hvite juleblomster
Hvite juleblomster: Alpefiol, amaryllis, asalea, julebegonia, julerose, julestjerne og saintpaulia Bilde: OBP

Slik steller du hvite juleblomster

Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Her får du stelletips til julens hvite blomster. 

Juleblomster i hvite nyanser kler hverandre godt og kan derfor settes sammen i grupper uten å risikere fargekollisjoner.

Samtidig kler de hvite juleblomstene julens mørkegrønne pynt fra gran eller andre vintergrønne vekster. 

Hvit azalea

Azalea har sin opprinnelse i Øst-Asia og er en populær juleblomst, som finnes i hvitt, rødt, rosa og lilla. Steller du godt med Azaleaen din vil du ha glede av den lenge.

Den er enkel å stelle, men det viktigste å tenke på, er at den ikke må tørke ut. Den er glad i vann, særlig i blomstringstiden. En uttørking kan gjøre at blomstene visner og bladene faller av.

Når Azalea skal vannes kan du senke den ned i en bøtte eller glassbolle for å gi den en skikkelig gjennomvanning. Når det slutter å komme luftbobler har planten fått nok vann. Azalea bør vannes et par ganger i uka.

Den bør ikke plasseres i direkte sollys og stå litt kjølig.

Foto: OBP

Hvit julestjerne

Julestjerne er Norges mes populære juleplante. Den finnes i rødt, men også krem og hvit. Julestjerne trives på et varmt sted med mye lys, men ikke i direkte sollys.

Planten er sensitiv for lave temperaturer. Du bør beskytte den fra kulde når du tar den med deg hjem. Den er veldig sensitiv mot for mye vann og det beste er å vanne lite og jevnlig, men den tåler en liten uttørking.

Foto: OBP

Hvit alpefiol

Mange synes at alpefiol er litt utfordrende å lykkes med, men det er tre ting du bør fokusere på: Mye lys, sval temperatur og høy luftfuktighet.
Under blomstring skal planten vannes godt, og bruk romtemperert vann.

Jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning, og det er lurt å vanne alpefiolen på skålen - da for å unngå gråskimmel. Hvis planten får gule blader, er dette et tegn på at den har fått for mye vann eller for kaldt vann.

Alpefiolen trenger mye lys, så la den stå så lyst som mulig. Den foretrekker også temperatur under 20 grader, og jo svalere den står jo bedre trives den.

 

Foto: OBP

Hvit juleglede - julebegonia

Juleglede bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best, men pass på at det ikke blir stående vann i skålen.

Temperaturmessig trives juleglede best ved 18-20 grader og jevn temperatur, og den skal ikke stå trekkfullt. Hvis temperaturen er for høy så blir blomstringstiden kortere. Hvis den plasseres for mørkt kan bladene lett falle av.

Foto: OBP

Hvit julekaktus

Julekaktus skal vannes moderat med lunkent vann, og den tåler en liten uttørring mellom vanningenene. Men du må være obs på at julekaktus ikke tåler å stå med vann i underskålen.

Blomstene på julekaktusen visner og disse bør plukkes av. Da slipper planten å bruke unødvendig energi på å skaffe energi til å sette frø. Julekaktusen skal stå lyst, men ikke i direkte sollys.

Foto: OBP

Hvit orkidé

Orkidé sies å være verdens største plantefamilie, og en hvit orkidé er meget elegant til jul. Den bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Høy luftfuktighet er et must for denne planten, så bladene må dusjes regelmessig. Orkideer trenger ofte mer vann enn man tror, men den liker ikke å bli våt på føttene.

Gi den gjødning annenhver uke.

Foto: OBP

Hvit julerose

Dette er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne på vinterstid. I stua bør julerose plasseres lyst og ikke for varmt. Den bør vannes moderat, for den tåler å tørke opp mellom hver vanning.

Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte inne. Når våren kommer kan du sette julerosen ut i hagen.

Foto: OBP

Hvit amaryllis

Ridderstjerne, eller amaryllis som den ofte kalles, er blitt en populær juleblomst. Amaryllis er en løkblomst, og det er viktig å vanne den lite frem til de begynner å blomstre. Lite vann gir kortere og sterkere stilker.

Foto: OBP

Hvit saintpaulia 

Saintpaulia bør stå lyst, men unngå å plassere den i direkte sollys. Denne planten kan til og med stå i et nordvendt vindu. Du bør unngå at den får kaldt vann på bladene, da dette kan gi grå eller brune flekker på bladene.

Foto: OBP

Hvit duftranke

Duftranke skal kun gjødsles sparsom i vekstperioden. Den skal vannes moderat og vil ha godt av en lett uttørking mellom hver vanning. Duftranke skal stå lyst, men ikke i direkte sollys.

Kilder: OBP.no, hageland.no, mestergronn.no

12. desember 2017
Mer om Fest og høytider

Gøy med gresskar til Halloween

Det er deilig å ta seg tid til en feiring med familie og venner i mørke oktober. Halloween er årets skumleste fest, og feires alltid 31. oktober, gjerne med gresskarlykt på trappen. Det er et tegn på at små utkledde barn kan komme på "knask eller knep"-besøk. Da er det lurt å ha noe smågodt på lur.

Blomster i rødt, hvitt og blått til maifesten

Fyll krukkene med jord og pynt opp med blomster til i nasjonaldagen.

Derfor bør du glede deg til klokka 17.28 i dag

Det er vinter, mørkt og førjulsstress over hele landet. Men her er en nyhet du garantert blir glad for å høre.

Start adventstiden med en hjemmelaget julekalender

Billige julekalendere fra Rema er vel og bra, men ingenting slår en hjemmelaget julekalender. Her er fem varianter.

Her er vinnerne av årets julekalender

Har du deltatt i Vi i villas julekalender? Sjekk om du har vunnet her!

Dette er fyrverkerireglene

Tenker du å feire nyttår med fyrverkeri? Eller bare stjerneskudd? Da bør du kjenne til disse reglene.

Slik lager du en lyslykt til jul

Har du noen enkle glassvaser stående i skapet? Vi viser deg hvordan du kan bruke dem til å skape julens vakreste lyslykter.

TIPS: Handy gavetips til morsdagen

Dropp konfektesken. Kjøp noe dama trenger.

Slik vet du at du er ferdig med julen for denne gang

13 sikre tegn på at du er ferdig med årets jul.

Slik pynter du juletreet med julestjerner

I år pynter vi juletreet med julestjerner - vi viser deg hvordan. 

16 ting alle som elsker julen kjenner igjen

Er du en skikkelig juleelsker? Da kjenner du deg kanskje igjen her.

8 nye idéer til påskepynten

Bruk høytiden til å lage ny dekorasjon med barna eller pynt litt annerledes med disse åtte inspirerende ideene.

Ikke gå i fella og send feil budskap med valentinsbuketten

På valentinsdagen er det "et must" å gi kjæresten et bukett blomster. Men visste du at antall blomster og hvilken farge de er i har noe å si?

Nå bør du begynne planleggingen av bryllupet

Har du planer om å holde bryllup hjemme til sommeren eller høsten, lønner det seg å starte planleggingen nå.

Lag påskeegg i gips

Lag egne krukker til påskens blomster - se hvor enkelt du kan lage et gipsegg av ballonger. En morsom påskeaktivitet for både store og små!