Bilde: Getty Images

8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet. 

Ute av syne - ute av sind. For mange av oss er det fristende å stue gjenstander vi ikke trenger akkurat nå opp på loftet. Men vær obs, mange av disse tingene kan bli ødelagte av temperatursvingninger, skadedyr og fukt. 

Her er 8 ting som helst ikke skal ende sine dager på loftet:

1. Møbler og annet interiør i naturlige materialer

Tre og polstrede møbler hører ikke hjemme på loftet, og heller ikke i kjelleren eller garasjen. Tremøbler, tepper og madrasser - ja selv lekedyr i tøy - er sårbare for fuktskader og mugg. 

På tide å rydde? Les mer om ryddemetoden som faktisk funker. 

2. De fleste former for klær

Klesmøll har en tendens til å oppsøke loft og kjeller hvor det oppvares klær. Den kan være vanskelig å bli kvitt, fordi det kan være vanskelig å spore opp kildene på loftet eller i kjelleren.  

I tillegg svinger temperaturen og det er fare for vannskader. Klær og tøy bør oppbevares i skap hvor temperaturen er jevn, så dette bør helst oppbevares i huset. 

Lær og pels holder seg også best i et stabilt kjølig klima - et slik klima finner man ikke på loftet. 

Kan man lagre i råkjeller? Ja, hvis du har kontroll på fukten

3. Bøker og dokumenter

Foto: Getty Images

Viktige papirer som fødselsattester, pass, skriftlige avtaler og andre viktige dokumenter bør ikke stues vekk i pappesker og bokser på loftet.

Hvis det overhodet ikke er plass til dem i huset, og loftet er eneste oppbevaringssted, bør de legges i en plastbeholder med tettsittende lokk før du legger dem på loftet. 

Papirbilder, kunst og bøker hører heller ikke hjemme på loftet. Disse kan fort bli ødelagt av fukt, varme og mugg hvis de bare settes på loftet. 

4. Matvarer

Hvis matvarer midlertidig skal plasseres på loftet, så må de oppbevares i lufttette beholdere. Og for å være helt sikker bør du pakke lett bedervelige matvarer inn i plast før de legges i beholderne. Dette er den beste måten å forsikre seg mot at insekter, mugg og matmøll ikke gjør skade.

Slik unngår du muggsopp

5. Elektronikk

Temperatursvingninger og fukt vil ødelegge elektronikk som plasseres på loftet. 

6. Stearinlys

Ikke oppbevar stearinlys på loftet - du risikerer at de smelter til det ugjenkjennlige når temperaturen skyter i været på varme sommerdager. 

7. Gass

Har du gassgrill? Da skal ikke gassflasken oppbevares på loftet. Du bør heller ikke oppbevare andre brannfarlig væsker der. 

8. Julepynt

Lagrer du julepynten på loftet? Da kan du få deg en uhyggelig opplevelse neste gang du skal hente den ned. Julepynt er ofte laget av naturmaterialer som halm og kongler - muggsopp stortrives på slike materialer.

Oppdager du muggen julepynt bør du finne fram lommelykt og finne ut hvordan det ser ut på loftet. Mugg på julepynt og juledekorasjoner kan nemlig være et tegn på at du har et inneklimaproblem. 

11. november 2019
Mer om Loft og kjeller

Takvinduer ga lyst og luft loftsrom

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Lysgrav i kjelleren

Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka "Lag rom på loftet" viser trygge...

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Når du senker gulvet i kjelleren

Det er fullt mulig å utvide bruken av kjelleren ved å senke gulvet. Men det medfører også en del ting å tenke på.

Ikke luft kjelleren i varmen

Mange lufter godt ut i kjeller og loft når varmen kommer. Loftet har godt av dette, men ikke kjelleren.

Lyst og luftig med loftstue

Ekteparet fra Melsomvik er svært fornøyde med sine nye sitteplasser i loftstuen.

Strøkent på gammelt tørkeloft

I flere år var det spindelvev i krokene og morkne tørkesnorer på loftet i det ærverdige murhuset i Nydalen i Oslo. Nå er kvadratmetrene nær himmelen...

Kjeller øker boligens verdi

Ved å bygge hus med kjeller øker du boligens verdi samtidig som du har mulighet til å skaffe deg skattefri leieinntekt.

Sjekkliste for kjelleren

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.

Gammel kjeller ble som ny

Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.

16 smarte råd for utbygging av loftet

Drømmen om mer plass eller en egen leilighet “over hustakene” lar seg ofte realisere gjennom endring og innredning av loftsrommet. Loftet ligger slik til at det gis muligheter for mye lys og utsikt. Bruk gjerne fagfolk til hjelp både med planlegging og utførelse. Men du kan også gjøre mye selv. Her er det penger å spare og mye glede ved at "selvgjort er velgjort".

Drømmen om kjeller

Drømmen om mer plass lar seg ofte realisere uten å måtte bygge på huset. Uutnyttede kjellerarealer kan i mange tilfeller ombygges til verdifulle deler...

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Akkurat som Onkel Skrue, kan du få din egen pengebinge. Bygg hus med kjellerleilighet og putt tusenvis av skattefrie penger rett i lomma!