Proffenes perfekte jule-og nyttårsbord

Se hvordan tre kreative sjeler gjør det når de dekker et herlig festbord.

I et halvt århundre har kjente personer, kongelige og en lang rekke av danmarks kreative krefter dekket julebord med Royal Copenhagens porselen.

I år feirer de legendariske julebordene 50 år, og det markeres med syv overdådige julebord, dekket av noen av de mest markante personene fra inn- og utland.

Utstillingen har utviklet seg til å bli en av de mest populære arrangementene i København, og blir hver jul besøkt av mer enn 200 000 gjester som lar seg fengsle og inspirere.

Siden 1775 har Royal Copenhagen hatt en fornem plass i kulturhistorien med ikoniske porselenskolleksjoner, ekstraordinær høy kvalitet og håndmalte motiver. I år skrives enda et kapittel i historien, når Royal Copenhagens eksepsjonelle julebord runder sitt første halve århundre.

50 år er noe helt spesielt. Det samme er tradisjonen med å la kjente og kreative personligheter gi sin personlige fortolkning av det vakreste julebordet, ved å la dem velge helt fritt blant Royal Copenhagens omfattende kolleksjon av ikoniske serviser, lekre figurer og historiske samleartikler.

For å markere jubileet er årets utstilling en kavalkade over temaene fra de første 50 årene. Årets julebordskunstnere representerer nemlig alle tidligere års temaer; kokker, moteskapere, generasjoner, møbelkunst, arkitektur, innredning, kunst og kunstnere fra Royal Copenhagen.

I år byr vi derfor velkommen til arkitektene Signe Bindslev Henriksen og Peter Bundgaard Rützou, kunstneren Cathrine Raben Davidsen, moteskaperen Julie Brandt Dam, den nederlandske kunstneren Wouter Dolk, smykkedesigneren Rebekka Notkin, interiørarkitekten Oliver Gustav og mesterkokken Thomas Rode.

Resultatet er blitt et festfyrverkeri av farger, materialer, oppdekninger og helt personlige fortolkninger av hvordan man dekker bordet til jul.

Arkitektens festbord

Bordekking av arkitekten Rutzon. Foto: Royal Copenhagen

– Det enkle kombinert med det overdådige og forventningen om fortryllelse, er på mange måter julens premiss. Det milde og barnslige kombinert med det ydmyke og med magi som kontrast til hverdagen. Vi har hatt stor glede av å lage en fortelling om julens bord utenfor tid og sted. Å skape et uttrykk med design som redskap, godt hjulpet på vei av det aller fineste porselenet, sier Signe Bindslev Henriksen og Peter Bundgaard Rützou

Den kreative leders festbord

Bordekkeing av kreativ leder Julie Brandt Dam. Foto: Royal Copenhagen

Kreativ direktør Julie Brandt Dam har skapt et univers som syder av personlighet og stemning.  Med forkjærlighet for julen og tradisjonene har Julie ønsket å skape en uforglemmelig julaften for familien. Et eklektisk miljø med masse lys, speil, kontrastfylte overflater, varme nyanser og refleksjoner.   

– Kontrastene skaper balanse, noe som er svært viktig for meg. Jeg elsker å kombinere det enkle og anvendelige med det sofistikerte, det moderne med det klassiske og det tøffe med det overdådige. Min stil er klassisk med en vri, og med fokus på detaljer.

– Det har vært svært spennende å samarbeide med Royal Copenhagen. Jeg har fått lov til å leke med sammensetningene av deres tradisjonelle serviser, og fascinasjonen for det delikate håndverket inspirerte meg til å leke med råstoffet for å få det til å passe inn i min stil.

Kokkens julebord

Bordekking av kokken Thomas Roede. Foto: Royal Copenhagen

Kokken Thomas Rode har sammen med ektefellen Thilde Maarbjerg iscenesatt et bord som reflekterer den moderne steinalderen og fortellingen om tid, hvor den danske historieskrivingen starter med kampklare vikinger fra et stolt og seierssikkert Norden.

Vi er tilbake i en tid uten fyll og falskhet, hvor det sunne mennesket er den sikre vinner og hvor alt blir brukt og ingenting kastet. Store mengder ubleket lin, reinsdyrskinn og marg fra oksen fungerer som dekorative og rå elementer flankert av servisene Sort Mega Riflet og Sort Riflet.

Thomas Rode og Thilde Maarbjerg forstår å skape sin helt egen virkelighet og historieskriving med Danmarks eldste og mest fornemme porselen, når de dekker på og inviterer til nordisk julemiddag.  

– Da vi fikk tilbud om å dekke et julebord for Royal Copenhagen helt etter våre egne hoder, var jeg ikke i tvil om at det måtte være med Royal Copenhagens Sort Mega Riflet og Sort Riflet. De to servisene gir den vakreste bakgrunn for mat og tilfører maten en ekstra dybde, sier kokk Thomas Rode

27. desember 2013