Mange drømmer om et flott tregulv i stua. Parkett passer godt i bruksrom som ikke utsettes for altfor mye slitasje og søl.
Mange drømmer om et flott tregulv i stua. Parkett passer godt i bruksrom som ikke utsettes for altfor mye slitasje og søl. Bilde: Pergo

Mange veier til tredrøm på gulvet

Det flotte tregulvet er en drøm for mange. Og det finnes flere veier dit.

Nordmenn elsker tre, og mange vil ha tregulv rund baut hjemme. Ofte er det ekte tre, i form av heltre eller parkett, som står øverst på ønskelista. Og det gir et naturlig, autentisk uttrykk. Men det er ikke alltid det er det som egner seg best.

– Det er mange fordeler med parkett. Det gir en lun følelse, er naturlig og uten repetisjoner i mønsteret. I tillegg har overflatebehandlinger, som oljer og lakker, blitt mye bedre de siste årene, og nye behandlingsmetoder gjør det lettere å vedlikeholde og rengjøre. Så i mange tilfeller kan parkett være et meget godt alternativ. Men det kommer an på hva slags bruk du tenker. Noen ganger er det rett og slett andre gulv som egner seg bedre, forteller Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo.

Imitasjoner til den store gullmedalje

Du trenger ikke være redd for å miste den autentiske følelsen hvis du går for noe annet enn tre. For dagens imitasjoner er så bra at det er vanskelig å se forskjell på etterligningene og «the real deal».

– Vi ser at det går mer og mer over på dype strukturer og tydelige mønstre i overflatene på både laminat og vinyl. I tillegg følger gulvene tregulvtrendene, med bredere og lengre plank. De dype strukturene gjør at imitasjonene er mer naturtro enn de noen gang har vært. Mange har problemer med å se forskjell på parkett og laminat i dag, sier Johansen.

Det gjelder å bli kjent med egenskapene til ulike gulv, slik at du kan velge rett. Vinyl tåler både røff bruk og fuktighet bra, og gir god lyd i rommet, samtidig som det ser ut som tre. (Foto: Gerflor)

Tenk behov først

I dag får du de aller fleste gulvtyper i ulike tredesign. Foruten parkett og heltre finnes både laminat, vinyl, kork, fliser, tepper og ulike hybridgulv som ser ut som tregulv. Så er det trelook du vil ha, er det ikke valgmulighetene det står på. Derfor gjelder det å tenke behov først.

– Du vil bli mer fornøyd med gulvvalget hvis du først tenker over hva du skal bruke rommet til og hvilke behov du har. Bli kjent med egenskapene og «personligheten» til de ulike gulvene. Da kan du gjøre et bedre og riktigere valg. Parkett er vakkert, og kan passe best noen ganger, men det er viktig at du også setter deg inn i egenskapene til andre gulv, slik at du vet hvilke muligheter du har og hva som passer best for deg, tipser Lene Lillejord hos Gerflor.

Vil du ha trelook, finnes det mange veier å gå, blant annet ved å velge laminat. (Foto: Pergo)

Ulike rom krever ulike gulv

Når du skal vurdere ditt behov, bør du tenke over hvordan rommet brukes og av hvem.

– Parkett passer i de fleste rom, men fortrinnsvis legges det i stue og andre rom som ikke er utsatt for så stor slitasje eller mye søl. På kjøkkenet og i gangen derimot, blir det ofte mer fukt og mer konsentrert slitasje, og da kan det lønne seg å vurdere andre gulv, som kan ha tilnærmet likt utseende som tregulv, men som har noen andre fordeler i tillegg, sier Johansen hos Pergo.

I tillegg har familiesituasjon litt å si for valget du tar.

– Barnefamilier og yngre folk velger oftere laminatgulv. Og har du hund, kan hundeklørne være en utfordring for parketten, sier Johansen.

Gode egenskaper

De mest populære gulvene sammen med parkett – laminat og vinyl – kan se forvekslende like ut som ekte tregulv, men har noen egenskaper som kan gjøre dem mer egnet i noen tilfeller.

– Laminat er for eksempel veldig slitesterkt og krever lite vedlikehold. I tillegg er fukttåligheten og strukturdybde for enkelte laminatgulv svært gode, noe som gir et autentisk utseende og lang levetid. Vinyl tåler røff bruk og kan hamle opp med fukt, i tillegg til at det føles varmt og lunt og gir god romlyd, forklarer Lillejord hos Gerflor.

12. november 2018
Mer om Gulv

Slik beskytter du parkettgulvet i gangen mot snø

Snø ute kan fort bety snø inne. Det liker ikke tregulvet. Her får du vite hvordan du beskytter parkettgulvet mot snø.

Derfor må du ALDRI rengjøre et laminatgulv med grønnsåpe

Laminatgulv er populære og enkle å holde rene. Men hva enn du gjør: Du må ALDRI vaske laminatgulvet med grønnsåpe eller natursåpe.

Det perfekte gulvet for snø og skistøvler

Hardt gulv og glatte skisko kan være en farlig kombinasjon. Men med dette gulvet kommer du trygt inn døra.

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv. 

Slik fjerner du vanskelige flekker fra gulvet

Mye god drikke og fet mat i jula byr på utfordringer for gulvet. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de verste flekkene.

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer...

Hvorfor velge bambusgulv

Det er mange grunner til å velge bambusgulv. Estetikk og brukervennlighet er to viktige faktorer.

Ta vare på bambusgulvet

Et bambusgulv er vakkert og slitesterkt, men trenger som alle andre gulv et visst vedlikehold. Slik tar du vare på bambusgulvet.

Lyst på nytt gulv?

Er du lei av den slitte parketten? Fortvil ikke, de finnes et hav av muligheter for fornyelse av det gamle gulvet.

Fordeler og ulemper med oljet gulv

Vurderer du å olje gulvet ditt? Det er både fordeler og ulemper!

Velg riktig lakk til tregulvet

Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Slik går du frem.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.