vanlig eller kunstig juletre
Noe av det hyggeligste i førjulstiden er å kjøpe juletre. Bilde: iStockphoto

Dette må du tenke på når du skal kjøpe juletre

Her får du oversikten over de vanligste sortene juletrær, og 9 råd for hvordan du får et pent og holdbart juletre. Og bør du velge ekte juletre eller kunstig juletre?

Hvert år selges det godt over en million juletrær i Norge. Tradisjonen med å dra nåletrær inn i stua stammer fra Tyskland. Allerede på 1500-tallet arrangerte håndverkerlaugene julefester hvor de tok inn kvister eller trær som de pyntet.

Etter hvert kom også tradisjonen til Norge via Danmark på 1800-tallet. Det første juletreet vi kjenner til her hjemme, ble pyntet i Kristiania på 1820-tallet.

Ekte eller kunstig juletre?

De fleste forbinder julen med et vanlig jultre og foretrekker dette, men det er også mange fordeler med å velge et kunstig juletre:

  • De er allergivennlige.
  • Kunstige juletre kan være dyre i innkjøp, men utvalget er stort og de finnes i alle prisklasser. De har lang holdbarhet og du har glede av det i mange år fremover.
  • Du slipper dryssing og du slipper å tenke på hvordan du skal kvitte deg med juletreet etter jul. 
  • Mange ønsker også sette opp juletreet tidlig i desember og rydde det bort uti januar. Med et plastjuletre slipper du å bekymre deg for at det skal visne før juleaften. 
  • Det er heller ingen tvil om at det er nok å stri med før i førjulstiden og med et kunstig juletre, slipper du å jakte på det perfekte juletreet. Dessutten er det enkelt å sette opp. 

Hvis du foretrekker et ekte juletre så er dette de mest vanlige sortene, ifølge organisasjonen Norsk Juletre (som faktisk holder til på Gran):

Fjelledelgran (Abies lasiocarpa)

Fjelledelgranen vokser naturlig over store deler av Nord-Amerika, men blir nå dyrket på Vestlandet.

Som juletre er fjelledelgranen å regne som en norsk spesialitet. Dette er en slank, smal og kjegleformet edelgran med mange mellomgreiner.

Den kjennetegnes av en svært aromatisk lukt og holder svært godt på nålene. Den finnes i mange fargevarianter fra grønt, blågrønt til grått og blått. Fjelledelgranen kan stå i opptil 7 uker i stuetemperatur før det begynner å drysse.

Nordmannsedelgran (Abies nordmanniana)

Nordmannsedelgran er et svært pent juletre - tett, fint og skinnende grønt. Det vokser som vokser naturlig i fjellområdene på østsiden av Svartehavet.

Treet har en dyp, fin grønnfarge og nålene er myke, og det holder opptil 10 uker i stuetemperatur før det begynner å drysse. Greiene er svakt oppoverbøyd med plass til hengende julepynt mellom kransene.

Engelmannsgran (Picea engelmannii)

Dette treet vokser naturlig i Rocky Mountains og har bedre holdbarhet enn vanlig gran. Utseende er noe midt i mellom blågran og vanlig gran og fargen varierer fra grønn til ganske sterk blå. Greinene er stive og nålene er litt lengre enn hos vanlig gran.

Vanlig gran (Picea abies)

Dette er det typiske norske juletreet - vanlig gran fra de norske skoger. Gran er godt egnet som juletre og de egenskapene som ofte trekkes fram er at den er smaltvoksende og lukter godt.

Ofte er grantreet det billigste juletreet. Grunnen til at det har blitt forbigått av edelgranartene, er at det drysser fort og mye. For å unngå dette må du huske å fylle juletrefoten med vann.

Serbergran (Picea omorica)

Serbergran har bedre holdbarhet enn vanlig gran, men de myke greiene kan noen ganger ha vansker med å bære pynt og lys.

Utseendet kan minne mye om edelgran med mørkgrønne og myke nåler med hvite striper på undersiden, noe som gjør baret sølvglinsende og levende.

Serbergran kalles også søylegran på grunn av den ranke smale kronen, som gir treet en karakteristisk silhuett.

Vanlig furu (Pinus sylverstris)

Juletre av vanlig furu har vært vanlig i områder med lite gran, men kan være vanskelig å få tak i på grunn av liten produksjon.

Furu er godt egnet som juletre og kan deles inn i to kronetyper: Smal- og bredkronet. Den smaleste egner seg best til juletre. Nålene sitter sammen to og to og nålelengden er fra 2 til 6 centimeter.

Furu regnes som et juletre som har god holdbarhet.

Selvhogst av juletre

Å hogge juletreet selv er en hyggelig opplevelse for store og små. Over hele landet tilbyr juletre-produsenter selvhogst av juletrær i desember. Du finner full oversikt over hvor du kan hogge juletreet selv på norskjuletre.no.

Juletrevett-reglene

Opplysningskontoret for juletrær, som består av eksperter fra Plantasjen, har laget 9 råd for å få et pent og holdbart juletre:

#1 Spør når treet er felt

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør når treet er felt når du handler.

#2 Dra fingrene gjennom barnålene

Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

#3 Sjekk barnålene ved stammen

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

#4 Ikke gi juletreet varmesjokk

Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

#5 Hold treet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

#6 Finn et tre som passer juletrefoten

Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Ta derfor med juletrefoten når du du skal kjøpe juletre.

#7 Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ditt ekstra god sugeevne er et godt tips å skjære av en 2-3 cm skive nederst på stammen.

#8 Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

#9 Unngå for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Kilder: Plantasjen.no, hageland.no, skogoglandskap.no og norskjuletre.no

4. desember 2019
Mer om Fest og høytider

Gøy med gresskar til Halloween

Det er deilig å ta seg tid til en feiring med familie og venner i mørke oktober. Halloween er årets skumleste fest, og feires alltid 31. oktober, gjerne med gresskarlykt på trappen. Det er et tegn på at små utkledde barn kan komme på "knask eller knep"-besøk. Da er det lurt å ha noe smågodt på lur.

Blomster i rødt, hvitt og blått til maifesten

Fyll krukkene med jord og pynt opp med blomster til i nasjonaldagen.

Derfor bør du glede deg til klokka 17.28 i dag

Det er vinter, mørkt og førjulsstress over hele landet. Men her er en nyhet du garantert blir glad for å høre.

Start adventstiden med en hjemmelaget julekalender

Billige julekalendere fra Rema er vel og bra, men ingenting slår en hjemmelaget julekalender. Her er fem varianter.

Her er vinnerne av årets julekalender

Har du deltatt i Vi i villas julekalender? Sjekk om du har vunnet her!

Dette er fyrverkerireglene

Tenker du å feire nyttår med fyrverkeri? Eller bare stjerneskudd? Da bør du kjenne til disse reglene. 

Slik lager du en lyslykt til jul

Har du noen enkle glassvaser stående i skapet? Vi viser deg hvordan du kan bruke dem til å skape julens vakreste lyslykter.

TIPS: Handy gavetips til morsdagen

Dropp konfektesken. Kjøp noe dama trenger.

Slik vet du at du er ferdig med julen for denne gang

13 sikre tegn på at du er ferdig med årets jul. 

8 nye idéer til påskepynten

Bruk høytiden til å lage ny dekorasjon med barna eller pynt litt annerledes med disse åtte inspirerende ideene.

Ikke gå i fella og send feil budskap med valentinsbuketten

På valentinsdagen er det "et must" å gi kjæresten et bukett blomster. Men visste du at antall blomster og hvilken farge de er i har noe å si?

Nå bør du begynne planleggingen av bryllupet

Har du planer om å holde bryllup hjemme til sommeren eller høsten, lønner det seg å starte planleggingen nå. 

14 unike valentinsgaver du kan lage til daten din

Klissete eller ikke – det er hyggelig å bli satt litt pris på på selveste valentinsdagen. Vi har funnet frem til 14 utrolig fine ting som du kan lage...

Lag påskeegg i gips

Lag egne krukker til påskens blomster - se hvor enkelt du kan lage et gipsegg av ballonger. En morsom påskeaktivitet for både store og små!