Slik steller du hvite juleblomster

Fest og høytider

Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Her får du stelletips til julens hvite blomster. 

Hvite juleblomster: Alpefiol, amaryllis, asalea, julebegonia, julerose, julestjerne og saintpaulia
Hvite juleblomster: Alpefiol, amaryllis, asalea, julebegonia, julerose, julestjerne og saintpaulia Bilde: OBP

Juleblomster i hvite nyanser kler hverandre godt og kan derfor settes sammen i grupper uten å risikere fargekollisjoner.

Samtidig kler de hvite juleblomstene julens mørkegrønne pynt fra gran eller andre vintergrønne vekster. 

Hvit azalea

Azalea har sin opprinnelse i Øst-Asia og er en populær juleblomst, som finnes i hvitt, rødt, rosa og lilla. Steller du godt med Azaleaen din vil du ha glede av den lenge.

Den er enkel å stelle, men det viktigste å tenke på, er at den ikke må tørke ut. Den er glad i vann, særlig i blomstringstiden. En uttørking kan gjøre at blomstene visner og bladene faller av.

Når Azalea skal vannes kan du senke den ned i en bøtte eller glassbolle for å gi den en skikkelig gjennomvanning. Når det slutter å komme luftbobler har planten fått nok vann. Azalea bør vannes et par ganger i uka.

Den bør ikke plasseres i direkte sollys og stå litt kjølig.

Les også:

Slik steller du julestjerner

Her er noen tips til deg som ønsker å få julestjernen til å leve lengst mulig.

Foto: OBP

Hvit julestjerne

Julestjerne er Norges mes populære juleplante. Den finnes i rødt, men også krem og hvit. Julestjerne trives på et varmt sted med mye lys, men ikke i direkte sollys.

Planten er sensitiv for lave temperaturer. Du bør beskytte den fra kulde når du tar den med deg hjem. Den er veldig sensitiv mot for mye vann og det beste er å vanne lite og jevnlig, men den tåler en liten uttørking.

Foto: OBP

Les også:

De beste rengjøringstriksene til stekeovnen

Det kan være tøft å få stekeovnen skikkelig ren, men med disse smarte triksene får du ovnen ren på kort tid.

Hvit alpefiol

Mange synes at alpefiol er litt utfordrende å lykkes med, men det er tre ting du bør fokusere på: Mye lys, sval temperatur og høy luftfuktighet.
Under blomstring skal planten vannes godt, og bruk romtemperert vann.

Jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning, og det er lurt å vanne alpefiolen på skålen - da for å unngå gråskimmel. Hvis planten får gule blader, er dette et tegn på at den har fått for mye vann eller for kaldt vann.

Alpefiolen trenger mye lys, så la den stå så lyst som mulig. Den foretrekker også temperatur under 20 grader, og jo svalere den står jo bedre trives den.

 

Foto: OBP

Les også:

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

Hvit juleglede - julebegonia

Juleglede bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best, men pass på at det ikke blir stående vann i skålen.

Temperaturmessig trives juleglede best ved 18-20 grader og jevn temperatur, og den skal ikke stå trekkfullt. Hvis temperaturen er for høy så blir blomstringstiden kortere. Hvis den plasseres for mørkt kan bladene lett falle av.

Foto: OBP

Hvit julekaktus

Julekaktus skal vannes moderat med lunkent vann, og den tåler en liten uttørring mellom vanningenene. Men du må være obs på at julekaktus ikke tåler å stå med vann i underskålen.

Blomstene på julekaktusen visner og disse bør plukkes av. Da slipper planten å bruke unødvendig energi på å skaffe energi til å sette frø. Julekaktusen skal stå lyst, men ikke i direkte sollys.

Foto: OBP

Hvit orkidé

Orkidé sies å være verdens største plantefamilie, og en hvit orkidé er meget elegant til jul. Den bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Høy luftfuktighet er et must for denne planten, så bladene må dusjes regelmessig. Orkideer trenger ofte mer vann enn man tror, men den liker ikke å bli våt på føttene.

Gi den gjødning annenhver uke.

Foto: OBP

Hvit julerose

Dette er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne på vinterstid. I stua bør julerose plasseres lyst og ikke for varmt. Den bør vannes moderat, for den tåler å tørke opp mellom hver vanning.

Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte inne. Når våren kommer kan du sette julerosen ut i hagen.

Foto: OBP

Hvit amaryllis

Ridderstjerne, eller amaryllis som den ofte kalles, er blitt en populær juleblomst. Amaryllis er en løkblomst, og det er viktig å vanne den lite frem til de begynner å blomstre. Lite vann gir kortere og sterkere stilker.

Foto: OBP

Hvit saintpaulia 

Saintpaulia bør stå lyst, men unngå å plassere den i direkte sollys. Denne planten kan til og med stå i et nordvendt vindu. Du bør unngå at den får kaldt vann på bladene, da dette kan gi grå eller brune flekker på bladene.

Foto: OBP

Hvit duftranke

Duftranke skal kun gjødsles sparsom i vekstperioden. Den skal vannes moderat og vil ha godt av en lett uttørking mellom hver vanning. Duftranke skal stå lyst, men ikke i direkte sollys.

Kilder: OBP.no, hageland.no, mestergronn.no

12. desember 2017
Mer om Fest og høytider

Blomster i rødt, hvitt og blått til maifesten

Fest og høytider Fyll krukkene med jord og pynt opp med blomster til i nasjonaldagen.

Så lett renser du sølvtøyet med vann og natron

Fest og høytider Med kokende vann og natron blir sølvtøyet blankt og fint - mens du ser på.

Derfor bør du glede deg til klokka 17.28 i dag

Fest og høytider Det er vinter, mørkt og førjulsstress over hele landet. Men her er en nyhet du garantert blir glad for å høre.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe juletre

Fest og høytider Her får du oversikten over de vanligste sortene juletrær, og 9 råd for hvordan du får et pent og holdbart juletre. Og bør du velge ekte juletre eller kunstig juletre?

ANNONSØRINNHOLD

Ser du hva som gjør denne flaggstangen spesiell?

Fest og høytider Dette må du tenke på når du kjøper flaggstang.

Ekspertene har talt: Dette er årets julegave

Fest og høytider Den beste julegaven for 2017 er kåret. Men får den plass under treet?

Dette trikset får juletreet til å stå helt rett

Fest og høytider Du grønne, glitrende … skeive, falleferdige tre, god dag? Nei da. Med dette trikset får du juletreet til å stå som en påle hele julen.  

Her er vinnerne av årets julekalender

Fest og høytider Har du deltatt i Vi i villas julekalender? Sjekk om du har vunnet her!

Slik vinner du Halloween

Fest og høytider Dekorasjonstips til deg som vil sette en støkk i nabobarna på Halloween.

Dette er fyrverkerireglene

Fest og høytider Tenker du å feire nyttår med fyrverkeri? Eller bare stjerneskudd? Da bør du kjenne til disse reglene. 

Slik lager du en lyslykt til jul

Fest og høytider Har du noen enkle glassvaser stående i skapet? Vi viser deg hvordan du kan bruke dem til å skape julens vakreste lyslykter.

Den fineste adventskransen lager du selv med blomster

Fest og høytider Du kan enkelt lage din egen adventskrans med levende planter. Her får du inspirasjon.

Slik feirer du jul med hund eller katt

Fest og høytider Julen er ikke ufarlig for våre firbeinte venner. Det er mye Pus og Rex kan komme ut for i løpet av julehøytiden. 

Slik lager du en julebukk

Fest og høytider Du kan enkelt bygge din egen julebukk - det koster heller ikke mange kronene.

Lag påskeegg i gips

Fest og høytider Lag egne krukker til påskens blomster - se hvor enkelt du kan lage et gipsegg av ballonger. En morsom påskeaktivitet for både store og små!