Opplev påskehyttestemning – på smalt budsjett

Selv om du ikke har egen hytte er det flere muligheter som står åpne for deg – til å nyte påskesolen nær hytteveggen uten store kostnader. Lei en hytte i marka,  ta turen til nærmeste fjellstue eller sett opp en hyttebod i hagen hvis du lengter etter tradisjonsrik påskehyttestemning.

Det er mange hytter som venter på deg i Oslomarka og langt fra alle som erklar over at det finnes et stort utvalg av hytter i Oslo som kan leies for en rimelig penge.

Mange av disse tilbudene er svært dårlig kjent og mange av hyttene står tomme, i stedet for at små og store har glede av dem. På nettsiden Aktiv i Oslo finnes en oversikt over det meste. Her finner du en unik liste over alt som finnes av hytter i Osloområdet.

En del av hyttene på listen er kun til utleie i følge med medlemmer, men det går an å ta kontakt. Av erfaring kan det lønner seg å spørre litt pent. De fleste hyttene på  listen er ubetjente.

Hva du må ta med deg av utstyr og mat må du spørre om.

Turistforeningens hytter er i god stand – og populære

DNT Oslo og Omegn er den mest profesjonelle utleieren. Turistforeningen har etter hvert bygd opp et tett nettverk av hytter med god standard i hele Oslomarka.

Det er betydelige rabatter til medlemmer, og medlemmer i Barnas Turlag overnatter gratis.

Primitive, men meget rimelige speiderhytter

Speiderhyttene er ofte meget rimelige, men gjerne også temmelig primitive. Med primitive siktes det ikke til at de ikke har innlagt vann og strøm, for det finnes ikke i de fleste andre hyttene heller, men snarere at det for eksempel ikke er senger og at dere må ha med liggeunderlag og ligge på en hems eller liknende.

Ulåste koieri marka

I Østmarka finnes det dessuten to ulåste koier hvor du kan overnatte. Det finnes også en ulåst koie du kan bruke i Gran almenning på Hadeland. Trekkhundklubbene i Oslo-området disponerer også en del hytter.

Disse er nok som oftest i bruk i helgene i vinterhalvåret, men på ukedager og i sommer- halvåret burde det være muligheter.

Eksklusive hytter ved Oslofjorden til turistforeningspriser

Siste skudd på stammen når det gjelder hytter til leie i Osloområdet, er hyttene som Oslofjorden Friluftsråd leier ut.

Hyttene inngår i et prosjekt som heter Kystled Indre Oslofjord og ligger idyllisk til ved fjorden.

Blant annet kan du leie fyret på Steilene eller en nydelig liten Fiskerhytte på Hurumlandet.

Nyt påskesolen i nybygd utebod/hytte

Hytte med solterrasse på taket, en solplass og en utsiktsplass.

JABO, lanserer nå en helt ny hytte designet av den anerkjente arkitekten Rahel Belatchew Lerdell. Nyheten heter Steps og forvandler hagen til ett ferieparadis.

Med sin innbydende solterrasse på taket er Steps både en solplass og en utsiktsplass. Trappen dit inneholder både sitteplasser og blomsterkas¬ser, i tillegg inneholder den ett uttrekbart kjøkken.

Dobble funktioner løper som en rød tråd gjennom denne eksklusive nyheten.

– Hvert år presenterer vi hytter og boder med nytt design. Men som markedsleder kjenner vi også ansvar for å utvikle markedet.

Vi må hele tiden utfordre oss selv og jobbe med å flytte grensen på hva en liten hytte, bod er og hvordan den skal fungere.

Gjennom samarbeidet med Rahel Belatchew Lerdell har vi virkelig fått nye perspekti¬ver. Med Steps bryter vi ny mark, sier Ulric Bergenholtz.

Bortsett fra solterrassen på taket og den ka¬rakteristiske trappen er det de store glasspartiene med skyvedører som er mest iøyenfallende.

Ved å tilby store lysinnslipp gir Steps et uvanlig lyst og luftig inntrykk. Den eksklusive følelsen forsterkes av att både panel og terrassebord er av sibirsk lærk.

Tre av høy kvalitet som er både vakkert og funktionelt. Lærken er så godt som vedlikeholdsfri og eldres vakkert.

– Steps er ett lite hus med stort bruksområde. Den kan plasseres hvor som helst og det lyse store rommet inne gjør hytten lettmøblert og fleksibel til sitt bruk.

Tømmerhyttestemning på Grefsenkollen

 Tradisjonsrik norsk hyttestemning i rom med grove tømmervegger

For alle de som ikke hadde tilgang på egen hytte før og etter 2. verdenskrig dekket Grefsenkollen restaurant et behov for å oppleve en flik av tradisjonsrikt hytteliv. 

Selv om mange i dag har egne hytter er det få som har tilgang på tilsvarende naturopplevelser 15 minutter fra hektiske sentrumsgater.

Her kan du finne roen i lokaler som kan tilby noe som er ekte, gammelt og autentisk.  I helgene går det direkte buss opp til Grefsenkollen en gang i timen. 

Det tar kun et kvarter å komme seg opp i høyden og trekke frisk luft og nyte nytrukken kaffe nær gamle tømmervegger.

Å komme raskt ut av byen og oppleve tradisjonsrik norsk hyttestemning i rom med grove tømmervegger og kjenne lukten av tørr bjørkeved som knitrer på peisen er for mange det gode påskeliv.

Da Grefsenkollen restaurant åpnet sine dører for første gang 10. mai 1926 kunne gjestene kjenne lukten av tømmer innendørs. Tømmeret som ble brukt for å reise den laftede bygningen ble hugget til for hånd med øks og fraktet opp gjennom skogen på sleder til Grefsenkollen.

Akebakken på stedet, som for mange er kjær og kjent, ble opprinnelig laget for å frakte tømmeret opp til byggeplassen. Byggherren var Ringnes Bryggeri. På 1920-tallet var det strenge skjenkebevilgningsregler i hovedstaden.

Ved å bygge ”sportsstue” i marka med servering unngikk man restriksjonene i sentrum. Ringnes Bryggeri fikk dermed gjennomført sitt hovedmål om å øke omsetningen.

Stedet ble raskt populært blant Oslos befolkning, særlig som utfluktssted på søndager. For mange var det ukens høydepunkt å sette kursen opp mot Grefsenkollen i helgene, for å spise et godt måltid og skli på kjelke nedover akebakken på vei hjem.

I 1930 valgte Ringnes Bryggeri å gi  Grefsenkollen restaurant som gave til Oslo kommune. I dag eies stedet av «Det virkelig gode liv» som eies av Klosterfamilien i Norge, og driftes nå av Jon Kloster. Lokalet er pusset opp og her er det duket for gode opplevelser i naturskjønne omgivelser.