Juletid, baketid « Back  Next » Juletid, baketid  La familien samle seg rundt kjøkkenbordet og gjør klar for årets pepperkakebaking!
Juletid, baketid « Back Next » Juletid, baketid La familien samle seg rundt kjøkkenbordet og gjør klar for årets pepperkakebaking! Bilde: Tilbords

Start julebaksten nå!

La familien samle seg rundt kjøkkenbordet og gjør klar for årets pepperkakebaking med rett bakeutstyr! Førjulstiden og julehøytideligheten betyr ofte mest for barna og da er det fint å kunne ta dem med i forberedelsene.

Sett av en dag til bakedag med barna før jul.

Pepperkaker, muffins og glaserte epler er sikre vinnere - eller lag akkurat det din familie forbinder med jul.
Men husk å tenne noen stearinlys, spill litt julemusikk og drikk kakao!
Skap forventning og kos i førjulstiden.

Julebaksten hører adventstiden til -ambisjonsnivået bestemmer du.

Baketips: Deig som inneholder smør bør alltid hvile i kjøleskapet i minimum en halv time innenn den skjæres eller rulles ut. Da blir smøret fast, og deigen lettere å jobbe med.

Dekorpenn til å pynte pepperkakene med fra Lèkuè. Foto: Til Bords.

Oppskrift på pepperkaketrær

Dette trenger du:
250 g margarin
2 dl mørk sirup
4 dl sukker
2 ss kanel
1 ts kardemomme
1 ts ingefær
1 ts nellik
2 dl vann
1 ts bakepulver
13 dl hvetemel

Slik gjør du:
Smelt margarin og sirup i en kjele.
Ha sukker og krydder i en bakebolle og hell over den smeltede margarinen.
Rør godt om til sukkeret er oppløst. Hell i vann og rør godt sammen.
Arbeid inn bakepulver og hvetemel.
Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap. La den ligge der i minst ett døgn før bruk.
Ta deigen ut og kna den myk. Ikke tilsett for mye mel, da kan de ferdige pepperkakene
lett bli tørre. Kjevl ut deigen til ca 3 mm tykkelse, stikk ut figurer og legg dem på smurt plate
eller bakepapir. Stek pepperkakene ved 175°C i 4-6 minutter.
Avkjøl på rist.

Sats på juleverksted sammen med barna der julebaksten står i fokus. Foto: Jernia

Kryddermuffins

Kryddermuffins er muffins med smak av jul.Passer fint med andre småkaker i adventstid og romjul.

Dette trenger du:
•    300 g smør
•    3 dl brunt sukker
•    4 stk egg
•    5 dl hvetemel
•    1 ts bakepulver
•    ½ ts malt kanel
•    ½ ts malt ingefær
•    ¼ ts malt nellik

Slik gjør du:
Rør sukker og smør til luftig konsistens. Ha i ett og ett egg om gangen. Tilsett resten av ingrediensene og rør deigen godt sammen.
Fordel røren i 8 store eller 12 små muffinsformer.
Stek kakene midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter. Pynt med melisglasur.

Oppskrift på glasserte epler

Dette trenger du:

4 epler
4 grillspyd (pinner)
1dl hasselnøtt, mandler eller sjokolande. (bruk fantasien)
1 ss smør
1dl sukker
2 ss vann
1 ss eddikk

Slik gjør du:
1. Ha ingrediensene til glasuren i en kasserolle ( 1dl sukker, 2 ss vann og 1 ss eddikk.) Sett den ved middels varme på platen og la den koke med svak varme og la den bli gul og litt tykk. Ca 5 min.

2. Prøv om glasuren er ferdig ved å slippe en dråpe av glasuren i en kopp kaldt vann. Hvis dråpen stivner og blir som karamell, er den ferdig. (du kan også bruke ferdig karamell saus)

3. Vask eplene og tørk dem godt. Deretter fjerner du stilken og stikker grillspydene eller pinnen inn der hvor stilken satt.

4. Smør en form og legg eplene med litt avstand i den.

5. Øs deretter glasuren over eplene med en skje.

6. Hakk nøttene eller noe du velger i små biter.

7. Strø over de hakkede nøttene eller noe annet.

8. La eplene stå kaldt en stund til glasuren har stivnet.

Kilder: Jernia, Til Bords og MatPrat.

1. desember 2013