Strøkent på gammelt tørkeloft

I flere år var det spindelvev i krokene og morkne tørkesnorer på loftet i det ærverdige murhuset i Nydalen i Oslo. Nå er kvadratmetrene nær himmelen gjort om til moderne bolig for en familie på tre.

På toppen av det gamle murhuset, som i sin tid fungerte som direktørvilla for Christiania Spigerverk, har eiendomsmegler Erling Beck skapt et drømmehjem på 100 kvadratmeter. Etter omfattende ombygging nyter han nå livet på loftet sammen med sin samboer og deres datter på tre år.

Selv om huset, fra 1910 har vært bolig for Gunnar Schjeldrup og representerer en historisk verdi er bygningen ikke fredet av Oslo Byantikvar. Allerede i 1998 kjøpte Erling Beck bolig i bygget, etter å ha jobbet som eiendomsmegler i et år.

På 1980-tallet ble det staselige murhuset omgjort til fem selveierboliger. De fem eierne disponerer felles hage på størrelse med en park. I den grønne parkhagen står epletrærene tett mellom hvitmalte benker. Da loftsboligen ble ledig i 2004, slo megler Beck til og flyttet opp en etasje.

Han fikk da endelig tilslag på drømmeboligen med privat takterrasse og sjøutsikt over Oslofjorden. Boligen var på dette tidspunktet langt nær så strøken som den fremstår i dag. Store ombygninger måtte til før familien kunne nyte dagens praktiske løsning.


Luftig soverom: To nye «tunnelvinduer», sørger for at rikelige mengder med dagslys slippes inn på soverommet. Vinduene kommer fra NorDan.


Kreative endringer

Ved å slå ned vegger, gjøre om på romfunksjoner og innlemme deler av en loftsbod på foreldresoverommet, har boligen fått ny planløsning. I dag er kjøkken og stue et stort allrom. På det høyeste punktet i stuen er det fire meter under taket. Der det tidligere var kjøkken er det nå barnerom.

Badeværelset er utvidet og har fått nytt vindu, et rom som tidligere var vindusløst. Alt inventar og flislagte overflater på badet er også nytt. To vinduer, med tunnelkonstruksjon er satt inn på foreldresoverommet, som fra før var utstyrt med vanlig skråvindu.

- Det vi er mest fornøyd med etter ombyggingen er vårt lyse og luftige kjøkkenet og det store soverommet, sier Beck.

Der det tidligere var lukket tak opp mot hemsen er det nå satt inn glassgulv, som tåler like hard belastning som vanlig gulvkonstruksjon. Nå er det utsikt helt opp til mønetaket på kjøkkent, samtidig som
hemsens funksjon som ekstra overnattingssted er beholdt. Hvit kjøkkeninnredning fra HTH og sorte granittbenkeplater skaper eksklusivt uttrykk i det kombinerte spisestuerommet og arbeidskjøkkenet.


Praktisk: Moderne og stram kjøkkeninnredning kommer fra HTH.

For å skille kjøkkensonen fra stuen er det lagt sort skifer på gulvet med varmekabler under. Innetemperaturen kan reguleres med varm og kald luft via varmepumper i loftsboligen. Det kan bli temmelig hett her oppe i høyden, dermed er det godt å kunne kjøle seg ned med kald luft fra varmepumpen.

Be om anbud fra flere
Da paret skulle utvide romarealet og skifte ut vinduer på foreldresoverommet bad de om anbud fra flere ulike aktører. Prisvariasjonene for å skifte ut vinduer og gjøre rommet komplett varierte fra 120 000 til 400 000 kroner for nøyaktig samme arbeid.


Billigste løsning ble valgt.

- Resultat ble overraskende bra. Den nye vindusutformingen kler huset, og vi får mer dagslys inn i rommet gjennom «tunnelvinduer» enn med tradisjonelle skråtakvinduer. Jeg håper Plan-og bygningsetaten vil godkjenne en slik løsning også på kjøkkenet, da dette vil gjøre sitt til at vi får mer dagslys også der.

- Å bo på loft er herlig. Jeg nyter livet i høyden med fri utsikt over Oslo på egen takterrasse. I mitt daglige virke som megler, er det loft jeg stort sett selger.- Jeg har dessuten fått mange gode råd av byggmester og takstmann Torgeir Lien, som er ekspert på loft. Han har bistått meg i det praktiske arbeidet og hyret inn dyktige håndverkere. Selv er jeg ingen praktiker, men kan tenke ut gode løsninger og få andre til å utføre jobben, sier Beck.

Denne sommeren har familien omsider kunnet nyte rolige dager uten håndverkere på loftet.

Forbrukerinfo:
NorDan vinduer, tlf. 51 40 40 00, www.nordan.no
Velux vinduer, 
tlf. 22 51 06 00, www.velux.no
HTH kjøkken
, tlf. 22 91 40 00, www.hth.no
Glassplater over kjøkkenbenker, 
tlf. 23 24 34 05 , www.okside.no
Alle hvitevarer, Bosch-Siemens, 
tlf. 22 66 06 00, www.bosch-hvitevarer.com
Baderomsfliser, MegaFlis, 
tlf. 23 28 78 00, www.megaflis.no
Elektrisk arbeid, Amlien Elektro AS
, tlf. 66 80 09 43

13. november 2008
Mer om Loft og kjeller

8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet. 

Takvinduer ga lyst og luft loftsrom

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Lysgrav i kjelleren

Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka "Lag rom på loftet" viser trygge og dokumenterte løsninger.

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Når du senker gulvet i kjelleren

Det er fullt mulig å utvide bruken av kjelleren ved å senke gulvet. Men det medfører også en del ting å tenke på.

Ikke luft kjelleren i varmen

Mange lufter godt ut i kjeller og loft når varmen kommer. Loftet har godt av dette, men ikke kjelleren.

Lyst og luftig med loftstue

Ekteparet fra Melsomvik er svært fornøyde med sine nye sitteplasser i loftstuen.

Kjeller øker boligens verdi

Ved å bygge hus med kjeller øker du boligens verdi samtidig som du har mulighet til å skaffe deg skattefri leieinntekt.

Sjekkliste for kjelleren

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.

Gammel kjeller ble som ny

Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.

16 smarte råd for utbygging av loftet

Drømmen om mer plass eller en egen leilighet “over hustakene” lar seg ofte realisere gjennom endring og innredning av loftsrommet. Loftet ligger slik til at det gis muligheter for mye lys og utsikt. Bruk gjerne fagfolk til hjelp både med planlegging og utførelse. Men du kan også gjøre mye selv. Her er det penger å spare og mye glede ved at "selvgjort er velgjort".

Drømmen om kjeller

Drømmen om mer plass lar seg ofte realisere uten å måtte bygge på huset. Uutnyttede kjellerarealer kan i mange tilfeller ombygges til verdifulle deler...

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Akkurat som Onkel Skrue, kan du få din egen pengebinge. Bygg hus med kjellerleilighet og putt tusenvis av skattefrie penger rett i lomma!