Bilde: OBP

Roser som er en prinsesse verdig

Roser er førstevalget når mange av livets store hendelser skal markeres. De er vakre alle sammen – og noen er en prinsesse verdig.

Roser står i en særstilling blant de blomstrende plantene. Ingen annen blomst har så mange myter og konnotasjoner knyttet opp til seg som den vakre, men tornekledde rosen. Kanskje er det derfor det har utviklet seg en tradisjon for å gi roser navn etter berømte mennesker?

Streisand og Shakespear
Og selv om det finnes roser oppkalt etter både William Shakespear og Barbara Streisand, er det særlig kongelige personer som har fått gi navn til roser. Blant de kongelige rosene finner vi historiske figurer som dronning Adelaide, en skikkelse som i dag vel knapt er kjent utenfor Australia, og den mer kjente Dronning Elizabeth. Populære Diana, prinsessen av Wales, fikk selvsagt også en egen rose oppkalt etter seg.

Også her i Skandinavia har de kongelige blitt beæret med roser som bærer deres navn. I Danmark har både dronning Margrethe og kronprinsesse Mary fått klaseroser oppkalt etter seg. Og her til lands er det unge prinsesse Ingrid Alexandra som er sist ute i rekken med å låne ut navnet til en rosesort.

”Ingrid Alexandra”
Våren 2003 dukket det opp en interessant mutasjon hos Selvåg gartneri i Stavanger. Blant tusenvis av røde roser dukket det opp en rosa rose med et grønnlig skjær. Den lignet litt på en hagerose, var litt røff i blomsten og hadde anlegg for ekstra knopper. Etter å ha testet rosen og funnet at den var sterk og voksevillig og samtidig hadde veldig god holdbarhet i vasen, bestemte brødrene Selvåg seg for å sette rosen i produksjon.

Problemet var bare at de ikke hadde noe navn til rosen, men da prinsesse Ingrid Alexandra ble født året etter, dukket ideen opp. Sammen med en stor bukett av den nye rosesorten, ble det sendt en forespørsel til Skaugum om tillatelse til å bruke navnet ”Ingrid Alexandra” på den nye rosen.

Kongefamilien stilte seg positivt til forespørsel, og en stund etterpå mottok Selvåg gartneri en bestilling på 3000 ”Ingrid Alexandra” roser til dåpen. Rosen har siden blitt en  stor suksess, og Selvåg Gartneri i Stavanger har i dag en betydelig produksjon av rosen ”Ingrid Alexandra”. I følge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP ) er rosen ”Ingrid Alexandra” en veksthusrose til snitt og egner seg ikke i hagen.

Slik tar du vare på snittrosene:

*
Sett rosene i vann så snart som mulig. Pakk nederste del av stilkene inn i vått papir med plast rundt dersom det tar litt tid før de kommer i vann.

* Bruk rene vaser. Bakterier er vanligste årsaken til at rosene henger etter kort tid.

* Fjern bladene nederst på stilken. Det skal ikke være blader i vasevannet, da det fører til flere bakterier og redusert holdbarhet.

* Roser som ikke er skråskjært snittes før de settes i vasen.

* Bruk holdbarhetsmiddel i vannet og følg anvisningen på posen. Holdbarhetsmiddelet gir næring til blomstene og har bakteriedrepende effekt.

19. mars 2009
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Få blomstene til å passe perfekt i vasen med teip

Hva gjør man om vasen er for stor og ikke passer til blomsterbuketten? Jo, du bruker teip!

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

6 mirakler stueplanter kan utrette

Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil.

6 perfekte kaktuser til hjemmet

Kaktusen er både enkel å stelle og trendy som stueplante. Disse seks variantene passer godt i norske forhold.

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Så enkelt rengjør du blomstervasen

Synes du det er vanskelig å få blomstervasen skikkelig ren? Med dette superknepet blir den skinnende ren.

Slik forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Du trenger ikke kaste sukkulentene dine selv om de dør. Vi viser deg hvordan du får de til å spire på nytt.

Dette trikset får hageblomstene i vase til å vare lenger

De vakre hageblomstene henger dessverre fort med hodet med en gang de settes i vase. Lær å lage din egen blomsternæring og får blomstene til å vare lenger.

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyret...

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

Slik arrangerer du blomster dekorativt

Vi avslører 7 blomstertriks som gjør det enklere å arrangere blomster hjemme. Visste du for eksempel at vodka kan gjenopplive buketten din?

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no