Bilde: Colourbox

På tide å plante inne

Mars og april er gode måneder for å så frø innendørs. Det skal ikke mye utstyr til, og resultatet er verdt innsatsen.

Noen planter frør seg selv ute, men hvis du vil ha klaser med egendyrkede cherrytomater, må du gjøre en innsats nå. Du trenger ikke så mye utstyr for å få det til.

Hagesentre selger praktiske plantekasser, og de finnes i flere størrelser.Plantebrett med flere celler er delt opp slik at hver celle utgjør en liten potte. I disse kan man så eller prikle direkte, og de er nyttige hvis man vil forstyrre røttene minst mulig, eler dyrke flere ulike planteslag sammen. For planter med lange røtter, som sukkerert og hestebønner, er det ideelt med dype plantebrett.

Jord, frø, potter
Med en arbeidsbakk slipper du å søle jord. Før du begynner å jobbe, bør du finne frem alt du trenger. Potter, merkelapper, en liten vanningskanne med fin dusj, jord og frø er det viktigste.
Hvis du ristet på hodet til en moden revebjelle eller frøhodet til en valmue, faller det frø på bakken, og det vil spire. Andre metoder krever imidlertid noen grunnleggende elementer.

Merk plantene
Du trenger blyant eller vannfast penn og merkelapper for å merke plantene fordi mange er ganske like som spirer, en liten sikt for å sikte jord over frøene, en kloss for å trykke jorden godt til når du har sådd, og en blyant til å lage plantehull til de større frøene.

Fyll potten til randen med såjord. Slå den lett mot arbeidsbordet så innholdet faller på plass, og stryk bort overflødig masse. Trykk jorden ned til den er en cm under kanten for å eliminere luftlommer. Bruk for eksempel et trestykke. Ikke så for tett, for da kan det bli for trangt for de små spirene, faren for sykdommer øker, og priklingen blir vanskeligere. 

Så glissent og jevnt
Så frøene glissent og jevnt. Så aldri rett fra pakken, da er det vanskelig å riste frøene jevnt utover, og spirene vil komme opp altfor tett. Hell noen frø i hånden og bruk tommelen og pekefingeren på den andre hånden til å drysse dem over overflaten.

Den tiden det tar før frøene spirer og produserer et skudd som vises, varierer veldig. Spiringen starter med at frøet utvikler røtter, deretter kommer skuddet. Det første bladet som kommer kan se annerledes ut enn de som kommer siden, det heter kimblad eller frøblad.

Vann forsiktig
La aldri småplantene tørke ut, og unngå overvanning. Da drukner røttene. Vann forsikitg, enten fra brettet eller ovenfra med en liten vannkanne med fin spreder. Du må velge riktig jord når du skal så eller drive frem planter. Jord beregnet for frø og stiklinger får du kjøpt på hagesenteret. Pass på at du får fersk vare. Dette er veldrenert sandblandet jord, men holder godt nok på fuktigheten til at du slipper å vanne så ofte. Vanlig pottejord er for fet for småspirer.

De fleste frø og stiklinger trenger beskyttelse mot uttørking. Glass eller gjennomsiktig plast er ideelle for plantekasser. Pakk inn en og en potte i gjennomsiktige plastposer og hold den unna bladene med pinner. Du kan også kjøpe spesiallagde formeringskasser med lokk i ulike størrelser, noen passer i vinduskarmen.

Slipp priklingen
Frø som sås i potter og kasser, spirer ofte i hopetall og må prikles (separeres og sås i egne potter) mens spirene er små. Hvis du vil unngå denne operasjonen og faren for å forstyrre spirene ved å så i plantebrett. Fyll disse med såjord som vanlig og så hver celle eller potte med en liten klype små frø eller to-tre større frø. Dekk over og la spire som normalt. Når spirene er store nok til å behandles, kniper du av eller tar opp alle bortsett fra den sterkeste i hver enehet og lar den få vokse videre.

Sjekk regelmessig
Utplantingsplanter av ettårige og flerårige planter blir sådd inne fordi de trenger kunstig varme eller frostfrie forhold. Husk at frø som sås inne, må sjekkes regelmessig så du kan se om de har det varmt og fuktig nok. Så i anbefalt dypde, for både for mye og for lite lys kan hindre frøene i å spire.

Hvis frøene skal spire i mørke, bør du sjekke dem jevnlig og flytte dem over i godt lys så snart spirene kommer, for å oppmuntre til kraftig, sunn vekst. I mørke blir planten høye, tynne og bleke. For mye sol kan svi planten. Hold småplantene varme.

Etter hvert som planten vokser, må de flytte ut for herding, så prøv å finne potter du kan sette på brett det er lett å flytte på.

Herding
Noen uker før utplanting setter du plantene på kjølig sted i huset. To uker senere kan de få stå ute noen timer på lunt og skyggefullt sted. Ta dem inn i natten. La de stå ute noen timer lenger hver dag. Som oftest kan de stå ute hele dagen uken før de skal plantes ut.

Plant ut så snart de unge plantene er herdet og været er bra nok. Milde fuktige perioder er best. Vent til all fare for nattefrost er over.

Kilde: Fra frø til frodig hage av Guy Barter.

11. mars 2010
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

6 mirakler stueplanter kan utrette

Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil.

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Kaktusen er både enkel å stelle og trendy som stueplante. Disse seks variantene passer godt i norske forhold.

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren.

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Dette trikset får hageblomstene i vase til å vare lenger

De vakre hageblomstene henger dessverre fort med hodet med en gang de settes i vase. Lær å lage din egen blomsternæring og får blomstene til å vare lenger.

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret...

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no