Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv. 

– Det største problemet med tregulv om vinteren, er at gulvet krymper på grunn av den lave luftfuktigheten. Da kan man risikere å få gliper i skjøtene og kuv i gulvbordene, forklarer Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig hos RBI Interiør til ifi.no.

Skyldes luftfuktighet

Det norske klimaet varierer stor gjennom året. Og selv om du tenker at temperaturen holder seg ganske jevnt på 20 grader, er det stor forkjell på luktfuktigheten inn fra sommer til vinter. 

I varme måneder ligger den relative luftfuktigheten inne og ute rundt 60 prosent. Men om vinteren kan den synke ned til 20 prosent og lavere innendør. Dette skyldes at vi stenger vinduer og dører når det er kaldt ute, noe som fører til at luften inne varmes opp. Dette gjør at den igjen tørkes ut.

Den relative fuktigheten vil påvirke trevirket, som vil inneholde mer vann om sommeren enn vinteren. Dermed krymper og sveller parketten i takt med svingningene.

– Når den relative luftfuktigheten ligger på mellom 30 og 65 prosent, har gulvet det bra. Når den kommer under dette, kan tregulvet ta skade av det, sier Langelandsvik.

Dette kan du gjøre selv

Langelandsvik presiserer at dette er en helt naturlig reaksjon i treverket på denne tiden.

– Senvinteren er den tørreste årstiden, og det er normalt at treverket reagerer på den lave luftfuktigheten, sier han.

En del sprekker og kuving må man regne med, men du kan faktisk gjøre noe selv for å minimere problemet ved å bruke luftfukter inne. Denne vil sørge for en jevn relativ fuktighet om vinteren. Du kan også tilføre fukt på naturlige måter, for eksempel ved å vanne plantene eller sette døren til badet åpen etter at du har dusjet. 

Hvis skaden først har skjedd, er Langelandsviks beste råd å la naturen gå sin gang.

– Du bør ikke gjøre noe med det når problemet har oppstått. Et tregulv som krymper på vinteren og blir fint igjen på sommeren er helt normalt, forsikrer han.

Men det er ikke alltid gulvet vil gå tilbake til sin opprinnelige form når luftfuktigheten øker igjen. Blant annet kan for høy gulvvarme bidra til å øke risikoen for at treverket tar permanent skade.

Gulvvarme og god ventilasjon øker faren

Mange nye boliger har gulvvarme og gode ventilasjonssystemer, og da bør man være ekstra obs på problemet. For høy gulvvarme kombinert med god ventilasjon og den allerede tørre luften, gjør at risikoen for skader i treverket øker.

Høy gulvvarme kombinert med lav relativ fuktighet kan øke faren for sprekker i tregulvet, slik som på dette bildet.

– Absolutt maksgrense for overflatetemperaturen på tregulv er 27 grader. Det skal være en begrensning i gulvvarme under parkett, slik at temperaturen ikke overstiger dette. Men dessverre ligger mange tregulv allikevel på over 30 grader. Dette kan gjøre at gulvet ikke går tilbake til sin opprinnelige form når luftfuktigheten stiger igjen, forklarer Langelandsvik.

Som forebyggende tiltak anbefaler han derfor at man kontrollerer gulvvarmen.

– Ligger gulvet på elektriske varmekabler, bør gulvvarmen begrenses med en termostat med gulvføler, som hindrer gulvet i å komme over 27 grader, forklarer han.

Kilde: ifi.no