Slik sliper du gulvet

Et godt vedlikeholdt parkett- eller tregulv er en pryd og noe av det første som møter gjestene dine. Dessverre er det samme gulvet like synlig når slitasjen melder seg.

Parkettgulvet får en omgang med slipemaskinen.– Det er ikke noe problem å bringe et gulv tilbake til fordums glans, sier «gulvdoktor» Svein Erik Haland i Haland Parkett. Han har gjennom en årrekke begått en lang rekke gulv.

– Med forholdsvis enkle hjelpemidler og noe egeninnsats, er det mulig å restaurere alle gulv, i alle fall hvis de ikke er blitt utsatt for direkte hærverk,mener Haland.

Start med sliping
Sliping av gulvet er første skritt på veien. Håndsliping nytter ikke. Det blir for tidskrevende, og det gir sannsynligvis heller ikke ønsket resultat. Men fortvil ikke!

En rekke firmaer leier ut gulvslipemaskiner. Ta en titt på de gule sidene, så finner du nærmeste utleier. Eller du kan leie inn profesjonell hjelp. Det er kanskje det alternativet som vil gi best resultat.

– I tillegg til at maskinene da håndteres av profesjonelle, har det også noe å gjøre med tyngden på selve maskinen, forteller Haland.

– Mens en utleiemaskin veier 40 kilo, veier en profesjonell maskin ofte over 100 kilo. Det gir bedre stabilitet og dermed et enda bedre resultat.

Men en leiemaskin er slett ikke noe dårlig alternativ, og når du står der med nyervervet redskap, er det bare å klemme i vei. Pass bare på at du holder maskinen i bevegelse når den er slått på. Blir den stående for lenge på ett sted, sliper den fort en liten «grop» i gulvet.

Tre runder med sliping anbefales, med tre forskjellige graderinger på slipepapiret. Begynn med et 36-kornspapir som er grovt, fortsett så med 80-papir. Deretter er det tid for å gi den avgjørende overflatebehandlingen med et 120-papir. Denne fremgangsmåten gjelder både parkettgulv og gulv av gran- eller furuplank. Gjennomfører du dette slipeprogrammet med nennsom hånd, er du garantert et godt resultat som kan bearbeides videre.

Er utgangspunktet ekstra ille, kan du begynne med et 16-korningspapir, og krysslipe gulvet for å få det mest mulig rett. Her kan maskinutleieren bidra med gode tips og råd tilpasset din situasjon.

Frekvens på sliping
Mange lurer på hvor ofte og hvor mange ganger et gulv kan slipes. Som en grunnregel kan man si at et 14 millimeter parkettgulv kan slipes tre ganger. Mens et gulv av plank, som ofte har en tykkelse opp til 25 millimeter, kan slipes fra fire til seks ganger, avhengig av utgangspunktet.

Når det gjelder hvor ofte et gulv MÅ slipes, avhenger det selvsagt av bruken, hvilket rom det er snakk om, hvor dype hakk det er i gulvet og ikke minst av kvaliteten på den overflatebehandlingen som er valgt.

– Som en tommelfingerregel vil jeg si at dersom gulvet har fått en riktig behandling, holder det i seks til åtte år før overflaten må behandles på nytt. Men det er ikke utenkelig at det kan holde i opp til 15-16 år dersom det er brukt en spesielt god overflatebehandling. Dette gjelder både parkett og tregulv, påpeker Haland.

Toppstrøket
Overflatebehandlingen er altså et viktig element med tanke på sluttresultatet, og her er det en rekke alternativer å velge blant. Du kan lakkere gulvet med en olje- eller vannbasert lakk. Du kan lute og olje, eller du kan satse utelukkende på å grønnsåpebehandle gulvet.

– Selv foretrekker jeg å bruke oljelakk framfor en vannbasert lakk, sier Haland.

– Det gir det mest holdbare resultatet. Ellers er det en kjensgjerning at vannbasert lakk har best lysfilter, og bevarer originalfargen på treverket bedre enn de oljebaserte som ofte gulner. Her kan et alternativ være å legge et strøk med vannbasert lakk først, for så å gå på med oljelakk. Dette er en metode som egner seg godt i rom der slitasjen ikke er så stor, for eksempel i soverom.

Da er det viktig at den vannbaserte lakken tørker skikkelig før det neste laget legges.

– Tre strøk med lakk er et minimum, sier Haland, som anbefaler fem til seks strøk der det er stor ferdsel. Han understreker også at det er utrolig viktig for sluttresultatet at det støvsuges godt før lakkering.

– Har du hund er det også en faktor du må ta hensyn til, det er ingen tvil om at en stor hund gir mer slitasje på gulvet.

Luting og oljing
Luting og oljing er alternativene til lakk, men vær oppmerksom på at parkettgulv ikke kan lutes. Da blir de svarte.

– Oljede gulv får en helt annen varme, og blir helt annerledes å gå på. Derfor kan det være et spennende alternativ til lakk. Skal du bevare den lyse trefargen på gulvet, gir du det et strøk lut før du oljer. Selv pleier jeg å ha litt hvitt i oljen, jeg synes det gir en god effekt, råder Haland.

Fordelen med oljede gulv er at hakk i gulvet repareres automatisk når gulvet blir vasket. Da sveller nemlig treverket og går tilbake til sin opprinnelige stand, i motsetning til lakkede gulv der hakkene blir stående til gulvet slipes på nytt.

Holdbarheten på oljede gulv er også god. Den står slett ikke tilbake for de lakkerte, men de krever mer vedlikehold.

De må oljes minst en gang i året, og alle møbler må flyttes så ingen deler av gulvet blir ubehandlet. I tillegg trenger gulvene regelmessig såpebehandling. En behandling som også kan brukes som en alternativ metode til pleie av tregulv.

Trenger du mer informasjon om overflatebehandling av gulv, lønner det seg å ta kontakt med fagfolk; enten hos en fargehandler eller en gulvleverandør.


 

Gulvet var nedslitt og gulnet etter mange års bruk.

1. Kjøkkengulvet var både nedslitt og gulnet etter mange års bruk.
2. Første runde med maskin og grovt slipepapir. Første runde med grovt papir og slipemaskin
Kantene pusses med spesialmaskin 3. Kantene pusses med spesialmaskin.
4. En eksentersliper brukes for å finpusse langs kantene. En eksentersliper brukes for å finpusse langs kantene.
Alle kriker og kroker behandles med en dertil egnet maskin. 5. Alle kriker og kroker behandles med en dertil egnet maskin.
6. Siste finpuss med en roterende maskin. Det gir en silkeglatt overflate. Siste finpuss med en roterende maskin  gir en silkeglatt overflate.
Det gamle gulvet har fått nytt liv. 7. Det gamle gulvet har fått nytt liv.
8. Gulvet får tre strøk lakk tilsatt hvit pigment.  Gulvet får tre strøk lakk tilsatt hvit pigment.
Gulvet får tre strøk lakk tilsatt hvit pigment. 9. Det er stor forskjell på den delen som har fått lakk og resten av gulvet.
10. Her er det et parkettgulv som får en omgang med slipemaskinen.
Her er det et parkettgulv som får en omgang med slipemaskinen.
... og vips gjenoppstår det som nytt. 11. ... og vips gjenoppstår det som nytt.

23. oktober 2008
Mer om Gulv

Slik beskytter du parkettgulvet i gangen mot snø

Snø ute kan fort bety snø inne. Det liker ikke tregulvet. Her får du vite hvordan du beskytter parkettgulvet mot snø.

Mange veier til tredrøm på gulvet

Det flotte tregulvet er en drøm for mange. Og det finnes flere veier dit.

Derfor må du ALDRI rengjøre et laminatgulv med grønnsåpe

Laminatgulv er populære og enkle å holde rene. Men hva enn du gjør: Du må ALDRI vaske laminatgulvet med grønnsåpe eller natursåpe.

Det perfekte gulvet for snø og skistøvler

Hardt gulv og glatte skisko kan være en farlig kombinasjon. Men med dette gulvet kommer du trygt inn døra.  

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer eller rare hjørner. 

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer...

Hvorfor velge bambusgulv

Det er mange grunner til å velge bambusgulv. Estetikk og brukervennlighet er to viktige faktorer.

Ta vare på bambusgulvet

Et bambusgulv er vakkert og slitesterkt, men trenger som alle andre gulv et visst vedlikehold. Slik tar du vare på bambusgulvet.

Lyst på nytt gulv?

Er du lei av den slitte parketten? Fortvil ikke, de finnes et hav av muligheter for fornyelse av det gamle gulvet.

Fordeler og ulemper med oljet gulv

Vurderer du å olje gulvet ditt? Det er både fordeler og ulemper!

Velg riktig lakk til tregulvet

Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Slik går du frem.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no