Bilde: Getty Images

Slik dekker du festbordet etter boka

Festbordet til 17. mai pyntes ofte med bjørkeløv og flagg, men det er lov å tenke lenger! Vil du gjøre det litt ekstra fint kan du følge disse skikk- og brukreglene.

Av: Anne Marit Muri, 13. mai 2016

Du kan selvsagt dekke 17. maibordet akkurat slik du selv ønsker – men hvordan du enn velger å gjøre det finnes noen sentrale skikk- og brukregler for borddekking, hvis du ønsker å være mest mulig korrekt.

Slik plasserer du tallerkenen:

  • Gjestene har det komfortabelt hvis de har nok plass. Det bør derfor være minst 50 cm mellom tallerkenene.
  • Plasser tallerkenene 1 cm fra bordkanten.
  • Hvis du skal ha et ekstra fat til brød eller salat setter du det til venstre for kuverten.

Slik plasserer du bestikket:

  • Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det skal benyttes. Det vil si at det bestikket man skal bruke til forretten ligger ytterst.
  • Skje eller gaffel til dessert skal ligge vannrett mellom glasset og tallerkenen.
  • Det anbefales å pusse over bestikket med en kjøkkenhåndduk for å sikre at det ser pent ut.
  • Bestikket legges slik at den nederste delen er i linje med tallerkenens nedre kant.

Slik plasserer du glasset:

  • Glassene plasseres på en rett linje bak tallerkenen. Her gjelder det samme som for bestikk, at de skal stilles i den rekkefølgen de skal benyttes.
  • Det må finnes et nytt glass for alle sorter drikke.
  • Vannglassene plasseres til høyre for eller bak vinglassene.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

13. mai 2016 Anne Marit Muri