Grønnsåpe er billig og effektivt
Grønnsåpe er billig og effektivt Bilde: istockphoto

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resultatet bli mye bedre. 

Mange måter å fjerne gammel maling på 

Det er mange måter å fjerne maling på, og noen få av dem krever litt øvelse eller fingerferdighet hvis det skal være effektivt, og det må utvises forsiktighet for å unngå skader på treverket. Ikke mindst det bearbejdede, der de gamle lagene med maling fjernes til bunnen, sikrer resultatet.

Fjern gammel maling med grønnsåpe 

Grønnsåpe - fast - kan brukes av alle, og derfor er metoden både billig og effektiv. Såpen kjøper du i bøtte og poleres på treet med en skje. Smør treverket med grønnsåpe og dekk med plastfolie. Såpen vil sakte men sikkert mykne opp malingen og deretter løsne den. 

La blandingen sitte på i et par dager og fjern den deretter med en sparkel. Grønnsåpe er tregere enn sterke kjemiske malingsfjernere som man kan kjøpe, men denne metoden er mye mer skånsom mot miljøet. 

Etter behandling skal du vaske med vann tilsatt eddiksyre ( 2 l vann til ¼ l eddiksyre) for å nøytralisere prosessen. La treet tørke før du jobber videre. 

Fjern gammel maling med kaustisk soda

Kaustisk soda (avløpsåpner / natriumhydrid) er en sterk base så du skal være forsiktig  med, pass derfor på hud og øyne. Vær også forsiktig med miljøet, og bruk bare kaustisk soda hvis du ikke har andre alternativer. Det holder eventuelt med at du kun bruker basen i sokkelen i hjørner og utskjæringer der du ikke kan komme deg ordentlig rundt med skrapjern og/ eller varmepistol. 

Slik gjør du det 

Rør 60g Kaustisk soda i ½ l vann (aldri omvendt). Tilsett evt. litt tapetklister hvis du vil ha en blanding som ikke renner. Vær oppmerksom på at blandingen utvikler sterk varme. Smør blandingen på, pakk inn gjenstandene i plastfolie og la blandingen sitte på til malingen har løst seg opp.

Det tar to til tre timer. Fjern forsiktig med en sparkel. Gjenta behandlingen om nødvendig. Vask med vann med eddiksyre ( 2 l vann til ¼ l syre) for å nøytralisere prosessen. La treet tørke før du jobber videre.  

Fjern gammel maling med varmepistol 

Med en varmepistol kan den gamle malingen raskt varmes opp til en boblende tilstand, som lett kan skrapes av med en sparkel. Metoden er særlig god på store gjenstander uten for mange kroker, for eksempel dører og dørkarmer. Husk imidlertid å være forsiktig med utskjæringer som spesielt gamle dørkarmer og dører har. Det krever konsentrasjon å jobbe tilbake de opprinnelige kantene og linjene. 

Når du bruker varmepistol på gammelt treverk, er det viktig å skape en glatt overflate som er god å male på. Det handler ikke om ubetinget å fjerne all den gamle malingen - spesielt ikke hvis den gamle malingen med tiden har fylt ut små hull og riper i treverket, som nå bidrar til en jevn og glatt overflate.

Du kan også skrape malingen med en meisel, men den metoden krever styrke, en skarp meisel og litt trening. Hvis du har “misset” noen områder kan du gå over med grønnsåpe etterpå.   

Klar for ny maling 

Når treverket er helt tørt etter behandling og vask, skal det slipes med sandpapir. Utvendig treverk må ha en grunnolje før du maler med grunnmaling. Innvendig treverk trenger ikke grunnolje, men skal begynnes med en grunnmaling. 

2. oktober 2019
Mer om Interiør

3 nydelige heklede juletrær

Pynt til jul med fine heklede juletrær. Få 3 forskjellige heklemønstre her. 

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla....

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på døren og krever søtsaker - hvis du har samvittighet til det da. 

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig...

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...

Fjern tapet med skyllemiddel

Du trenger ikke å kjøpe dyr tapetfjerner når du mest sannsynlig har et like effektivt vidundermiddel innenfor rekkevidde av vaskemaskinen.

Det er duket for 17. mai!

På nasjonaldagen opplever mange at bunaden skal på samtidig som bordet skal dekkes. Etter å ha sett på barnetoget, reiser også mange hjem sammen med...

Slik får du høyere boligpris

Fargerike grep kan gi stor gevinst når du skal selge huset.

5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Trenden har de siste årene gått fra klassisk 3-stav til store, brede plank på gulvet. Formatet gir nemlig følelsen av større plass, samtidig som det...

Derfor bør du ALDRI velge et lærcover til mobilen

Har du et lærcover til smarttelefonen din? Da skal du kanskje ha et nytt. En ny undersøkelse viser nemlig at vi overser renheten av vår egen mobiltelefo...