Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et gulv som varer lenge.

Tregulv er godt å godt på. Det gir også en lunere følelse i rom med hvite vegger. Som kontrast til hvit interiørmote, er det mange som velger litt mørkere nyanse på gulvene, særlig på heltre eikegulv. Oljer i mange nyanser kan brukes som toppstrøk på tregulvet for å øke holdbarheten og gi planken en mer gyllen valør.

– De aller fleste velger et oljet eikegulvet, sier Sindre Bakkejord i Flotte gulv.

Overflatene blir mykere med noen strøk med olje og tar seg rett og slett bedre ut i interiøret, mener gulveksperten.

Med over 80 ulike olje- og overflatebehandlinger er det også litt å velge mellom.

– Hvis man ønsker lengre holdbarhet på tregulvet og enklere rengjøring, er hardvoksbehandlet eller lakkert gulv å anbefale. Hardvoksen eller lakken gir en beskyttende overflate som gjør det lettere å vaske og holde gulvene pene lengre. Det er også et faktum at lakk og hardvoks slites langsommere av enn kun et oljet tregulv. Vi opplever at de fleste velger mer og mer et oljet eikegulv med hardvoksbehandling av estetiske og praktiske grunner, sier Sindre.  

Ulike nyanser av pigment i oljen som påføres planken, gir ekstra glød i treverket på gulvet.
Foto: Flotte gulv

300 år gammel historie
– Heltre eikegulv lages blant annet av trær som er over 300 år gamle, sier Sindre.

Mange av gulvleverandører får plank fra trær som er felt i gamle eikeskoger i Tyskland, Nord-Amerika, Frankrike og Litauen.

– Du går dermed på et tregulv som er en del av en gammel historie, noe som gir en god følelse. Eikegulvene er fremstilt slik at de er allergifrie og miljøvennlige. 

Hvis man først har satt sin føtter på et eikegulv, vil man fort kjenne at planken er varmere å gå på enn et ordinært parkettgulv. Lyden av fottrinn er også mer dempet på et mykt eikegulv enn et hardt parkettgulv.

Tregulv er på mange måter husets viktigste møbel, mener Sindre. Et heltre eikegulv gir boligen et eksklusivt preg. Ved å investere fra om lag ca. 30 000 kroner kan man kle gulvet med heltre eik i et allrom på 50 kvadratmeter.  

Jo mer du betaler, dess mindre kvist og bredere plank får du.

Brede eikegulv gir rommet et eksklusivt preg.
Foto: Flotte gulv

Varer i generasjoner
– Selv om investeringen er høyere enn et ordinært parkettgulv vil man få mye igjen i form av mer særpreget og unik stemning i boligen med et tregulv av eik.

– Eiendommer med heltre eikegulv oppnår god pris når de skal omsettes. Et pent gulv kan faktisk være avgjørende for om man legger inn et bud på boligen eller ikke, mener Sindre.

Når man først har tatt beslutningen om å dekke sine gulv med heltre eik, har man også fått et tregulv som kan vare i generasjoner, og som mange opplever at blir penere med årene.

Gulvplanken finnes i 15 med mer og 20 med mer tykkelse. Bredden på planken varierer fra 70 med mer til 280 med mer. Tregulvet skrues eller limes fast i undergulvet og kan monteres på betong, på eksisterende gulv eller på spon/andre plater.

I tillegg til eik kan man få de brede heltregulvene i ask og douglas gran, som leveres i lengder på opptil 12 meter.

Med solid tykkelse på treplanken kan de slipes ned flere ganger og således varer det flotte tregulvet i mange år og gjennom flere generasjoner.

Fakta
Planken i heltre leveres ubehandlet eller behandlet, med mange ulike olje- og overflatebehandlinger. Dermed kan du velge om du vil ha et ferdig behandlet gulv eller eller sette det inn med grunningsolje selv. Bordene leveres dessuten med not og fjær, samt freset kant.

For mer info: www.flottegulv.no

1. februar 2012
Mer om Gulv

Slik beskytter du parkettgulvet i gangen mot snø

Snø ute kan fort bety snø inne. Det liker ikke tregulvet. Her får du vite hvordan du beskytter parkettgulvet mot snø.

Mange veier til tredrøm på gulvet

Det flotte tregulvet er en drøm for mange. Og det finnes flere veier dit.

Derfor må du ALDRI rengjøre et laminatgulv med grønnsåpe

Laminatgulv er populære og enkle å holde rene. Men hva enn du gjør: Du må ALDRI vaske laminatgulvet med grønnsåpe eller natursåpe.

Det perfekte gulvet for snø og skistøvler

Hardt gulv og glatte skisko kan være en farlig kombinasjon. Men med dette gulvet kommer du trygt inn døra.  

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer eller rare hjørner. 

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer...

Hvorfor velge bambusgulv

Det er mange grunner til å velge bambusgulv. Estetikk og brukervennlighet er to viktige faktorer.

Ta vare på bambusgulvet

Et bambusgulv er vakkert og slitesterkt, men trenger som alle andre gulv et visst vedlikehold. Slik tar du vare på bambusgulvet.

Lyst på nytt gulv?

Er du lei av den slitte parketten? Fortvil ikke, de finnes et hav av muligheter for fornyelse av det gamle gulvet.

Fordeler og ulemper med oljet gulv

Vurderer du å olje gulvet ditt? Det er både fordeler og ulemper!

Velg riktig lakk til tregulvet

Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Slik går du frem.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.