Behagelig med gulvvarme

Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.


Varmematter: IntelliOhm kommer på rull. Den kan faktisk perforeres uten å miste egenskapene. Foto: Stork
Stadig flere velger gulvvarme som et alternativ til andre typer oppvarming. Det gir høyere komfort, bedre inneklima og ikke minst reduserte fyringskostnader. Med gulvvarme kan du uten problemer senke innetemperaturen med tre, fire grader uten at det går ut over komforten. Dermed kan det gjøre et hyggelig utslag på strømregningen.

I betong
Det finnes etter hvert en rekke ulike varianter av gulvvarme. Alt fra de tradisjonelle kablene som støpes ned i et betongdekke, til lavtbyggende kabler og ulike foliesystemer som kan legges under parkett eller laminat. Hva man velger, avhenger av forutsetningene.
Ved nybygg kan det være greit å benytte kabler som støpes ned i betong. Dette er generelt sett den rimeligste metoden. Betongen er også avhengig av en viss herdetid før kablene skrus på. Da er det greit å benytte i et nybygg der tidspresset ikke er så stort.

Grønn kabel
I en eksisterende bolig kan et av de lavtbyggende systemene som legges i flytestøp være den beste løsningen i kjøkken, èntre og bad. En såkalt ”grønn kabel”. De bygger lite og er i tillegg strålingsfrie både i forhold til elektrisitet og magnetisme. På den måten har de en positiv effekt i forhold til inneklimaet for dem som sliter med elektroallergier.
Forutsetningene for å benytte denne varianten er at kablene legges på et seks millimeter tykt sjikt av ikke brennbart materiale, eller et armeringsnett. Selve støpemassen er varmeledende, og i og med at den er såpass tynn er det lett å regulere varmen opp eller ned. Tykke betonglag reagerer langsommere på temperaturreguleringer.

Folie og tregulv
Folievariantene egner seg godt til å legge under tre-, parkett- eller laminatgulv. Velger man folie er det nødvendig med et styringssystem som hindrer at temperaturen blir for høy. Her har gulvleverandørene laget egne retningslinje, og disse bør sjekkes nøye før man gjør sitt valg.
Leverandørene har også nøye spesifikasjoner for hvordan disse systemene skal legges. Retningslinjer som må følges nøye for å unngå uheldige episoder.

Interessant nyhet
En nyhet på markedet er Intelliohm varmematter som fungerer etter helt andre prinsipper.
– Dette er et produkt med selvbegrensende egenskaper som forebygger problemer som kan oppstå i forbindelse med gulvvarme og treverk, forteller Stein Normann i Stork.
Produktet er spesielt fremstilt for bruk under laminat og parkett. Det er dobbeltisolert og består av resirkulerbar plast med et isolerende og trinndempende lag på undersiden. Varianten skal også gi like høy komfort som vannbåren gulvvarme.
– Matten registrerer nå det plasseres noe på gulvet, for eksempel tepper eller møbler, og sørger da for automatisk å dempe varmen i dette området. Da unngår man at det oppstår høy varme, eller at det blir misfarging på gulvet. Ellers ligger overflatetemperaturen jevnt over på 24-25 grader, forteller Normann.

Bruk fagfolk
Uansett hvilken variant gulvvarme man velger er det viktig å benytte seg av fagfolk. Det er mange hensyn å ta og mange krav som skal oppfylles. De autoriserte elektroinstallatørene sitter med den kompetansen som er nødvendig. Også leverandørene av gulvbelegg sitter på spisskompetanse når det gjelder gulvvarme. Ulike gulvbelegg har ulike spesifikasjoner i forhold til hva de tåler av temperatur. Slik informasjon er det nødvendig å innhente før du velger gulv.

Mer informasjon
Stork, tlf. 67 17 64 40
www.stork.no
Elektroplast, tlf. 67 55 05 15
www.elektroplast.no
Thermotech, tlf. 99 48 04 60
www.thermotech.no
Apis, tlf. 51 81 58 00
www.apis.no
Normann-Etek, tlf. 22 97 52 50
www.normann-etek.no
Sikringen, tlf. 020 60
www.sikringen.no
Varmetema AS, tlf. 62 79 90 90
www.ingbratlie.no
23. oktober 2008
Mer om Gulv

Slik beskytter du parkettgulvet i gangen mot snø

Snø ute kan fort bety snø inne. Det liker ikke tregulvet. Her får du vite hvordan du beskytter parkettgulvet mot snø.

Mange veier til tredrøm på gulvet

Det flotte tregulvet er en drøm for mange. Og det finnes flere veier dit.

Derfor må du ALDRI rengjøre et laminatgulv med grønnsåpe

Laminatgulv er populære og enkle å holde rene. Men hva enn du gjør: Du må ALDRI vaske laminatgulvet med grønnsåpe eller natursåpe.

Det perfekte gulvet for snø og skistøvler

Hardt gulv og glatte skisko kan være en farlig kombinasjon. Men med dette gulvet kommer du trygt inn døra.  

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Bruk broddevett innendørs

Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer...

Hvorfor velge bambusgulv

Det er mange grunner til å velge bambusgulv. Estetikk og brukervennlighet er to viktige faktorer.

Ta vare på bambusgulvet

Et bambusgulv er vakkert og slitesterkt, men trenger som alle andre gulv et visst vedlikehold. Slik tar du vare på bambusgulvet.

Lyst på nytt gulv?

Er du lei av den slitte parketten? Fortvil ikke, de finnes et hav av muligheter for fornyelse av det gamle gulvet.

Fordeler og ulemper med oljet gulv

Vurderer du å olje gulvet ditt? Det er både fordeler og ulemper!

Velg riktig lakk til tregulvet

Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Slik går du frem.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no