spruteflaske. 

5 planter som er enkle å stelle

Du kan hjelpe deg selv ved å kjøpe planter som er lette å stelle.

Under finner du fem eksempler på planter som er lette å stelle:

  • Adenium obesum, ørkenrose. Trives best i direkte sol. Sesong fra mai til september.
  • Phalaenopsis, orkidé. Tåler ikke direkte sol. Sesong hele året.
  • Hatiora barnbusoides. Tåler direkte sol. Sesong hele året.
  • Ceropegia woodi, hjerteranke. Tåler direkte sol. Sesong hele året.
  • Dischidia ruscifolia, million hearts. Trives bedst i halvskygge. Sesong hele året.
27. juli 2017
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 mirakler stueplanter kan utrette

Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil. 

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Kaktusen er både enkel å stelle og trendy som stueplante. Disse seks variantene passer godt i norske forhold.

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren. 

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Dette trikset får hageblomstene i vase til å vare lenger

De vakre hageblomstene henger dessverre fort med hodet med en gang de settes i vase. Lær å lage din egen blomsternæring og får blomstene til å vare...

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret ditt.

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understreker de et grasiøse blomstene, men det er fritt frem å lage sin egen vri.

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

Vår i vindusposten

Ute snør det, men i vindusposten kan vi skape vår med glade blomster.