Rengjøring med damp, betyr at du kan få rene overflater uten bruk av vaskemidler eller kjemikalier.
Rengjøring med damp, betyr at du kan få rene overflater uten bruk av vaskemidler eller kjemikalier. Bilde: GettyImages

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.  

Enkel rengjøring med damprenser 

Damp er antagelig det nærmeste vi kommer det å kjøpe en håndskrubb. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men en damprenser kan lette rengjøringen på nesten alle områder i huset. 

Damprenseren har tre store fordeler 

Rengjør i dybden. For det første renser damp i dybden. De små damppartiklene trenger langt inn i materialer, sprekker og løsner opp smuss, som ellers kan være vanskelig å få med klut og børste. 

Stor fordel for allergikere. For det andre betyr den høye temperaturen på dampen (80-100°) at både bakterier og støvmidd dør. Allergikerer har derfor en stor fordel ved å bruke denne metoden. 

Uten kjemikalier. Og for det tredje, rengjøring med damp gjøres uten bruk av vaskemidler og kjemikalier. Dampen klarer jobben helt selv. Den vasker, renser, kan oppløse mange av de mest gjenstridige flekkene og fjerner deretter lukt. 

Bruk damprenseren i hele huset 

En damprenser har ofte flere forskjellige munnstykker, med børste og klut, beregnet til forskjellige overflater og oppgaver. Til større overflater, bruk et munnstykke som fungerer som en mopp. Bytt duk etter behov. For malte overflater kan du bruke  et mindre munnstykke for kluter. Spesielle oppgaver gjøres med en børste slik at du kan skrubbe mens du løsner opp smusset med dampen. 

Hva kan rengjøres med en damprenser? 

Gulv 

Alle harde gulvtyper som fliser, laminat, linoleum og vinyl kan dampes rene. Her er det viktig at gulvet er støvsuget grundig før du setter i gang. Bruk et bredt munnstykke på damprenseren og installer en gulvklut.

Oljebehandlet og lakkerte gulv: Her må damprenseren være skrudd ned til halv styrke, og kluten på munnstykket skal legges dobbelt for å begrense varmen. 

Såpebehandlede gulv: Dampen tar noen av flekkene/fargeforskjellene, men såpebehandlingen må opprettholdes. 

Malte overflater 

Vegger, dører, dørkarmer, vinduskarmer osv. Skru damprenseren ned på halv styrke og bruk en myk klut på et lite munnstykke. Ha en tørr klut klar til å tørke etter behov. 

Kjøkken 

Stekeovn, komfyrhette og glasskeramisk komfyr kan dampes rene. Bruk en liten børste. Alt rustfritt stål kan også vaskes helt rent, og gammelt fett vil lett løsne når du bruker damp. Skap og bord kan vaskes, og skjærebrett kan desinfiseres. Kjøleskap og fryser kan avrimes, vaskes og desinfiseres. 

Glass og speil 

Damprenseren er “ekspert” til vinduer og speil. Vask glasset med en myk klut på damprenseren og skrap med en vindusskrape. Dampen fjerner gamle såperester på glasset, som tiltrekker seg støv og skitt, og da holder vinduene og speilet seg rene lengre.

Bad 

Når du skal rengjøre flisene, skal du bruke en mikrofiberklut på munnstykket. Hvis det er sorte muggflekker i fugemassen, bruk en liten børste. Såperester og annet rusk vil løsne lettere, også i fugene og i vanskelige hjørner, hvis du brukere en klut. Toalettet og servanten blir helt rent og desinfisert. Hvis du bruker damprenseren en gang i uken, unngår du også kalk. 

Tekstiler og møbler 

Polstrede møbler og tepper kan i mange tilfeller friskes opp med en damprenser. Vær imidlertid oppmerksom på om stoffet tåler varmenivået, prøv på et lite (skjult) stykke først hvis du er usikker. Støvsug grundig først, dampen renser, retter ut, tar bort dårlig lukt og dreper støvmidd. 

12. september 2019
Mer om Interiør

3 nydelige heklede juletrær

Pynt til jul med fine heklede juletrær. Få 3 forskjellige heklemønstre her. 

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla....

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på døren og krever søtsaker - hvis du har samvittighet til det da. 

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig...

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resultatet bli mye bedre. 

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...

Fjern tapet med skyllemiddel

Du trenger ikke å kjøpe dyr tapetfjerner når du mest sannsynlig har et like effektivt vidundermiddel innenfor rekkevidde av vaskemaskinen.

Det er duket for 17. mai!

På nasjonaldagen opplever mange at bunaden skal på samtidig som bordet skal dekkes. Etter å ha sett på barnetoget, reiser også mange hjem sammen med...

Slik får du høyere boligpris

Fargerike grep kan gi stor gevinst når du skal selge huset.

5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Trenden har de siste årene gått fra klassisk 3-stav til store, brede plank på gulvet. Formatet gir nemlig følelsen av større plass, samtidig som det...

Derfor bør du ALDRI velge et lærcover til mobilen

Har du et lærcover til smarttelefonen din? Da skal du kanskje ha et nytt. En ny undersøkelse viser nemlig at vi overser renheten av vår egen mobiltelefo...