Bilde: OBP

Romantisk nostalgi med pelargonium

Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonium er planten som setter prikken over i-en.

Det er ikke mange årene siden pelargonium var en ikke-plante, en plante vi assosierte med bestemors stuevindu. Med andre ord håpløst umoderne. Slik er det ikke i dag, for blant landstilelskerne og shabby chic-entusiastene er det pelargonium som gjelder. Bestemors plante bringer nå en helt tidsriktig romantisk nostalgi til hjemmet.

Pelargonium trives best hvis det er god drenering i krukkene og jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning. Tilfør gjødsel ved vanning i vekstperioden, som går fra mars til september.

Samlemani
Pelargonium kommer i mange forskjellige varianter og farger. Hengepelargonium, også kalt slyngpelargonium, passer godt i ampler eller i kasser der de lange rankene får folde seg ut. Duftpelargonier dyrkes først og fremst for duften, selv om det også blant denne gruppen finnes planter med vakre blomster. Engelske pelargonium kalles også stuepelargonium, men ikke la navnet forlede deg - disse plantene trenger en periode med temperatur ned mot 8-10 grader for å blomstre, så ikke oppbevar dem i ei varm stue hele tiden.


Pelargoniumstiklinger med små røtter

Pelargonium stammer fra Sør-Afrika, og det finnes 280 botanisk ville typer av planteslekten. Fra disse har det kommet flere tusen hybrider, og de som virkelig blir bitt av pelargoniumbasillen, blir ofte samlere. Entusiastene har til og med fått sin egen forening, Norsk pelargoniumforening , der man kan diskutere sorter, stell og formering.

Selv om pelargonier ikke tåler frost, kan de godt overvintres inne. Du kan riktignok kjøpe nye planter for et par tiere, men slike arveplanter får ofte en sentimental verdi som langt overstiger det vesle bryet med å sette dem bort i vintermånedene.

Overvintrede pelargonier
Har du overvintret pelargonier fra i fjor, er det nå tid for å ta dem frem i lyset og varmen igjen. Unngå likevel å ta dem rett fra en kald kjeller til ei varm stue. Har du mulighet bør du gi plantene en gradvis tilvenning til varmen, for eksempel ved å sette dem i en gang eller soverom som er varmere enn kjelleren, men kjøligere enn stua.

Ikke vær bekymret om ser litt triste og skrantne ut når du tar dem frem. De kvikner fort til igjen når vinterdvalen er over. Har planten blitt lang og slenget, bør du beskjære den for å få en tett og fyldig plante. Avskjæret kan du bruke til stiklinger for å få flere planter. Trenger du ikke flere pelargonier selv, blir de fine venninnegaver utover sommeren. Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til de roter seg eller settes direkte i jord med en plastpose over for å holde det fuktig. Noen opplever at stiklingene råtner med sistnevnte metode, så hold et øye med dem om du dekker den med plast.

Etter å ha nytt pelargoniene innendørs om våren, kan du plante dem ut i krukker når det ikke lenger er nattefrost. Pass på at de står litt beskyttet for regn og vind, og hvis plantene ikke står for varmt, vil de kunne blomstre hele sommeren igjennom.

30. mai 2018
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

6 mirakler stueplanter kan utrette

Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil.

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Kaktusen er både enkel å stelle og trendy som stueplante. Disse seks variantene passer godt i norske forhold.

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren.

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Dette trikset får hageblomstene i vase til å vare lenger

De vakre hageblomstene henger dessverre fort med hodet med en gang de settes i vase. Lær å lage din egen blomsternæring og får blomstene til å vare lenger.

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret...

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no