Krukkeplanter i toppform

Blomster i krukker og verandakasser kan være vanskelige å holde friske og frodige hele sommeren. Gjødsel og vann er viktige nøkkelord for å få det til.

Hvis det er et sted i hagen hvor gjødsel er en forutsetning for at blomstene skal trives, så er det i verandakasser og i potter. Røttene til krukkeplanter har ikke mulighet til å søke næring og vann rundt i hagen. De må klare seg med jorda som er i krukken. Dette stiller store krav til jorda - og til plantepasseren.

Når du kjøper planter til sommerens krukker og kasser er de velforsynt med næring fra gartneriet. Men i det du planter om må du gi blomsten gjødsel. De fleste typer av krukkejord inneholder ikke nok næring til å gi plantene en god start på livet i krukken.

Allerede etter tre-fire uker har plantene tømt krukken for næring, og du må tilføre ny gjødsel.

Gjødsel og vann gjør at blomstene holder seg frodige og friske
Riktig mengde med gjødsel og jevnlig vanning gjør at blomstene trives i potta.

Verken for mye eller for lite 
For mye gjødsel er ikke bra og kan gi næringsmangel, røttene blir rett og slett svidd og kan ikke oppta næring.

Vanning er viktig. Planten opptar næringsstoffene oppløst i vann.

Næringsmangel oppstår lettere i en liten krukke enn en stor fordi den inneholder lite jord, og det er vanskeligere å binde næringen som tilføres jorda. 

Uten mat og drikke… 
Hvis plantene blir dvaske og henger i løpet av sommeren må du tilføre gjødsel. Plantene trenger næring for å vokse, sette nye blader og blomstre uavbrutt hele sommeren. De må ha ”mat” for å leve, kjærlighet og vann holder ikke alene.

Begynn med å velge en god krukkejord til å plante i. Det er stor forskjell på jordas evne til å binde gjødselen og forsyne plantene med næring. Krukkejord som inneholder lergranulat, har ekstra god evne til å binde næringsstoffene i jorden. Den holder også på vannet og forbedrer livsbetingelsene for plantene.

Du bør ikke bruke leirholdig hagejord i krukker. Du risikerer å få plantesykdommer og skadedyr på blomstene.

Dekorative krukker
Enkelt og vakkert!

Når du vanner

Du kan velge mellom en rekke forskjellige typer gjødsel for å sikre at sommerblomstene holder seg friske hele sommeren. Det er viktig å følge bruksanvisningen på emballasjen nøye.

Den enkleste metode for å være sikker på at krukkene alltid inneholder riktig næringsmengde er å velge en gjødseltype som du må gi hver gang. Du blander den i vannet hver gang du vanner. Unngå å bruke granulert universalgjødning som du bruker andre steder i hagen. Det vanskelig å styre dosene, og du risikerer å brenne røttene.

Det er ingen vei utenom – du må gjødsle krukkene. Men det finnes en snarvei. Bland langtidsvirkende gjødning i jorda når du planter i krukkene. Du får også kjøpt krukkejord med langtidsgjødsling. Stille og rolig frigjør de næringsstoffer i takt med at plantene trenger næringen. De langtidsvirkende gjødseltypene, både organiske og uorganiske, holder i noen måneder.

Det er også verdt å merke seg at regelmessig vanning er en forutsetning for å unngå næringsmangel i krukker og verandakasser.

 

23. oktober 2008
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

6 mirakler stueplanter kan utrette

Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil.

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Kaktusen er både enkel å stelle og trendy som stueplante. Disse seks variantene passer godt i norske forhold.

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren.

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Dette trikset får hageblomstene i vase til å vare lenger

De vakre hageblomstene henger dessverre fort med hodet med en gang de settes i vase. Lær å lage din egen blomsternæring og får blomstene til å vare lenger.

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret...

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no