Slik får du alpefiolen til å trives

Få alpefiolen til å trives ved å legge forholdene til rette. Vi forteller deg hvordan.


Det er lett å la seg friste av den vakre, sarte alpefiolen der den står og nærmest skinner i blomsterbutikken.

– At alpefiolens lille brune stengelknoll midt i mørket kan forvandle seg til den vakreste, blomstrende potteplante er som et lite eventyr, sier Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

De har valgt alpefiol (Cyclamen persicum) til månedens plante i oktober.

Stell av alpefiol

Men mange har opplevd at alpefiolen ikke er lett å ha med å gjøre når den kommer i hus. Etter noen dager blir de nydelige blomstene til en skygge av seg selv, før planten litt senere visner bort.

Men slik behøver det ikke være. Det er godt mulig å lykkes med alpefioler. Det gjelder bare å vite hvordan du skal få dem til å trives.

Det er tre ting du skal ha i tankene om du vil at alpefiolen skal trives: lyst, svalt, og høy luftfuktighet.

De to sistnevnte kriteriene gjør at alpefiolen ikke er den ideelle plante i våre tørre, varme stueluften, men det er mulig om du legger forholdene til rette.

Eller hvorfor ikke la alpefiolen pynte opp i en kjølig gang eller på et svalt soverom?

Trikset med å få alpefiol til å trives når den kommer hjem til deg, er å la den akklimatisere seg.

Jo svalere den står, jo lettere vil du få den til å trives.

Flytt den gravdvis fra et svalt rom til et litt varmere rom før den får komme inn i stua. Tenk også over hvor du plasserer alpefiolen i stua.

Et blomsterbrett over en panelovn eller et bord ved siden av peisen er ikke egnede steder for den sarte alpefiolen.

Vanning av alpefiol

Selv om alpefiolen fortrekker å ha det svalt, liker den ikke å bli kald på føttene. Det betyr at du bør unngå å vanne med kaldt vann rett fra springen. Fyll heller en vannkanne og la den stå og romtemperere seg en stund før du vanner planten.

Under blomstring skal planten vannes godt hver gang, men det er viktig at jorden rekker å tørke lett ut mellom hver vanning.

Det kan være lurt å vanne alpefiolen på skålen fremfor i jorden, men ikke la den bli stående i vann. Begynner bladene å bli gule er det et tegn på at planten enten har fått for mye vann eller at vannet har vært for kaldt.

Alpefiol er en knollplante, og som de fleste knollplanter, trenger også alpefiolen en hvileperiode etter blomstring.

Når blomstringen er over, skal du derfor redusere vanningen, før du stopper den helt for en periode.

La planten hvile frem mot våren, før du begynner å vanne igjen når dagene blir lysere.

Flott forvandling med lys

Blomsterknoppen ser ut som den er blitt dreid rundt sin egen akse, noe som gir den slanke blomsterknoppen et elegant utseende.

Når så blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en fantastisk forvandling der kronbladene slås helt tilbake.

Da kan blomstene minne om lette sommerfugler, som flagrer over de dekorative, hjerteformede bladene.

Men for at denne forvandlingen skal skje, trenger planten lys. Plasser derfor alpefiolen så lyst som mulig, men unngå å sette den i direkte sol. Det liker den ikke.

Tar du vare på alpefiolen slik den ønsker det, kan du bli belønnet med blomstring fra høsten og langt utover vinteren. Og med riktig stell kan alpefiol leve i mange år.

– Alpefiol er en tidløs vinterblomst, en klassiker som kan lyse opp i stuer gjennom hele høsten og vinteren, sier Bergh.

Alpefiolen er giftig

Ifølge Helsenorge, er alpefiolen en giftig plante som inneholder irriterende forbindelser. Dersom barnet ditt har smakt på alpefiolen, er vanlige symptomer: Vondt i magen, kvalme, oppkast og/eller diaré.

Førstehjelp gis ved å fjerne planterester fra munnen og gi barnet noe å drikke. Hvis det er inntatt større mengder må du kontakte Giftinformasjonen.