Det norske juletreet – vakkert, nostalgisk og populært

Det er noe nostalgisk og vakkert med et juletre som glitrer i stua, og vi nordmenn holder varmt om våre tradisjoner. Men hvordan behandler man egentlig de nydelige trærne slik at de holder seg best mulig, lengst mulig?


Skikken rundt det Norske juletreet blomstret opp tidlig på 1800-tallet, og innen den tid hadde juletreet allerede vært populært flere steder i Europa. Den første julegrana på universitetsplassen i Oslo, ble i følge organisasjonen Norsk pyntegrønt reist i året 1919. I dag er juletreet en selvfølge i de fleste Norske hjem.

Deilig duft
Edelgrana er den mest populære blant juletrærne, og særlig Fjelledelgrana har en særegen og god duft. Ønsker man derimot et luktfritt tre, er Normanns edelgrana et godt alternativ. Prismessig er det ingen stor forskjell mellom dem.

– Det finnes ingen kjente allergener i edelgrana bortsett fra kvae, forteller Steinar Haugse i Norsk pyntegrønt. Ofte sitter det pollen igjen fra andre blomster på treet, som kan utløse reaksjoner hos allergikerne. Da kan jeg anbefale å spyle treet godt før det bringes inn i stua.

Alle varianter av edelgrana skal kunne holdes innendørs gjennom hele jula, så lenge man er flink til å behandle treet riktig fra første stund.

Riktig behandling
Alle varianter av edelgrana skal kunne holdes innendørs gjennom hele jula, så lenge man er flink til å behandle treet riktig fra første stund.

– Kjøper man fra selgere som står ute i minus10 grader, lønner det seg å oppbevare treet i en kjeller, eller en bod i ca et døgn før man tar det med seg inn. Da blir ikke temperaturovergangen så stor for treet, og det holder seg mye lenger, fortsetter Haugse.

Kapp av ca 1 cm av stammen før man setter treet i vann. Da åpnes treets transportveier og vannet strømmer lettere gjennom det. Pass alltid på at treet til enhver tid har nok vann. Det skal aldri komme luft mellom vannet og treets sag hinne.

Populære i Europa
I gamle dager var det vanlig å hogge sitt eget juletre noen dager før julaften, mens i dag er det vanligst å kjøpe treet på nærmeste bensinstasjon, supermarked eller bondegård. Etter årevis med forskning på det norske juletreet, har det pådratt seg et rykte for å være av ekstremt god kvalitet. Produsentene har opparbeidet seg et høyt kunnskapsnivå, samtidig som de har fordelen av et svært behagelig produksjonsklima. Ryktet har faktisk strukket seg langt utenfor landegrensen, noe som har sørget for at store deler av Europa bestiller sitt juletre fra Norge hver jul. Den store etterspørselen har bidratt til kraftig økning av produksjonen, noe den forhåpentligvis fortsetter med.

Tradisjonen tilsier at julen skal ryddes ut 13 dag jul, noe som betyr at alle de norske husstandene med juletre skal kvitte seg med det rundt disse tider.

– Hvis alle er flinke til å levere juletreet ved sin lokale, kommunale søppelfylling, vil det ikke by på så store problemer, avslutter Hugse. Da vil treet komposteres og bli omgjort til biobrensel, hvilket jeg ikke ser på som noen negativ skjebne. Dessuten er det mange som averterer i lokalaviser om at de tar imot trærne og resirkulerer dem for deg.