Bilde: Cecelia Nordstrand

Garderobe: Orden i rotet

Med smarte garderobe- og oppbevaringsløsninger holder familien Forslund orden.

Trikset med oppbevaring er å la alt bo på sin spesielle plass. Alle vet hvor hver ting hører hjemme, og at alt bestandig oppbevares på det samme stedet.  

Når det fungerer så kommer orden av seg selv. For det er en kjennsgjerning at ­god orden er tidsbesparende og gir ro i sinnet.
Her får du gode tips og råd av dem som alle­rede har fikset to av husets store kaosfeller – ­garde­roben og garasjen.

Familien Forslund.
Garde­ro­be­øns­k­et: Vi ville at soveværelset skulle være et vakkert rom og synes det er kjedelig med garderobeskap. Vi har forsøkt å gjøre en moderne versjon av kleskammeret. Man får bedre oversikt over klærne her. Vi bor i et lite og gjennomtenkt hus, all plass til oppbevaring var med i arkitektens opprinnelige tegninger.

Garderoben er skjult bak veggen

Bak veggen er Peter og Millas kleskott, nesten som et walk-in-closet.

1. Stor, romslig hylle.  I tøy­veskene ligger ­familiens ­ekstra ­puter og tepper.

2. Belysning! Viktig, viktig! Nå er det lyst, men en mørk ­vintermorgen har man behov for å se hva som er i garderoben. Planlegg med en god belysning.

3. Mange kroker. Her henger det som er i flittig bruk. Ofte henger helgens arbeidstøy her eller kontorklær som man bruker en annen dag også, likeså morgenkåper og ­treningstøy. Mange kroker er redningen fra kleshauger på stoler.

4. En eneste lang garderobestang, den hviler på hylleknektene. Man prøver å henge opp klærne etter farger, da ser det pent og ryddig ut.

Speil er et "must" i garderoben, helst ett i helfigur.

Oppbevaring av sko i et litt mindre, lavere skap.


Hjul: Alle skap har fått hjul. Når det er tid for storrengjøring, trilles alle skapene bort, gulvet vaskes og deretter flyttes alt inn igjen. Dette er også smart dersom man vil flytte garderoben til et annet rom eller et annet hus en gang.

 

5 tips for smartere oppbevaring av klær

Rydd opp i rotet. Ofte!
Det er her all orden begynner. Kast det du ikke vil ha, gi bort til andre. Har et klesplagg ligget ubrukt i mer enn to år, er det tvilsomt om du kommer til å bruke det.

Skikkelig med plass.
Beregn nok plass, klær tar mer plass enn man tror. Er det for trangt, blir det fort rotete. Så ta i litt når du planlegger plass til oppbevaring av klær.

Fargekode.
Tenk ut et smart system for organiseringen som passer deg. Kanskje henge sam­me farger sammen eller sesongvis opphenging?
Småplagg. Undertøy og strømper kan bli en salig røre. Gi dette ordentlig med plass, strømper for seg, truser for seg osv.

Oversiktlig.
Et godt overblikk over hvilke klær du har gjør at du også lettere bruker alle klærne i garderoben. Prøv å planlegge oppbevaringen slik at ingenting kommer bak, under og bare blir borte. La så mye som mulig synes.

Ting og tang du trenger

1. Oppbevaring av all slags klær. Det er smart å beskytte klær og sko som ikke brukes så ofte slik at det ikke står og samler støv.  Skubb fra Ikea har noe for ethvert behov.

2. Lekre støvler. Bootfit Springyard støvelskaftstøtte m/henger holder støvelskaftet stående for å unngå knekk i glidelås og lær. Pris 49 kroner. www.clasohlson.no

3. Glem haugen på stolen, heng det heller opp på et 186 cm høyt garderobetre med belysning. Bohus, Pris ca. 3499 kroner.

16. august 2011
Mer om Garderobe
Annonse: Skrevet i samarbeid med Grønt Fokus

Syv gode tips som hjelper deg å rydde opp i garderoben

En ryddig garderobe er alfa og omega for en god start på dagen, enten det er på soverommet eller i entréen. Hvorfor ikke sette av en dag til en skikkelig opprydding nå på starten av året?

Annonse: Artikkelen er skrevet i samarbeid med trendhim.no

Åtte tips til mannens walk in-closet

Har du eller vurderer du å få deg et walk in-closet? Da bør du lese dette.

Velg riktig dørløsning

Vi vil gjerne ha system og orden i garderoben – men hvilke dører passer ditt behov best – og hvordan vet du om dørene er av god kvalitet? Vi har undersø...

Kunsten å gjøre entré

Frisk fargebruk og gode oppbevaringsløsninger gjør denne entéen til et godt rom å være i, og gjør den lett å holde i orden med smarte garderobeløsninger.

Garderoberom – Slik planlegger du det

Et garderoberom gir deg plass og oversikt over klær og sko. Her er noen tips om hva du bør tenke på når du planlegger et garderoberom i egen bolig.

Mer oppbevaringsplass

Har du behov for mer oppbevaringsplass? Løsningen er kanskje ikke flere skap og skuffer, men mindre saker og ting.

Snekkerens selvlagde bokhyller

Tømrermester Erik Aarsbog gjør det meste innen snekkerfaget. Han bygger hus, designer og lager spesielle innredningsløsninger, også til kjøkken og bad. Her viser vi flere håndsnekrede bokhyller som han har skreddersydd til to ulike hus på Nesodden.

Smarte garderobeløsninger

Få orden på rotet med smarte garderobeløsninger.

Skapet med det rare i

I en leilighet i Oslo gjemmer det seg et skap som rommer mer enn de fleste.

Utnytt plassen

Utnytt plassen med skyvedører.

Skap orden og trivsel

Det er ikke alltid like lett å få plass til alt man ønsker i et tradisjonelt skap. Gode løsninger for innredning og garderobe gjør at du slipper unna...