Se hvordan du blant annet fjerner kaffe, gress og kulepenn merker.
Se hvordan du blant annet fjerner kaffe, gress og kulepenn merker. Bilde: Getty Images

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig liv som flekkfjerner. 

Vi har samlet 11 vanskelige flekker som de fleste møter i hverdagen. Se hvordan du enklelt kan fjerne flekkene hjemme med ting du allerede har stående i skapet. Trykk på den flekketypen du søker svar på, eller les nedover i artikkelen. 

Kaffe - fjern flekken med helmelk 

Kaffeflekker kan lett forsvinne hvis du umiddelbart skyller klærne under rennende kaldt vann. La vannet renne gjennom flekken og gni forsiktig. Du kan også skylle i lunkent saltvann og deretter vaske i maskinen. Gamle flekker på klær med en maksimal toleranse på 60° kan dyppes i helmelk før du vasker klærne i maskinen. Følsomme klær (30-40°) kan dyppes med oppvaskemiddel, som skal trekke i 4-6 timer og vaskes i maskinen etterpå. 

Helmelk kan også brukes som flekkfjerner. Fargede klær med kaffeflekker kan bløtlegges i helmelk. Her skal den ligge frem til melken er sur. Skyll med lunkent vann og vask til slutt i maskinen. Kaffeflekker kan også fjernes med en blandning av 1 del glyserin og ¾ vann.  

Leppestift - helmelk eller rødsprit

Flekken dyppes i helmelk og klærne vaskes deretter i maskin(60°). Flekker på klær (30-40°) dyppes først i helmelk og deretter dyppes det litt oppvaskemiddel på flekken som skal trekke i 4-6 timer før vask. Hvis det er flekkrester når klærne er rene og tørre, gnir du flekken med rødsprit. 

Ketchup - fjern flekken med oppvaskemiddel 

Tomatketchup forsvinner hvis du koke-vasker klærne(90°). Til klær som ikke tåler de høye temperaturene skal de først skylles under rennende vann, og deretter vaskes. Gamle flekker skal fuktes med oppvaskmiddel, som skal trekke i 4-6 timer, og så vaskes i vaskemaskinen. 

Rødvin - sitron som flekkfjerner 

Helt nye flekker kan forsvinne ved å putte det under rennende kaldt vann. La vannet renne gjennom flekken mens du gnir på den. Vask etterpå i maskin. 

Hvis klærne tåler koke-vask(90°), kan du strø flekken med salt, dyppe med sitronsaft og deretter vaske i maskinen. 

Gamle rødvinsflekker skal fuktes med oppvaskmiddel, som skal trekke i 4-6 timer, etterfølgende skal klærne vaskes i maskinen. Gamle flekker kan også legges i bløt i skummet kulturmelk. 

Fettflekker - potetmel for ekstra vanskelige flekker 

Fett forsvinner vanligvis på klær som vaskes på mer enn 60°. Dersom det ikke gjør det, kan flekken dyppes eller fuktes med oppvaskmiddel og som skal trekke i 4-6 timer før den vaskes. 

Hvis flekken er veldig seig og vanskelig, dryss potetmel over den, la den tørke, pensle av, skyll med kaldt vann og til slutt vask den i maskin. 

Fettflekker på silke skal umiddelbart behandles med sprit, deretter vaskes i maskin. Hvis ingenting hjelper kan mineralterpentin klare de fleste fettflekker. 

Svettelukt - Prøv rodalon 

Svettelukt forsvinner vanligvis under koking(90°). Hvis klærne ikke tåler høye temperaturer, kan de dyppes i vann med et desinfeksjonsmiddel, for eksempel Rodalon, før du vasker i vaskemaskinen. 

Kulepenn - Oppvaskmiddel 

Nye flekker kan dyppes med helmelk og deretter vaskes i maskinen. Klær med en maksimal toleranse på 60° skal fuktes med oppvaskmiddel og trekke i 4-6 timer før det vaskes i maskinen. Gamle flekker kan gnis med rødsprit og vaskes deretter i maskin. 

Sjokolademelk - Før-behandling med helmelk 

Hvis klærne tåler kokevask (90°) - så pleier flekkene normalt å gå av. Bruk eventuelt vaskemiddel som inneholder blekemiddel. 

Alle andre klær skal ha en før-behandling:

Flekker på tøy (60°) dyppes i helmelk før den vaskes i maskinen. Flekker som er mere følsomme (30-40°) dyppes i helmelk og oppvaskmiddel, som skal trekke i 4-6 timer og deretter vaskes i maskin. 

Gress - sitron eller tykk melk mot gressflekker 

Dypp med sitronsaft før du vasker. Gamle flekker på bomull forsvinner ved koking(90°). Hvis det er nødvendig kan klærne legges i bløt i helmelk og skylles med helmelk før vask. 

Dypp følsomme klær(30-40°) i helmelk, dypp med oppvaskmiddel og la det trekke i 4-6 timer før vask. På fargede klær gnis flekkem med 8-% lakumlut. Skyll og vask. 

Tyggegummi - bruk fryser og bensin 

Legg klærne i fryseren i 2 timer. Etterfølgende kan du skrape tyggegummien bort. Dypp resten bort med bensin på en klut. Vask til slutt. 

Blod - Saltvann og Ammoniumhydroksid

Ferske flekker på bomull fjernes med kokevask (90°). Gamle flekker på bomull kan dyppes med 8-% Ammoniumhydroksid før vask. Flekker på andre tekstiler bør bløtlegges i lunkent vann med et enzymholdig vaskemiddel i en halv time. Ull og silke skal dynkes i kaldt saltvann (2 ss salt til 1 liter vann). 

Gni forsiktig og vask i maskin. Før-behandle eventuelt gamle flekker hvis det er nødvendig før vask ved å skylle med kaldt vann og gni forsiktig.

Gode flekkfjernerer og rensemidler: 

 • Oppvaskmiddel 
 • Helmelk 
 • Rødsprit 
 • Terpentin 
 • Kulturmelk 
 • Sitronsaft 
 • Potetmel 
 • Skummet kulturmelk 
 • Glyserin 
 • Luktfri petroleum 
 • Rodalon 
 • Ammoniumhydroksid
 • Bensin 
 • Brintoverilte
 • Saltvann 
7. oktober 2019
Mer om Interiør

Designhus fyller 60 år: Relanserer to populære klassikere

Både blomstenes favoritt og designikonets versjon av den norske oppfinnelsen vender tilbake på markedet i 2020. 

3 nydelige heklede juletrær

Pynt til jul med fine heklede juletrær. Få 3 forskjellige heklemønstre her.

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla....

Julebelysning – den enes glede, den andres vrede

Dekorativ julebelysning utgjør et kjærkomment lyspunkt i årets mørkeste tid – men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar helt overhånd? Går det an å klage på overdreven lysbruk?

Guide til de beste julemarkeder i Europa

Vil du kombinerer julehandelen med en storbyferie? Få den komplette guiden til de beste europeiske julemarkedene i 2019.

Derfor blir du lykkeligere av å pynte til jul tidlig

Hvis du synes julepynt kun hører til desember, er det god grunn til å lese dette. I følge ekspertene blir man nemlig lykkeligere hvis du pynter før.

Genialt kjerringråd: Risengrynsgrøt som kokes i senga

Før brukte husmødre kasser med høy til å koke risengrynsgrøten. I dag legger vi den i senga. Her er oppskriften på risengrynsgrøt som aldri blir brent.

5 tips til vinterklar bolig

Gradene på gradestokken kryper nedover, og vi trekker oss innover. Nå er det på tide å gjøre boligen inne klar for å møte den kalde tida.

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på døren og krever søtsaker - hvis du har samvittighet til det da. 

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resulta...

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...