Bilde: Thomas X. Floyd

La julen glitre!

Fest og høytider

Snart skal julepynten sette sitt preg på hjemmet. Få kan skape så hjemmekoselig stemning som Marit, i sin stue i Asker, som er nypyntet til julehøytid.

Julerød sofa med myke dunputer, rause lenestoler og klassiske bord i mørkt treverk, samt innebygde ikea-bokhyller, utgjør hovedrammen i den lune stuen. Allrommet med kjøkken, spisestue og salong befinner seg i 2. etasje i rekkehuset. Til tross for at rommet kun er på 30 kvadratmeter føles det luftig og raust. Når kulda herjer utendørs, fyres det flittig i peisen, som sprer lun varme. Peisen tennes også for kosens skyld for å lyse opp mørke vinterkvelder.

– Jeg er veldig glad i levende lys og er storforbruker av stearinlys. Blomster og levende lys gjør seg i stuen hele året, ikke bare i julen, mener Marit. I store glasskrukker står kubbelysene trygt og brannsikkert. Dessuten er det koselig med stearinlys i store stållykter.


Pynt i vinduet: Glasskuler med røde silkebånd henger kledelig i vinduet.

– Til tross for liten plass synes jeg det er flott med store lyslykter. Jeg synes stuen virker større når man har møbler og gjenstander som ruver litt. Masse små ting gjør fort at oppholdsrommet virker enda mindre, derfor synes jeg det er et lite triks å bruke store ting for å skape volum i små rom. Et prinsipp Marit også bruker i sin jobb som hagearkitekt.

Stilen på julepynten har fulgt Marit i mange år. Hun trives best med klassisk og norsk julepynt som minner om hennes barndoms jul.

Juletreet pyntes med glitter, norske flagg, kurver og kuler som hun og samboeren begynte å samle på i fjor. Pepperkakefigurer av tekstiler har Marit sydd for hånd og hengt opp nær peisen mellom stuen og kjøkkenet. Et stort trau på den lave bokhyllen er fylt med kongler, kanelbunter og mandariner.

Les også:

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.


Adventsstake: Marit lager advenstaken selv av mose, kongler og avklippede julestjerner.

Syr og snekrer
- Mitt oppussingsbudsjett har vært smalt, derfor har jeg vært nødt til å tenke meg om to ganger når jeg har foretatt endringer. Veggen mellom kjøkken og stue rev jeg ned selv for å «puste»friere her. Veggene på kjøkkenet er tapetsert med tekstiler, alle gardiner i huset har Marit sydd selv av stoffer fra Ikea, Kid interiør og Stoff & Stil.

– Tidligere jobbet jeg som flyvertinne og har derfor reist mye og bodd på ulike hoteller. Jeg har alltid vært interessert i interiør og ofte løftet litt på hotellgardinene for å se hvordan de er blitt sydd. Derfra har jeg fått ideene til blant annet mine selvsydde gardinkapper, som går i flukt med taket. Gardinene kommer bedre frem med kappe, dessuten luner de og rommet får et mer elegant preg, synes Marit Jeg syr også pynteputer og skinnfeller. I det hele tatt liker jeg å bruke hendene mine og å skape egne ting.

Stueveggene er malt i en olivengrønnfarge, valøren er litt ubestemmelig og på humoristisk vis pleier jeg å si at fargen minner om kuløren på «oppvaskvann». Jeg har blandet fargen selv, og jeg mener den passer godt som bakgrunnsfarge til rød salong og mørke trebord. Hyllene bak sofaen er i utgangspunktet Billy-bokhyller fra Ikea som samboeren har bygget inn med hobbyplater og kantet med lister fra trelastforhandler. Ideen til bokhyllene fant Marit i et interiørblad.

– Nesten alt er mulig å få til, det er min gyldne leveregel. Mange ville nok gi seg mye før jeg stopper, jeg gir meg sjelden før jeg har fått det til...

Mange drømmer
Nå har Marit og samboeren flere planer i sikte: De drømmer om å skaffe seg hus i Frankrike, der de begge kan eksperimentere med design av uterom og bruk av middelhavsplanter. Paret jobber med planter og hageplanlegging til daglig og de håper på sikt å lede ulike hageprosjekter også i utlandet.

– Men i julen liker jeg å være hjemme i min egen hule, nyte kveldene foran peisen og høre på veden som knitrer, se på stearinlysene som skinner i lyktene og kjenne på lukten av nellik i vinterfriske appelsiner, sier Marit. – Da er det perfekt å planlegge fremtidige sommerkvelder i Provence sammen med min kjære...

Les også:

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...


Norske flagg og glitter er sjelden å se på juletre i moderne hjem i dag, men her er juletreet pyntet på tradisjonsrikt og norsk vis.

Kongler, kanelbunter og mandariner er fast inventar i tretrauet til jul.

Her er det mykt å lande etter en lang dag.

På kjøkkenet henger pepperkakefigurer av tekstiler som er hjemmelaget.
29. august 2011
Mer om Fest og høytider

Blomster i rødt, hvitt og blått til maifesten

Fest og høytider Fyll krukkene med jord og pynt opp med blomster til i nasjonaldagen.

Så lett renser du sølvtøyet med vann og natron

Fest og høytider Med kokende vann og natron blir sølvtøyet blankt og fint - mens du ser på.

Derfor bør du glede deg til klokka 17.28 i dag

Fest og høytider Det er vinter, mørkt og førjulsstress over hele landet. Men her er en nyhet du garantert blir glad for å høre.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe juletre

Fest og høytider Her får du oversikten over de vanligste sortene juletrær, og 9 råd for hvordan du får et pent og holdbart juletre. Og bør du velge ekte juletre eller kunstig juletre?

ANNONSØRINNHOLD

Ser du hva som gjør denne flaggstangen spesiell?

Fest og høytider Dette må du tenke på når du kjøper flaggstang.

Stelletips til julens hvite blomster

Fest og høytider Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Her får du stelletips til julens hvite blomster.

Ekspertene har talt: Dette er årets julegave

Fest og høytider Den beste julegaven for 2017 er kåret. Men får den plass under treet? 

Dette trikset får juletreet til å stå helt rett

Fest og høytider Du grønne, glitrende … skeive, falleferdige tre, god dag? Nei da. Med dette trikset får du juletreet til å stå som en påle hele julen.

Her er vinnerne av årets julekalender

Fest og høytider Har du deltatt i Vi i villas julekalender? Sjekk om du har vunnet her!

Slik vinner du Halloween

Fest og høytider Dekorasjonstips til deg som vil sette en støkk i nabobarna på Halloween.

Dette er fyrverkerireglene

Fest og høytider Tenker du å feire nyttår med fyrverkeri? Eller bare stjerneskudd? Da bør du kjenne til disse reglene.

Slik lager du en lyslykt til jul

Fest og høytider Har du noen enkle glassvaser stående i skapet? Vi viser deg hvordan du kan bruke dem til å skape julens vakreste lyslykter.

Den fineste adventskransen lager du selv med blomster

Fest og høytider Du kan enkelt lage din egen adventskrans med levende planter. Her får du inspirasjon.

Slik feirer du jul med hund eller katt

Fest og høytider Julen er ikke ufarlig for våre firbeinte venner. Det er mye Pus og Rex kan komme ut for i løpet av julehøytiden.

Slik lager du en julebukk

Fest og høytider Du kan enkelt bygge din egen julebukk - det koster heller ikke mange kronene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no