Pelargonia – Alt du skal vite om den nostalgiske sommerblomsten

Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonia er planten som setter prikken over i-en.

Alt du skal vite om pelargonia

I denne artikkelen har vi samlet alt du skal vite om den vakre pelargonia.

Artikkelens innhold

Pelargonia opprinnelse

Pelargonia stammer fra Sør-Afrika, og det finnes 280 botanisk ville typer av planteslekten. Fra disse har det kommet flere tusen hybrider, og de som virkelig blir bitt av pelargoniabasillen, blir ofte samlere.

Det er ikke mange årene siden pelargonia var en ikke-plante, en plante vi assosierte med bestemors stuevindu. Med andre ord håpløst umoderne. Slik er det ikke i dag, for blant landstilelskerne og shabby chic-entusiastene er det pelargonia som gjelder. Bestemors plante bringer nå en helt tidsriktig romantisk nostalgi til hjemmet.

pelargonia den nostalgiske blomsten
Planten som bringer romantisk nostalgi til hjemmet. Foto: Getty Images

Pelargonia varianter

Pelargonia kommer i mange forskjellige varianter og farger. Her er noen av de mest vanlige:

Hengepelargonium, også kalt slyngpelargonia, passer godt i ampler eller i kasser der de lange rankene får folde seg ut.

Duftpelargonier dyrkes først og fremst for duften, selv om det også blant denne gruppen finnes planter med vakre blomster.

Engelske pelargonia kalles også stuepelargonium, men ikke la navnet forlede deg – disse plantene trenger en periode med temperatur ned mot 8-10 grader for å blomstre, så ikke oppbevar dem i ei varm stue hele tiden

Stell av pelargonia

Vanning

Pelargonia trives best hvis det er god drenering i krukkene og jorden skal tørke opp mellom hver vanning. Planten er ofte kjent for å dø av for mye vann enn for lite. Om sommeren når det er som varmest, trenger den imidlertid nok vann slik at blomsterknoppene ikke skal tørke inn.

En Pelargonia i leirpotte må vannes mer ofrene enn en i plastpotte. Små potter trenger også oftere vanning enn i store krukker, fordi de små tørker ut fortere.

stell av pelargonia
Husk å ikke vanne pelargonia for mye. Foto: Getty Images

Jord og gjødsling

Når det kommer til jord, liker pelargonia luftig og porøs jord. Tilfør gjødsel ved vanning i vekstperioden, som går fra mars til september. Før den skal overvintre kan den gjerne få en dose langtidsvirkende gjødsel.

Overvintring

Selv om pelargonier ikke tåler frost, kan de godt overvintres inne i et rom på rundt 10-13 grader. Her skal du da vanne den hver fjortende dag. Setter du den i et mørk kjellerrom som holder over fem grader, kan du slippe unna vanningen.

Du kan riktignok kjøpe nye planter for et par tiere, men slike arveplanter får ofte en sentimental verdi som langt overstiger det vesle bryet med å sette dem bort i vintermånedene.

Pelargonia etter vinterdvale

Har du overvintret pelargonier fra i fjor, er det nå tid for å ta dem frem i lyset og varmen igjen. Unngå likevel å ta dem rett fra en kald kjeller til ei varm stue. Har du mulighet bør du gi plantene en gradvis tilvenning til varmen, for eksempel ved å sette dem i en gang eller soverom som er varmere enn kjelleren, men kjøligere enn stua.

Ikke vær bekymret om de ser litt triste og skrantne ut når du tar dem frem. De kvikner fort til igjen når vinterdvalen er over.

Etter å ha nytt pelargoniene innendørs om våren, kan du plante dem ut i krukker når det ikke lenger er nattefrost. Pass på at de står litt beskyttet for regn og vind, og hvis plantene ikke står for varmt, vil de kunne blomstre hele sommeren igjennom.

Pelargonia tåler ikke frost eller minusgrader
Gi pelargoniaen en gradvis tilvenning til varmen. Foto: Getty Images

Stiklinger

Det er få planter som er så lette å ta stiklinger av som pelargonia. Derfor, hvis planten har blitt lang og slenget, bør du beskjære den for å få en tett og fyldig plante. Pluss at det du kutter av kan brukes til stiklinger for å få flere planter. Trenger du ikke flere pelargonier selv, blir de fine venninnegaver utover sommeren.

Slik gjør du det:

  • Ta stiklinger av unge skudd som enda ikke blomstrer. 
  • Bruk en kniv eller blomstersaks og klipp av akkurat under et bladfeste. 
  • Fjern de nederste bladene og la to-tre blader være igjen i toppen. Dette for å redusere fordampning.
  • Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til de roter seg eller settes direkte i jord med en plastpose over for å holde det fuktig. Noen opplever at stiklingene råtner med sistnevnte metode, så hold et øye med dem om du dekker den med plast.
Putt stiklinger av pelargonia i vann eller i en krukke med jord
Stiklinger av pelargonia


Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!