Legge gulv i kjeller
Her får du tips om du skal legge nytt gulv i kjeller. Bilde: iStock

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

Det å legge gulv i kjeller kan føre til et par ekstra problemstillinger i forhold til det å legge gulv i andre deler av boligen. Det første du bør gjøre er å sjekke at gulvet er uten synlig fukt.

– Hvis oppbygningen av eksisterende gulv ikke er kjent, bør man ta hull for å undersøke, spesielt for å se om det er varmeisolasjon og/eller fuktsperre under betonggulvet, anbefaler Sintef Byggforsk.

Bygge opp gulvet

I en del tilfeller kan det være aktuelt å bygge opp gulvet. Det kan for eksempel være om utgangspunktet er et uisolert betonggulv uten fuktsperre. Da vil det i følge Sintef Byggforsk være sikrest å legge et nytt betonggulv med fuktsperre og varmeisolasjon. I slike tilfeller bør du vurdere hvordan det vil påvirke takhøyden samt andre relevante forhold, som endring av dører, trapper eller faste innredninger.

Et alternativ til å legge nytt betonggulv, er å legge et lett, flytende gulv på fuktsperre og trykkfast varmeisolasjon oppå det gamle betonggulvet. Det samme gjelder tilfarergulv, hvor det da anbefales å legge noe isolasjon under tilfarerne.


Kjellergulv: Det kan være aktuelt å bygge opp eller senke gulv når det skal legges nytt gulv i kjeller.

Lavtbyggende gulv

Skulle det ikke være mulig å bygge opp gulvet med nok tykkelse, er det mulig enten å legge flytende gulv på fuktsperre uten isolasjon eller å legge et damåpent belegg direkte på eksisterende betonggulv.

Av hensyn til varmetapet mot grunnen fraråder Sintef Byggforsk at man bruker gulvvarme i uisolerte gulv. Keramiske fliser og heller av naturstein på gulv uten gulvvarme gir dårlig varmekomfort og anbefales derfor ikke.

Større takhøyde ved senking

Andre ganger kan det være mer gunstig å fjerne det eksisterende gulvet, både for å skape større takhøyde og legge et bedre gulv.

Du kan også lese mer om alle metodene i anvisning Innredning av oppholdsrom i eksisterende kjeller i Byggforskserien. 

Vil du lese mer om kjeller? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

 

18. august 2010
Mer om Loft og kjeller

8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet. 

Takvinduer ga lyst og luft loftsrom

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Lysgrav i kjelleren

Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka "Lag rom på loftet" viser trygge og dokumenterte løsninger.

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Når du senker gulvet i kjelleren

Det er fullt mulig å utvide bruken av kjelleren ved å senke gulvet. Men det medfører også en del ting å tenke på.

Ikke luft kjelleren i varmen

Mange lufter godt ut i kjeller og loft når varmen kommer. Loftet har godt av dette, men ikke kjelleren.

Lyst og luftig med loftstue

Ekteparet fra Melsomvik er svært fornøyde med sine nye sitteplasser i loftstuen.

Strøkent på gammelt tørkeloft

I flere år var det spindelvev i krokene og morkne tørkesnorer på loftet i det ærverdige murhuset i Nydalen i Oslo. Nå er kvadratmetrene nær himmelen...

Kjeller øker boligens verdi

Ved å bygge hus med kjeller øker du boligens verdi samtidig som du har mulighet til å skaffe deg skattefri leieinntekt.

Sjekkliste for kjelleren

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.

Gammel kjeller ble som ny

Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.

16 smarte råd for utbygging av loftet

Drømmen om mer plass eller en egen leilighet “over hustakene” lar seg ofte realisere gjennom endring og innredning av loftsrommet. Loftet ligger slik til at det gis muligheter for mye lys og utsikt. Bruk gjerne fagfolk til hjelp både med planlegging og utførelse. Men du kan også gjøre mye selv. Her er det penger å spare og mye glede ved at "selvgjort er velgjort".

Drømmen om kjeller

Drømmen om mer plass lar seg ofte realisere uten å måtte bygge på huset. Uutnyttede kjellerarealer kan i mange tilfeller ombygges til verdifulle deler...

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Akkurat som Onkel Skrue, kan du få din egen pengebinge. Bygg hus med kjellerleilighet og putt tusenvis av skattefrie penger rett i lomma!