Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea.
Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea. Bilde: Ikea

Frisk opp interiøret med høstens nye tekstiler fra Ikea

Nå skal hjemmet reflektere hvem du er, enten du viser det med fargevalg, kunst på veggene, spesielle møbler eller bare enkelte detaljer.  Det finnes flere stiler å velge mellom og mange lar seg kombinere, likevel skiller den rustikke og den etniske stilen seg ut.

– I høst handler det omå skape forandring med ulike grafiske mønstre som gir hjemmet ditt et globalt preg, eller røffe, naturlige teksturer som får frem den nordiske atmosfæren, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Vi har tidligere i sommer omtalt høstens interiørnyheter fra Skeidar.

Rustikke røtter

En het interiørtrend i høst er å blande materialer og farger. Foto: Ikea

Inspirert av Sverige kommer den tradisjonelle stilen Swedish rustic som har hentet ideer fra gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus hvor ting var enkle, solide og veldig praktiske. Resultatet er ærlige produkter som viser hvordan noe kan være perfekt og uperfekt på samme tid.

Materialer som furu, keramikk, naturlige fibre og metall sammen med tekstiler i ull, lin og bomull fremhever den rustikke stilen. Fargene er dempede og i harmoni med hverandre, som går i hovedvalørene turkis, dus rød,  dempet gul og grønn.

Nordmenn er tilhengere av å bringe naturen inn hjemmene sine. Denne trenden fortsetter. I tillegg til at materialene gjerne skal være så ekte som mulig, går det også fint å bruke organiske mønstre.

Designerne Lisa Ullenius og Sissi Edholm har hentet inspirasjon fra naturen og floraen til metervaren Gurine fra Ikea. Foto: Ikea

Skandinavia møter Afrika og Asia

Som en motvekt til den rustikke stilen ser vi en mer vågal retning, med tydelige etniske elementer. Det er fokus på håndverk og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika, som tradisjonelt vevde tepper og potteplanter og lamper i naturfibre.

Keramikk, glass og svart jern danner kontrastene til det naturlige. Varme og glødende jordfarger som beige, brunt og brent rødoransje går godt sammen med andre stiler. Sterke mønstre mikses med svart og hvitt.

– Vi reiser mer i en stadig mindre verden. Det har blitt vanlig for oss å bruke etniske elementer hjemme. Sammen med nordiske detaljer gjør dette at hjemmene våre blir til en blanding av nært og fjernt, sier Egger.

Designeren Emma Hagman har laget det nye tekstilet Kajsamia fra Ikea, som har grafisk mønster i moderne skandinavisk stil. Foto: Ikea.

Stilen gjør seg spesielt synlig på høstens tekstiler

– Da LAPPLJUNG-kolleksjonen ble laget ville vi at den skulle være lett gjenkjennelig for, men i en mer global stil med inspirasjon fra håndverkstradisjoner og grafiske mønstre. Derfor henvendte vi oss til Musée de l´Impression sur Étoffes i Frankrike, som har samlet tekstilmønstre fra ulike perioder. Vi ba dem se etter mønstre med afrikansk opphav og et bestemt treblokktrykk vakte vår oppmerksomhet, full av uregelmessigheter og liv, sier Egger.

– Årets to stilretninger fra IKEA gir deg alle muligheter, så hvorfor ikke krydre rommet på samme måte som du krydrer maten din; lite eller mye avhengig av smak, sier Egger. 

Fargefriske puter. Foto: Ikea

16. august 2012
Mer om Interiør inspirasjon
Nå skal alle veggene fargesettes. Foto: Butinox Interiør, farge 5940 Kamuflasje, 5939 Dijon
ANNONSE

Tør du gå for et fargerikt hjem?

La din personlige stil reflekteres i hjemmet. Enten du foretrekker en dempet eller fargesterk palett.

Egne bilder på selvvalgte materialer gir interiøret et vakkert og personlig preg.
Annonsørinnhold

7 tips som gjør hjemmet ditt mer personlig

Det aller mest trendy akkurat nå er å ha et personlig hjem – akkurat slik det bør være!

12 praktiske ting bygget av LEGO

LEGO er ikke bare for barn. Det ser man tydelig av disse kule og praktiske hverdagsgjenstandene bygget av danske plastklosser.

Porno for de ryddegale

Liker du ryddige rom og velorganiserte hyller? Da vil du få vann i munnen av disse bildene.   

10 favoritter fra IKEAs 2018-katalog

Den nye IKEA-katalogen for 2018 dumper ned i landets postkasser disse dager. Her ser du ti av våre favoritter fra årets utgave.

Slik ble barnerommet om til en magisk skog

Handy pappa brukte 18 måneder på å lage eventyrskog på rommet til datteren. Se det utrolige interiøret her!

6 gode grunner til å ha gardiner

Usikker på om du vil ha gardiner eller ikke? På stua eller på barnerommet? Her er 6 grunner til å drapere vinduene dine.

Paljettputa hele internett snakker om

Den såkalte "Mermaid Pillow" kan nok sies å være den mest populære puten noensinne. I løpet av bare noen få dager har hele 31 millioner sett videoen av...

Designen som «alle» har

Har du den stripete Omaggio-vasen? Da risikerer du å bli stemplet som «mainstream».

Ragnhild har et tre i stua

Ragnild Teigene er så glad i skogen at hun bestemte seg for å ta den med seg inn.

Slik konserverer du høstløvet

Med dette enkle trikset kan du konservere høstens vakre løv og bruke det som pynt innendørs.

Her er Karianne og Jon Ivars vinnerhjem

Vant Norges vakreste hjem - bli med inn til dem! 

Her er høstens fineste trender

6 tendenser vi har troen på akkurat nå. 

Nytt rom på 1-2-3

Det trenger ikke koste skjorta å pusse opp et rom, og det behøver ikke være store jobben. Med veggplater kan du fornye hjemmet ditt raskere enn du...