Vi spiser ekstra mye risengrynsgrøt til jul.
Vi spiser ekstra mye risengrynsgrøt til jul. Bilde: Colourbox og Badut

Genialt kjerringråd: Risengrynsgrøt som kokes i senga

Før brukte husmødre kasser med høy til å koke risengrynsgrøten. I dag legger vi den i senga. Her er oppskriften på risengrynsgrøt som aldri blir brent.

Selv om en husmor brukte flere timer foran komfyren i gamle dager, hadde de ikke tid til å stå og røre i risengrynsgrøten i flere timer for at den ikke skulle svi seg. Så de hadde et triks som fortsatt brukes i dag - høykasse. 

Slik unngikk bestemor at risengrynsgrøten ble brent 

En gang fikk en husmor ideen om at man kunne pakke en oppvarmet gryte med melk og ris ned i en kasse med høy og la grøten passe seg selv i noen timer. Det viste seg å være litt av et triks. På den måten unngikk man at melken ble brent og måltidet ødelagt. 

Tradisjoner rundt risengrynsgrøt 

Vi spiser ekstra mye risengrynsgrøt til jul, og julaften lager mange riskrem til dessert. I mange barnefamilier er det også vanlig å spise risengrynsgrøt med kanel, sukker og smør, servert med et glass saft i desember. 

For mange er det også en tradisjon å sette ut en skål med grøt til nissen. Hvis nissen spiser opp grøten i løpet av natten, er han glad og familien får en god jul. 

Oppskrift på risengrynsgrøt i sengen 

Her får du oppskriften på risengrynsgrøt som aldri svir seg (fra badut.dk) 

Ingredienser: 

 • 300 g risengryn
 • Litt vann 
 • ½ L helmelk 
 • 1 L lettmelk 
 • 1 ts salt 

Du trenger også en stor, tykkbunnet gryte og et håndkle for å pakke den inn. 

Slik lager du risengrynsgrøt i sengen: 

 1. Hell ris i gryten og tilsett salt og en øse vann slik at risen akkurat er dekket. 
 2. Kok opp vannet og risen, og rør godt til vannet nesten er kokt bort. Husk å rør hele tiden, slik at du forhindrer at det brenner seg. 
 3. Tilsett en halv liter helmelk og la melken varme til rett før det koker. Du kan fint gjøre noe annet imens melken blir varm, men bli på kjøkkenet, for rett før risengrynsgrøten når kokepunktet skal du begynne å røre. 
 4. Rør i risengrynsgrøten før det koker. Alt i alt bør du ca. røre i 5 til 10 minutter. 
 5. Rør regelmessig, til grøten begynner å tykne litt. Jo tykkere grøten blir desto viktigere er det å røre. Etterhvert skal du røre hele tiden. 
 6. Når all helmelken er absorbert, tilsetter du lettmelken. Kok opp igjen og rør underveis en til to ganger. Husk å skrape bunnen godt. Når grøten koker tar du den av varmen og pakker hele gryten med lokk på inn i et håndkle og legg hele pakken inn i sengen med masse varme dyner rundt.
 7. La grøten stå i et par timer - maksimalt tre timer. 
 8. Fjern grøten fra dynen ca. 15 minutter før det skal spises. 

Velbekomme! 

8. november 2019
Mer om Interiør

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på...

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig...

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resulta...

Dette er årets farge 2020

Sett farge på boligen i det nye tiåret. Her er bransjes spådommer rundt årets farge 2020.

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...

Fjern tapet med skyllemiddel

Du trenger ikke å kjøpe dyr tapetfjerner når du mest sannsynlig har et like effektivt vidundermiddel innenfor rekkevidde av vaskemaskinen.

Det er duket for 17. mai!

På nasjonaldagen opplever mange at bunaden skal på samtidig som bordet skal dekkes. Etter å ha sett på barnetoget, reiser også mange hjem sammen med...

Slik får du høyere boligpris

Fargerike grep kan gi stor gevinst når du skal selge huset.

5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Trenden har de siste årene gått fra klassisk 3-stav til store, brede plank på gulvet. Formatet gir nemlig følelsen av større plass, samtidig som det...

Derfor bør du ALDRI velge et lærcover til mobilen

Har du et lærcover til smarttelefonen din? Da skal du kanskje ha et nytt. En ny undersøkelse viser nemlig at vi overser renheten av vår egen mobiltelefo...