Ingen førjulstid uten julemenn

Å bake julemenn - eller hvite kakemenn - er en hyggelig førjulstradisjon som hele familien kan være med på. Her gir vi deg oppskriften på gode, myke julemenn.


På Vestlandet kalles de julemenn, på Østlandet er de kjent som hvite kakemenn. Uansett hva du kaller dem, markerer de for mange starten på førjulstida når de dukker opp i butikkhyllene.

I ventetiden frem mot den store dagen passer de hvite kakemennene perfekt, og baking av julemenn er en hyggelig førjulsaktivitet du kan gjøre sammen med barna. Du kan rulle ut deigen, mens barna får stikke ut kakene. Og mens du steker kakene i ovnen, kan barna dekorere figurene som allerede er ferdigstekte. Pass bare på å ha et vindu på gløtt. Lukten fra hornsalt kan slå ut de fleste!

Dette trenger du:
750 gram sukker
5 dl melk
25 gram hornsalt
1.3 kg hvetemel

Slik gjør du det:
I en stor bolle løser du opp sukkeret i melken. Sikt hvetemel og hornsalt i sukkermelken og rør det sammen til en løs deig. Ikke bruk mer mel enn oppskriften, da blir kakene harde.

Del deigen i to og rull ut på godt melet bord. Stikk ut kakene i former med julemotiv. Legg figurene på bakepapirkledd plate og stek dem midt i ovnen ved 250 grader i 5-10 minutter. Se an tiden, ikke la dem stå for lenge, for julemenn skal være hvite, ikke gylne. La kakene avkjøles på rist før du dekorer dem med konditorfarge.