Grønn glede

Grønne planter er helt tidsriktig.


Når du skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får.
Etter den fargerike sommeren, går vi inn i en mer sober tid. Ute har trær og busker begynte å miste bladene, men inne skal det nå være grønt og frodig.

Det er ikke bare ønsket om å forlenge den grønne årstiden som ligger bak denne nye plantetrenden. Begreper som økologi, rettferdig handel og bæredyktighet får større og større betydning i menneskers valg av mat og interiør, og i tilværelsen forøvrig.

- I denne tenkningen kommer grønne planter inn som en naturlig del, ikke bare som en visuell tilstedeværelse, men også fordi planter rensen luften og tilfører luften den fuktigheten vi ofte mangler, spesielt i vinterhalvåret, sier Anne Elverum ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Valg av grønnplanter
Når man skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får. Den viktigste faktoren for et vellykket plantevalg er lysmengden, og de fleste planter trives best dersom de plasseres i nærheten av et vindu.

Imidlertid er det mange grønnplanter som klarer seg med mindre dagslys, og som derfor gir oss flere muligheter når vi skal velge plassering. Hvis du har et litt mørkt hjørne, kan du forsøke planter som fredslilje (Spatiphyllum wallisii), draketre (Dracena), grønnrenner (Chlorophytum), gullranke (Epipremnum), fugleredebregne (Asplenium nidus) eller vindusblad (Monstera obliqua. Disse plantene greier seg bra på plasser med dårlige lysforhold, selv om de riktignok trives best med mer lys.

Planter på badet
Noen av oss ønsker en plante på badet, men ikke alle er like heldige å ha et vindu på badet. Og selv om plantene som er foreslått over kan tåle dårlige lysforhold, trenger de fortsatt lys for å klare seg.
- Skal du ha en plante på badet, må du la lyset stå på hele tiden, sa Finn Schjøll da han nylig slo et slag for grønne planter på TV2s God morgen Norge.

Skal du ha en plante på badet, kan det være lurt å velge en som tåler både dårlige lysforhold og fuktighet. Mange planter, som for eksempel fredslilje, trives ekstra godt om de får en jevnlig dusj. Hvis du har varmekabler i gulvet, bør krukken løftes litt opp for å hindre uttørring av røttene.

Vinterstell av grønnplanter
Når daglengden blir kortere, reduseres også planteveksten, og mange planter går inn i en hvileperiode. Det er derfor redusert behov for gjødsling fra starten på november og frem til månedsskiftet februar/mars.

Plantene trenger også mindre vann i den kalde årstiden, og det er best å vanne litt om gangen. For planter som er plassert inn i rommet, er det særlig viktig ikke å vanne for mye. Blir plantene stående for fuktig for lenge, fører dette til mistrivsel, og bladene kan bli gule og falle av.
23. oktober 2008
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

6 mirakler stueplanter kan utrette

Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil.

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Kaktusen er både enkel å stelle og trendy som stueplante. Disse seks variantene passer godt i norske forhold.

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren.

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Dette trikset får hageblomstene i vase til å vare lenger

De vakre hageblomstene henger dessverre fort med hodet med en gang de settes i vase. Lær å lage din egen blomsternæring og får blomstene til å vare lenger.

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret...

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no