Julebegonia
Julebegonia Bilde: OBP

Julens blomster - slik får du dem til å blomstre

Juleblomstene er enkle å stelle, om du følger noen enkle råd. Få med deg  rådene fra Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Julebegonia (Begonia x cheimantha)
Julebegonia er også kjent som Juleglede. Utvikling av nye sorter har gjort julebegonia til en mer hardfør plante. Norske gartnere produserer rundt 160 000 julebegonia i året.

Julebegonia må ha mye lys, men ikke direkte sollys og bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann på skålen. Julebegonia trives best ved jevn temperatur og unngå trekk

Alpefiol (Cyclamen persicum)
Vi produsere nesten 700.000 alpefiol i Norge. Blomsten vil ha det lyst, men ikke for varmt. Visne blader og blomster bør fjernes. Pass på å få bort stilkene også, hvis ikke kan planten råtne. Planten krever nokså mye vann. Men unngå at det blir stående vann i skålen. Når den ikke blomstrer, kan du dusje planten. Får planten tidlig gule blader, kan det skyldes for mye eller for kaldt vann. Gjødsle med normal dose hver 14. dag ved blomstring.

Julekaktus (Schlumbergera hybrid)
Denne juleblomsten kan blomstre opptil 6 uker. Julekaktus skal vannes moderat med lunkent vann. Planten tåler ikke at stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørkning mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse. Da behøver ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys. I Norge blir det produsert 160 000 av denne vakre juleblomsten.

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
Julestjernen er grei å stelle og er den mest solgte potteplanten som er produsert i Norge, uavhengig sesong. Hele 5 millioner julestjerner selges nå før jul. Det eneste en må passe på med julestjerne er å unngå at den får frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerner kan godt tørke opp mellom hver gang du vanner. Hvis du plasserer dine julestjerner lyst, bevarer de fargenes intensitet best.

Julerose (Helleborus niger)
Denne planten er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør julerose plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat, og den tåler å tørke opp mellom hver vanning.  Julerosen skal ikke gjødsels når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.

Amaryllis (Hippeastrum x hortorum)
Amaryllis på løk har blitt en populær juleblomst i de senere år og i år vil norske gartnere dyrke rundt 400 000 amaryllis. Potten med løk bør settes lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene. En vanlig romtemperatur på 20 ºC er bra. Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann. Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige. Blomstene utvikler seg først når stilken er vokst ferdig.

Når du kjøper amaryllis som snitt kjøper du den i knopp. De vil åpne seg raskt når du setter dem i vann. Blomstene er praktfulle og kan bli opp til 15 cm i diameter når de er fullt utsprunget.

Asalea (Rhododendron simsii)
Asalea finnes i alle fargesjatteringer av rødt, rosa, hvitt og lilla.

Planten kommer fra Øst-Asia og tilhører slekten Rhododendron. Norske gartnere produserer rundt 600 000 asalea. I tillegg kommer en betydelig import. Blomsten bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Asalea vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue.

Pass på at asalea ikke tørker ut. Den skal ha rikelig med vann i blomstringstiden. Bruk kalkfritt vann, kan dusjes. Av og til bør asalea senkes ned i en bøtte med lunket vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning.

Tulipaner
Tulipaner på løk er en flott juleblomst. Løkblomster som settes kjølig om natten, får lengre holdbarhet.

Som snittblomst er tulipanen veldig populær. Denne sesongen vil norske gartnere produsere rundt 75 millioner tulipaner og 10 millioner av disse produseres til jul. Tulipaner bør ha god utviklet knopp når du kjøper dem, pass på at knoppene har farge. Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk blomster. Plasserer du tulipanene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

Svibler (Hyasinthus orientalis)
Svibler hører julen til. For mange er det ikke jul før man kjenner duften av blomstrende svibler, eller hyasinter som vi også kaller dem. Blomstene er ganske store og velduftende, og sitter i en klase på en nokså kraftig stengel. Det produseres ca 700.000 svibler i Norge. Svibler bør vannes sparsomt. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

30. november 2011
Mer om Fest og høytider

Gøy med gresskar til Halloween

Det er deilig å ta seg tid til en feiring med familie og venner i mørke oktober. Halloween er årets skumleste fest, og feires alltid 31. oktober, gjerne med gresskarlykt på trappen. Det er et tegn på at små utkledde barn kan komme på "knask eller knep"-besøk. Da er det lurt å ha noe smågodt på lur.

Blomster i rødt, hvitt og blått til maifesten

Fyll krukkene med jord og pynt opp med blomster til i nasjonaldagen.

Derfor bør du glede deg til klokka 17.28 i dag

Det er vinter, mørkt og førjulsstress over hele landet. Men her er en nyhet du garantert blir glad for å høre.

Start adventstiden med en hjemmelaget julekalender

Billige julekalendere fra Rema er vel og bra, men ingenting slår en hjemmelaget julekalender. Her er fem varianter.

Her er vinnerne av årets julekalender

Har du deltatt i Vi i villas julekalender? Sjekk om du har vunnet her!

Dette er fyrverkerireglene

Tenker du å feire nyttår med fyrverkeri? Eller bare stjerneskudd? Da bør du kjenne til disse reglene. 

Slik lager du en lyslykt til jul

Har du noen enkle glassvaser stående i skapet? Vi viser deg hvordan du kan bruke dem til å skape julens vakreste lyslykter.

TIPS: Handy gavetips til morsdagen

Dropp konfektesken. Kjøp noe dama trenger.

Slik vet du at du er ferdig med julen for denne gang

13 sikre tegn på at du er ferdig med årets jul. 

Slik pynter du juletreet med julestjerner

I år pynter vi juletreet med julestjerner - vi viser deg hvordan.

16 ting alle som elsker julen kjenner igjen

Er du en skikkelig juleelsker? Da kjenner du deg kanskje igjen her.

8 nye idéer til påskepynten

Bruk høytiden til å lage ny dekorasjon med barna eller pynt litt annerledes med disse åtte inspirerende ideene.

Ikke gå i fella og send feil budskap med valentinsbuketten

På valentinsdagen er det "et must" å gi kjæresten et bukett blomster. Men visste du at antall blomster og hvilken farge de er i har noe å si?

Nå bør du begynne planleggingen av bryllupet

Har du planer om å holde bryllup hjemme til sommeren eller høsten, lønner det seg å starte planleggingen nå.