Bilde: Colourbox

Ikke luft kjelleren i varmen

Mange lufter godt ut i kjeller og loft når varmen kommer. Loftet har godt av dette, men ikke kjelleren.

Du oppnår nemlig det motsatte av tørking hvis du lufter kjelleren på varme sommerdager. Luft med ekstra høy fuktighet strømmer da inn i kjelleren og møter kalde kjellervegger og tak. Resultatet blir kondens, som øker sjansene for sopp- og råteskader.

Den kjemiske reaksjonen blir den samme man ser på et kaldt pilsglass en varm sommerdag. Fordi varm luft inneholder mye fuktighet, dekkes glasset av duggdråper med en gang.

Luft i toppen
Nå er tiden inne for å åpne det man måtte ha av ventiler og vinduer på loftet. Etter en lang, innestengt vinter kan det ha dannet seg fuktighet i konstruksjonen, som magasineres opp. Ved uttørking vil denne fuktigheten forsvinne.

Solvarmen varmer opp loftet, dette gjør at uttørkingen i loftsbjelkene øker.
– Dermed er det liten forskjell på utetemperatur og innetemperatur. Det er når store temperaturforskjeller møter hverandre at man kan få kondens, sopp, mugg og råte, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimix til Newswire.

Dermed er det heller ikke skadelig å lufte ut kjelleren når temperaturen der inne er omtrent som utenfor.

Bruk nesen
Hvis du har mistanke om at kjelleren er skadet, er nesen en god indikator. Muggvekst kan lukte markant og stikkende, men være usynlig for øyet. Synlig muggsopp viser seg som ansamlinger av små, svarte prikker.

– Den beste måten å finne ut om fuktigheten er for høy, er imidlertid å måle med en fuktmåler, sier Nilsen.

En såkalt krypgrunnsavfukter kan være løsningen for den som har hus med krypkjeller. Anticimex anbefaler huseiere å ta en sjekk av slike kjellere omtrent to ganger i året.

Mye fukt i norske kjellere
I perioden 2003 til 2005 foretok Anticimex 9000 inspeksjoner av norske hjem for å kartlegge tilstanden. Norges 95 000 krypkjellere kom særlig dårlig ut av storinspeksjonen. Bare 14 prosent av kjellerne ble vurdert til å være i bra stand, mens hele 27 prosent hadde skader som umiddelbart burde utbedres.

– Uønsket fukt er skadeårsak i nesten alle tilfellene, og feil utlufting i varmen er en sterkt medvirkende årsak til at slike skader oppstår. Jeg har vært inne i mange krypkjellere og sett hvordan vannperlene henger tett i tett fra taket, sier Nilsen

Også 3500 vanlige kjellergulv ble undersøkt, 69 prosent fikk tilstandsgraden T2, som betyr at utbedring bør skje innen rimelig tid eller må påberegnes.

23. oktober 2008
Mer om Loft og kjeller

8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet. 

Takvinduer ga lyst og luft loftsrom

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Lysgrav i kjelleren

Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka "Lag rom på loftet" viser trygge og dokumenterte løsninger.

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Når du senker gulvet i kjelleren

Det er fullt mulig å utvide bruken av kjelleren ved å senke gulvet. Men det medfører også en del ting å tenke på.

Lyst og luftig med loftstue

Ekteparet fra Melsomvik er svært fornøyde med sine nye sitteplasser i loftstuen.

Strøkent på gammelt tørkeloft

I flere år var det spindelvev i krokene og morkne tørkesnorer på loftet i det ærverdige murhuset i Nydalen i Oslo. Nå er kvadratmetrene nær himmelen...

Kjeller øker boligens verdi

Ved å bygge hus med kjeller øker du boligens verdi samtidig som du har mulighet til å skaffe deg skattefri leieinntekt.

Sjekkliste for kjelleren

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.

Gammel kjeller ble som ny

Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.

16 smarte råd for utbygging av loftet

Drømmen om mer plass eller en egen leilighet “over hustakene” lar seg ofte realisere gjennom endring og innredning av loftsrommet. Loftet ligger slik til at det gis muligheter for mye lys og utsikt. Bruk gjerne fagfolk til hjelp både med planlegging og utførelse. Men du kan også gjøre mye selv. Her er det penger å spare og mye glede ved at "selvgjort er velgjort".

Drømmen om kjeller

Drømmen om mer plass lar seg ofte realisere uten å måtte bygge på huset. Uutnyttede kjellerarealer kan i mange tilfeller ombygges til verdifulle deler...

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Akkurat som Onkel Skrue, kan du få din egen pengebinge. Bygg hus med kjellerleilighet og putt tusenvis av skattefrie penger rett i lomma!