Slik steller du kaktuser

En morsommere og mer lettvint potteplante enn kaktusen skal du lete lenge etter!


Kaktusen er på moten igjen, og herved er du advart: Det er lett å bli bitt av samlebasillen hvis du først har fått en eller to av dem i hus!

– Kaktuser er blant de heteste du kan ha i ditt hjem i år. Fra små blomstrende kaktussorter til større kaktuser – for den som ikke er redd for at planter tar plass. Kaktuser er spektakulære, lettstelte og holder ditt hjem levende og grønt året rundt, skriver plantasjen.no.

I tillegg til å være trendy, morsomme og dekorative, er kaktusen svært lettstelt. Det er altså ingen krise om du reiser bort noen dager eller rett og slett glemmer å vanne dem. 

Kaktusen er i slekt med sukkulentene

Kaktusene kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika og utgjør en egen plantefamilie, kaktusfamilien, som tilhører sukkulentene.

Sukkulenter er en fellesbetegnelse på planter som er i stand til å lagre store mengder vann i bladene, stenglene og røttene.

Denne evnen gjør at de kan overleve lange tørkeperioder hvor andre planter ville ha bukket under.

Det som skiller kaktusene ut som en egen familie, er at de nesten ikke har vanlige blader. Dessuten er de utstyrt med noen karakteristiske puter eller areoler, som nesten alltid er besatt med hår eller torner. Kaktusblomstene utvikles fra disse areolene.

Kaktuser og sukkulenter, er lettstelte og finnes i mange forskjellige former. Foto: iStockphoto 

Stort mangfold

Noe av det som gjør kaktusene så fascinerende, er de mange ulike vekstformene. Noen er sylinderformete, noen ser ut som runde nåleputer, mens andre igjen har stammer som er bygd opp av flate, bladlignende ledd.

Høyden kan variere fra noen få cm over bakken til mange meter. De aller fleste har pigger eller torner som varierer i størrelse, form og farge. Hos noen arter sitter piggene spredt, mens de hos andre er sirlig ordnet i forskjellige mønstre.

I tillegg til pigger er noen kaktuser utstyrt med hår som kan gi dem et loddent, for ikke å si bustete utseende.

Mange kaktusarter har fantastiske blomster i mange ulike fargenyanser. Etter blomstringen bærer de frukt, som i mange tilfeller er spiselig.

Frøene spres ofte med fugler. Spiringen til et kaktusfrø kan ta fra en uke til flere måneder.

Julekaktus (Schlumbergera truncata). Foto: iStockphoto

Stell av kaktuser

Kaktusen kommer fra tørre og solrike områder på kloden. Dermed er den perfekt til det solrike vinduet mot sør, hvor mange av de andre potteplan tene våre ville ha tørket ut om sommeren.

Er du så heldig å ha et drivhus eller en glassveranda, er dette stedet for kaktusene dine sommers tid.

Vinter og mørketid kan være en prøvelse for disse piggete plantene, men mange av dem klarer seg fint hvis de blir satt i et lyst rom som er kjøligere enn stuen.

Kaktus foretrekker sandholdig, kalkfattig jord. Vanlig blomster jord blandet med litt grov sand fungerer fint. Leirpotter er å foretrekke framfor plastpotter, som lett kan bli for tette.

Kaktus trenger ikke like mye vann som de fleste andre stueplanter, men bør vannes forholdsvis regelmessig i vekstsesongen. Har du svært kalkholdig vann i springen, kan det være lurt å bruke regnvann. Vann om morgenen, slik at det rekker å tørke opp før kvelden.

Kaktus trenger svært lite gjødsel. Ofte får de nok næring ved å bli pottet om til ny, frisk jord en gang i året.

Store, hurtig voksende planter bør imidlertid få litt gjødsel en gang i måneden i vekstsesongen. Bruk da egen kaktusgjødsel, ettersom vanlig blomstergjødsel inneholder for mye nitrogen i forhold til kalium og fosfor.

Kilder: Vi i Villa og plantasjen.no